Detta innebär Tillgänglighetsdirektivet

Den 28 juni börjar Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/882 om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster gälla i svensk lagstiftning. Direktivet syftar till att underlätta för personer med funktionsvariationer att använda vissa produkter och tjänster genom att ställa krav på utformning och den information som ska lämnas om dem.

En särskild utredare fick i uppdrag att analysera hur direktivet skulle genomföras i Sverige, inklusive dess förhållande till banktjänster, e-handelslagen och marknadsföringslagen. Utredningen resulterade i en ny lag och en tillhörande förordning om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Dessa bestämmelser träder i kraft den 28 juni 2025, alternativt den 28 juni 2030 för vissa tjänster.

Tillgänglighetskraven omfattar produkter som datorer, bankomater, betalningsterminaler, biljettförsäljningsautomater, incheckningsautomater, terminalutrustning för elektroniska kommunikationstjänster och läsplattor. Tjänster som omfattas inkluderar elektroniska kommunikationstjänster, audiovisuella medietjänster, vissa transporttjänster, e-böcker, banktjänster och e-handelstjänster.

Information om produkterna och tjänsterna ska vara tillgänglig och begriplig för personer med funktionsvariationer. Produkterna och tjänsterna ska också ha egenskaper som gör dem tillgängliga och användbara för personer med funktionsnedsättningar, till exempel genom att de kan uppfattas med mer än ett sinne.

Undantag från kraven kan göras om de skulle förändra produktens eller tjänstens grundläggande karaktär eller om det anses oskäligt betungande att införa dem. Produkter som uppfyller EU-standarder ska anses uppfylla kraven och ska enligt lagen vara CE-märkta.

Tillsynen över efterlevnaden av lagen kommer att utövas av flera myndigheter, inklusive Post- och telestyrelsen (PTS) och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Sanktionsavgifter kan utdömas vid överträdelser av kraven.

Sammanfattningsvis syftar direktivet och de svenska bestämmelserna till att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsvariationer, vilket också kan främja affärsmöjligheterna för producenter och leverantörer.

Detta är en sammanfattning av en expertkommentar av Conny Larsson, advokat vid SingularityLaw, publicerad i Blendow Lexnova.

Läs expertkommentaren direkt hos Lexnova:

https://www.lexnova.se/expertkommentarer/tillganglighetsdirektivet-detta-innebar-kraven

Behöver du hjälp med tillgänglighetsdirektivet?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2025 Allt Om Juridik, en del av Blendow Publishing AB Org.nummer 556954-9628 - All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*