Ville bygga kärnreaktor i köket

En 34-årig man i Ängelholm som åtalats för att ha försökt åstadkomma en kärnreaktion i sin egen lägenhet fälls döms till 13 600 kronor i böter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet.

En man åtalades för två fall av brott mot strålskyddslagen. Enligt åtalet skulle han bland annat ha innehaft och bedrivit verksamhet med radioaktiva ämnen i sin lägenhet för att åstadkomma en kärnreaktion i köket, utan att vidta de åtgärder och försiktighetsmått som behövs.

Mannen åtalades även för olovlig befattning med kemiska vapen, brott mot lagen om krigsmateriel samt otillåten miljöverksamhet då tre av ämnena han bland annat hanterat var abrin, ricin och salpetersyra. Ricin räknas som ett kemiskt vapen och abrin som ett biologiskt stridsmedel.

Mannen vidgick att han innehaft och använt radioaktiva ämnen i sin lägenhet och att han framställt ricin och abrin. Han hävdade dock att han inte vetat om att det inte var tillåtet.

Det hela hade uppdagats genom att mannen skickat ett e-postmeddelande till Strålsäkerhetsmyndigheten vari han beskrev sin hobby och att han tänkte bygga en primitiv kärnreaktor. Anledningen till att mannen tog kontakt med myndigheten var att han ville försäkra sig om att hans agerande inte var olagligt.

Tingsrätten konstaterar att mannen inte uppsåtligen överträtt de aktuella bestämmelserna.

Rätten finner dock att mannen av oaktsamhet utan tillstånd innehaft och använt material som innehåller radioaktiva ämnen, och att han ska dömas för ett fall av brott mot strålskyddslagen.

Mannen döms även enligt sitt erkännande för att av oaktsamhet utan tillstånd ha hanterat särskilt farliga kemiska produkter för otillåten miljöverksamhet. I övrigt ogillas åtalet.

Påföljden bestäms till 80 dagsböter om 170 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Stränga regler för att handskas med ämnen som kan vara farliga för allmänheten. Vid osäkerhet är det alltid bra att dubbelkolla att ditt agerande är ok genom att kontakta ansvarig myndighet.

 

Foto: ur förundersökningen

Vanja Eriksson/Therese Åkerlund

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*