I regel har en A-aktie högre röstvärde än en B-aktie, som högst får skillnaden i röstvärde vara 1/10. Ofta har A-aktier även bättre rätt till vinstutdelning.
add_circleremove_circleAB är en vanligt förekommande förkortning för aktiebolag.
add_circleremove_circleEfterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd som endast kan beviljas när lagakraftvunnen dom finns.
add_circleremove_circleUpphävande av lag eller förordning.
add_circleremove_circleOm ett brott har begåtts och åklagaren anser att bevisningen är tillräcklig mot den misstänkte, är åklagaren enligt svensk rätt i princip skyldig att åtala. Undantag finns t.ex. för ungdomar under 18 år.
add_circleremove_circleEn regel som måste följas, både av domstol och av avtalsparter. Kan även kallas att regeln är tvingande.
add_circleremove_circleHinder som innebär att en person inte får gifta sig överhuvudtaget, exempelvis att denne är underårig.
add_circleremove_circleEn generell möjlighet för att det föreligger fara utan att någon konkret fara behöver ha uppstått i det enskilda fallet. Ett exempel är vårdslöshet i trafik.
add_circleremove_circleAbstrakt fel kallas även för objektivt fel. En avvikelse från vad som normalt kan förväntas i sammanhanget.
add_circleremove_circleGodtagande av anbud och dess villkor. Accept medför att avtal kommer till stånd, exempelvis förlikningsavtal.
add_circleremove_circleDen som har godkänt eller godtagit ett anbud.
add_circleremove_circleBetänketid för att acceptera ett anbud, innan anbudet förfaller.
add_circleremove_circleÄganderättsförvärv av saker som sammanförts från olika ägare. Följer av att delarna är värda mer tillsammans, eller att delarna inte kan separeras utan värdeförstöring.
add_circleremove_circleEkonomisk uppgörelse mellan näringsidkare i betalningssvårigheter och dennes fodringsägare.
add_circleremove_circleActe Clair innebär att förhandsavgörande från EU-domstolen inte behövs eftersom det är uppenbart hur EU-rätten ska tolkas. Detta är en undantagsregel som förutsätter att den nationella domstolen är säker på att EU-domstolen och samtliga nationella domstolar i EU skulle komma till samma slutsats.
add_circleremove_circleVanlig förkortning för arbetsdomstolen.
add_circleremove_circleRättslig relevant orsakssamband, ett centralt begrepp inom skadeståndsrätten. En förutsättning för skadeståndsansvar är att det finns ett orsakssamband (kausalitet) mellan handling och skada, som dessutom är rättsligt relevant (adekvat) – vilket ofta blir en bedömningsfråga.
add_circleremove_circleTillfälligt förordnande som ledamot, exempelvis när en person tillfälligt förordnas att tjänstgöra vid en domstol.
add_circleremove_circleAtt rättsligt bli förälder till ett barn så att barnet har samma rätt mot adoptivföräldrarna som om barnet vore deras biologiska. Processen kräver tillstånd i domstol och innebär att barnets juridiska rätt gentemot de biologiska föräldrarna upphör.
add_circleremove_circleAlternative Dispute Resolution, alternativ tvistelösning eller alternativ konfliktlösning. Begreppet står för ett antal tekniker som syftar till att lösa konflikter mellan människor och mellan företag utanför allmän domstol. Exempel på ADR är medling och skiljeförfarande.
add_circleremove_circleFör att få kallas advokat krävs medlemskap i Sveriges advokatsamfund. För att bli medlem ska man ha en juristexamen och 3 års praktiskt juridiskt arbete. Innan Advokatsamfundet beviljar medlemskap får kollegor och domstolar som varit i kontakt med den sökande möjlighet att yttra sig om personens lämplighet. Personen måste också klara två teoretiska prov.
add_circleremove_circleI Sverige råder inte advokatmonopol och detta innebär att den som uppträder som ombud i domstol inte måste vara advokat.
add_circleremove_circleSveriges advokatsamfund. Medlemskap är en förutsättning för att få kalla sig advokat.
add_circleremove_circleDen som uppträder i domstol, exempelvis som åtalad för ett brott, måste inte representeras av en advokat.
add_circleremove_circleEn näringsidkares handling, underlåtenhet, beteende, företrädande eller kommersiella meddelande (inklusive reklam och saluföring) i direkt relation till marknadsföring, försäljning eller leverans av en produkt till en konsument.
add_circleremove_circleVåld eller hot om våld mellan stater. Detta är förbjudet enligt FN:s stadga. Ett land har dock rätt till självförsvar mot ett väpnat angrepp.
add_circleremove_circleHandling som finns i akten och som ges ett nummer (aktbilagenummer). Handlingarna ges nummer i kronologisk ordning.
add_circleremove_circleAndel i ett aktiebolag.
add_circleremove_circleDen särskilda förteckning som ska föras över bolagets aktier och aktieägare, som bolagets företrädare på begäran är skyldig att lämna ut.
add_circleremove_circleEtt bolag vars ägare inte har personligt ansvar för bolagets förpliktelser och som har bildat i enlighet med aktiebolagslagens regler. Ett aktiebolag kan både vara publikt och privat, aktiekapitalet skiljer sig markant för ett publikt AB i jämförelse med ett privat.
add_circleremove_circleAktiebolagslagen och anknytande källor.
add_circleremove_circleRegister som innehåller registrerade aktiebolag och de förändringar som ska införas i registret enligt aktiebolagslagen eller annan författning.
add_circleremove_circleStyrelse som ska finnas i alla aktiebolag och ha minst tre ledamöter. I privata aktiebolag får dock styrelsen bestå av en eller två ledamöter om det finns minst en suppleant. Minst halva antalet styrelseledamöter ska vara bosatta inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Styrelsen utses av stämman om inte bolagsordningen säger annorlunda.
add_circleremove_circleAndelsbevis i vissa aktiebolag.
add_circleremove_circleFond som investerar minst 75 % av förmögenheten i aktier.
add_circleremove_circleObligation med avkastningen knuten till ett aktieindex.
add_circleremove_circleKapital som ska finnas i ett aktiebolag och uppgå till ett visst minsta-belopp, bestämt i bolagets redovisningsvaluta. I ett privat aktiebolag ska det som lägst vara 50 000 kronor och i ett publikt aktiebolag ska det som lägst vara 500 000 kronor. Aktiekapitalet är den enda ekonomiska risken en aktiebolagsägare riskerar, förutsatt att denne inte går i borgen för bolaget.
add_circleremove_circlePublika aktiebolag vars aktier är noterade vid en svensk eller utländsk börs, en auktoriserad marknadsplats eller annan reglerad marknad.
add_circleremove_circleBevis om att en person är rätt mottagare av en prestation. Att det är den personen som är borgenär till en fordran.
add_circleremove_circleDen rätt som alla i samhället har att färdas och vistas på annans mark och vatten, samt en rätt att tillgodogöra sig vissa naturprodukter där man vistas. Var och en som nyttjar allemansrätten måste visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med naturen.
add_circleremove_circleÖverrenskommelse mellan stater. Vanligen handlar en allians om ömsesidig samverkan under krigstillstånd.
add_circleremove_circleAllmänna åklagare leder förundersökning, beslutar i frågor om tvångsmedel och åtal samt processar i tingsrätt och hovrätt i brottmål. Riksåklagaren är ensam allmän åklagare i Högsta domstolen. Vid sidan av de allmänna åklagarna finns särskilda åklagare, JO och JK.
Allmänna åklagare är:
– riksåklagaren och vice riksåklagaren
– överåklagare och vice överåklagare
– chefsåklagare, vice chefsåklagare och kammaråklagare.
Regler som är gemensamma för alla avtalstyper.
add_circleremove_circleDe allmänna domstolarna handlägger brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). De allmänna domstolarna är tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Övriga typer av domstolar är förvaltningsdomstolar och specialdomstolar.
add_circleremove_circleEkonomisk följdskada till en person- eller sakskada, exempelvis ökade utgifter eller minskade inkomster till följd av skadan. Denna typ av följdskada tillkommer vid sidan av direkta kostnader för exempelvis sjukvård och reparationer.
add_circleremove_circleRätt som alltid går före de oprioriterade fodringarna och avser all egendom i konkursboet. Förmånsrätten gäller den egendom som finns kvar efter att förmånsägare med särskild förmånsrätt har fått betalt. De allmänna förmånsrätterna ger utdelning i följande inbördes ordning: kostnader för att försätta företaget i konkurs, arvoden för företagsrekonstruktion, arvode för den som fullgjort räkenskapsskyldigheten, skatter och sociala avgifter, löner och pensioner. Lönetagare skyddas dock även av den statliga lönegarantin.
add_circleremove_circleReglerna om förvaltningsorganisationens uppbyggnad, förvaltningsbeslutens innehåll, förvaltningsförfarandet, den rättsliga kontrollen över förvaltningen m.m. Reglerna är gemensamma för hela det förvaltningsrättsliga området.
add_circleremove_circleEn handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och enligt särskilda regler anses inkommen dit eller upprättad där. Handlingen kan vara ett vanligt pappersdokument, men lika gärna en framställning som man kan läsa, lyssna på eller uppfatta på annat sätt med ett tekniskt hjälpmedel. Offentlighetsprincipen innebär att vem som helst får begära ut en allmän handling. Myndigheten ska då göra en sekretessprövning och handlingen ska lämnas ut om inte sekretess föreligger.
add_circleremove_circleÄven kallat arbetsgivaravgift, vilket betalas till staten av alla som har anställda. Det beräknas på den anställdes lön.
add_circleremove_circleLäran om rättens grundfrågor, dit hör bland annat allmänna rättsbegrepp och rättsprinciper.
add_circleremove_circleSammankomst som anordnas för allmänheten eller som allmänheten har tillgång till. För att få ordna en allmän sammankomst på offentlig plats krävs som huvudregel tillstånd. Exempel på allmänna sammankomster är demonstrationer och föreställningar.
add_circleremove_circleATP, en av delarna i allmän försäkring enligt det gamla pensionssystemet som omfattar alla som är födda mellan 1938 och 1953.
add_circleremove_circleVäg som anlagts enligt väglagen eller som förändrats till allmän enligt samma lag, liksom annan för allmän samfärdsel upplåten väg.
add_circleremove_circleBrott som kännetecknas av att de utsätter andra människor, annans egendom eller viktiga samhällsintressen för betydande fara. Exempel på allmänfarliga brott är mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, sabotage, kapning och spridande av smitta.
add_circleremove_circlePO, ombudsman med uppgift att på eget initiativ eller efter anmälan påtala avvikelser från god publicistisk sed i periodiska skrifter. PO fungerar som en sorts åklagare inför Pressens opinionsnämnd och utses av ett kollegium som består av riksdagens ombudsmän, ordföranden i Sveriges Advokatsamfund och ordföranden i Pressens Samarbetsnämnd.
add_circleremove_circleFond som främjar verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionshinder. Hit går en persons kvarlåtenskap om det inte finns några arvtagare eller giltigt testamente.
add_circleremove_circleAvdrag som den som deklarerar får göra under vissa förutsättningar från summan av inkomst av tjänst och näringsverksamhet. Exempel på allmänna avdrag är inbetalningar till pensionssparkonto och sociala avgifter.
add_circleremove_circleTill de allmänna förvaltningsdomstolarna räknas regeringsrätten, kammarrätterna och högsta förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolarna handlägger främst tvister mellan enskilda och myndigheter.
add_circleremove_circleGenerella rekommendationer om tillämpningen av en författning, vilket utfärdas av centrala myndigheter. De anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende.
add_circleremove_circleÅtervinning och överklagande.
add_circleremove_circleKallas även för allmänna rättsgundsatser. Grundläggande och beständiga principer utan angiven rättsföljd. Om en allmän rättsprincip konkretiseras kan dock rättsföljder knytar till den. Exempel på allmänna rättsprinciper är legalitetsprincipen som betyder “inget straff utan lag” inom straffrätten och att den offentliga makten utövas under lagarna inom den konstitutionella rätten.
add_circleremove_circleStatlig nämnd med huvuduppgift att pröva konsumenttvister. Tvisterna kan avse varor, tjänster eller andra nyttigheter. ARN ger rekommendationer för hur tvisterna bör lösas, men dessa uttalanden är inte bindande.
add_circleremove_circleDe statliga och kommunala skatterna samt de skatter som kompletterar dessa.
add_circleremove_circleStraffet ska avskräcka människor från att begå brott.
add_circleremove_circleÅtal som väcks av en allmän åklagare för ”det allmännas”, dvs. samhällets, räkning.
add_circleremove_circleDeponering av en summa pengar hos länsstyrelsen.
add_circleremove_circleUtsökningsmål där staten eller en kommun begär verkställighet av fodran, exempelvis böter, skatt, tull eller andra avgifter. Det allmänna företräds av kronofogden.
add_circleremove_circleStatens representant i vissa förvaltningsmål.
add_circleremove_circleVissa i lag angivna vattenområden som inte ingår i fastigheter. Förutom havet finns allmänt vatten enbart i Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön. Till fastigheter hänförs allt vatten inom trehundra meter från fastlandet.
add_circleremove_circleDiplomatiskt sändebud av högsta rang. Ambassadören är chef för en ambassad, vilket är dennes lands beskickning i ett annat land.
add_circleremove_circleAllmän benådning. Straff efterskänks kollektivt – vanligen för politiska brott.
add_circleremove_circleAvbetalning på en skuld.
add_circleremove_circleTolkning av ett oreglerat fall med ledning av ett likartat fall som är reglerat.
add_circleremove_circleAvtal sluts genom utbyte av anbud och accept. Ett anbud är ett erbjudande om att ingå avtal. Erbjudandet riktar sig till en bestämd mottagare och är tillräckligt utförligt för att mottagaren ska kunna svara ja och därmed acceptera att ett avtal sluts mellan parterna.
add_circleremove_circleSamverkan mellan näringsidkare vid anbudsbudgivning, vilket är en förbjuden konkurrensbegränsning enligt konkurrenslagen.
add_circleremove_circleHyresgästs upplåtelse av en hel lägenhet i andra hand. Detta förutsätter hyresvärdens eller hyresnämndens samtycke.
add_circleremove_circleBrott som hör under allmänt åtal och som i princip måste anmälas för att åklagaren ska få väcka åtal. Åklagaren får dock även själv väcka åtal om det är påkallat utifrån allmän synpunkt.
add_circleremove_circleEtt tillfälligt frihetsberövande av en person som gripits som misstänkt för ett brott. Anhållande beslutas av åklagare. Senast efter tre dagar ska åklagaren fatta beslut om häktning, vilket prövas av en domstol. Anhållande förutsätter att brottet är så pass allvarligt att det finns skäl för häktning eller att det krävs ytterligare utredning innan personen kan släppas fri.
add_circleremove_circleBetyder att man lämnar in en ansökan till domstol (t.ex. en ansökan om stämning) eller väcker talan genom ett överklagande.
add_circleremove_circleJord upplåts på arrende för annat ändamål än jordbruk. Arrendatorn ska enligt upplåtelsen ha rätt att uppgöra eller bibehålla byggnad på arrendestället för förvärvsverksamhet.
add_circleremove_circleTillgångar som är avsedda att stadigvarande brukas eller innehas i rörelsen. Dessa skiljs från omsättningstillgångar.
add_circleremove_circleHeter också anmälningsskyldighet. Enligt Socialtjänstlagen har bland annat anställda som arbetar med barn och ungdomar eller inom hälso- och sjukvården skyldighet att genast göra en anmälan till socialnämnden om de får kännedom om något som innebär att socialnämnden behöver ingripa. Ett exempel är barnmisshandel.
add_circleremove_circleEn uppmaning, t.ex. till en socialnämnd om att komma in med kompletterande utredning.
add_circleremove_circleTryckfrihetsförordningen ger ett skydd till personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar (kallas också meddelarskydd) och författare till tryckta skrifter. Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym.
add_circleremove_circleAvtal mellan arbetsgivare och arbetstagare om anställning. Dessa behöver inte vara skriftliga men måste följa reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).
add_circleremove_circleAnställningsavtalets innehållsmässiga form, huruvida avtalet löper tillsvidare eller är tidsbegränsat av någon anledning.
add_circleremove_circleRegler till skydd för arbetstagare i samband med anställning och upphörande av anställning.
add_circleremove_circleAnstånd innebär att man får ytterligare tid på sig t.ex. för att yttra sig, lämna in en handling eller betala en skuld
add_circleremove_circleEn anstiftare är den som förmår en annan person att begå ett brott. Anstiftaren kan dömas till lika strängt straff som gärningsmannen. Även försök till anstiftan, som kallas stämpling, är straffbart vid vissa mycket grova brott, som t.ex. mord och grov misshandel.
add_circleremove_circleAtt förmå någon annan att utföra ett brott.
add_circleremove_circleDen som är anmäld som utgivare av en periodisk skrift när denna utges, samt utgivare av radioprogram och utgivare av film. För tryckfrihetsbrott genom periodisk skrift samt yttrandefrihetsbrott i ett radioprogram eller en film så svarar utgivaren. Ansvaret kan dock i vissa fall tillfalla andra.
add_circleremove_circleEn part begränsar i ett avtal sitt ansvar för skada till ett visst belopp.
add_circleremove_circleFörsäkring som täcker den skadeståndsskyldiges ansvar för personskador eller sakskador.
add_circleremove_circleAvtalsvillkor som innebär att part inte tar ansvar om skada inträffar i ett visst sammanhang.
add_circleremove_circleNär privatperson i ett aktiebolag, genom sitt handlande, blir personligt ansvarig för exempelvis bolagets skulder. Detta går emot principen om inget bakomliggande personligt ansvar för aktiebolag, förutsätter ofta allvarlig vårdslöshet eller åsidosättande av sina uppgifter.
add_circleremove_circleÅklagaren eller målsägarens begäran om att domstolen ska döma en person till ansvar för ett brott.
add_circleremove_circleAnnan egendom än pengar som i förekommande fall kan få betalas för aktier enligt stiftelseurkunden. En förutsättning för att aktiekapitalet ska kunna betalas genom apportegendom är att egendomen kan antas bli till nytta för bolags verksamhet. Apportegendom kan i princip utgöras av all sorts egendom.
add_circleremove_circleDet ansvar som en arbetsgivare har för person- och sakskada som hans arbetstagare vållar genom fel eller försummelse i tjänsten. Arbetsgivaransvaret brukar motiveras av arbetsgivarens större möjlighet att försäkra sig mot dessa skador.
add_circleremove_circleMotparten till arbetstagaren i ett anställningsavtal. Arbetstagaren är alltid en fysisk person, men arbetsgivaren kan även vara en juridisk person.
add_circleremove_circleSammanslutning av arbetsgivare som enligt sina stadgar ska tillvarata medlemmarnas intressen i förhållanden till arbetstagarna.
add_circleremove_circleFörvaltningsmyndighet för statliga arbetsgivarfrågor.
add_circleremove_circleStridsåtgärd mellan arbetsmarknadsparter som inte inbördes är bundna av kollektivavtal. De vanligaste formerna av arbetsinställelse är strejk från arbetstagarsidan samt lockout från arbetsgivarsidan.
add_circleremove_circleAllt det som påverkar arbetstagare fysiskt, psykiskt och socialt på en arbetsplats. Någon exakt rättslig definition på begreppet arbetsmiljö finns dock inte.
add_circleremove_circleVissa brott som har begåtts så att de är arbetsmiljöbrott enligt Brottsbalken, BrB. Om brott som vållande till annans död, vållande till kroppskada eller sjukdom samt framkallande av fara för annan begås genom att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter vad som åligger denne enligt arbetsmiljölagen så anses det vara ett arbetsmiljöbrott. Straff måste utkrävas av en fysisk person, den som representerat arbetsgivaren i den aktuella situationen.
add_circleremove_circleMyndighet med huvuduppgift att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftning följs.
add_circleremove_circleDe rättsregler som behandlar relationerna mellan arbetstagare och arbetsgivare samt arbetsförhållandet i övrigt.
add_circleremove_circleI princip alla fysiska personer som är arbetare och tjänstemän i privat och offentlig tjänst. Det finns ingen definition av arbetstagare i lagstiftningen, utan det får bedömas utifrån objektiva omständigheterna i det individuella fallet.
add_circleremove_circleSammanslutning av arbetstagare som enligt sina stadgar ska tillvarata arbetstagarnas intressen i förhållande till arbetsgivaren.
add_circleremove_circleFaktiskt arbetad tid och tid då arbetstagaren skulle ha arbetat men har varit ledig. Enligt arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden uppgå till högst 40 timmar i veckan. Arbetstagare ska även ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje sjudagarsperiod.
add_circleremove_circleTillstånd att arbeta i Sverige för utlänning.
add_circleremove_circleVarje tvist som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vissa prövas av Arbetsdomstolen, andra av tingsrätten.
add_circleremove_circleAllmänna reklamationsnämnden.
add_circleremove_circleDen som innehar jord m.m. under viss tid mot betalning.
add_circleremove_circleNyttjanderättsupplåtelse av jord mot vederlag. Arrende kan vara jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende eller lägenhetsarrende. Avtalet ska upprättas skriftligt och innehålla samtliga avtalsvillkor.
add_circleremove_circleNämnd som medlar i arrendetvister och prövar vissa arrendetvister som första instans. En arrendenämnd räknas som en förvaltningsmyndighet och prövas därför även frågor som faller utanför en allmän domstols kompetensområde.
add_circleremove_circleArv innebär att föra vidare egendom, skulder och skyldigheter vidare när en person avlider.
add_circleremove_circleDen som har rätt till arv. För släktingar går gränsen vid kusiner, som inte är arvsberättigade. Släktingar är indelade i tre arvsklasser och den ordning i vilken man ärver kallas för arvsordning. I första arvsklassen omfattas den avlidnes barn och barnbarn om barnen är avlidna. Finns det någon arvinge i en högre arvsklass är övriga arvsklasser uteslutna. Arvingar är också efterlevande make, registrerad partner samt Allmänna arvsfonden.
add_circleremove_circleEn avliden som efterlämnar kvarlåtenskap.
add_circleremove_circleEn avsägelse av rätt till framtida arv, vilket kan ske genom godkännande av testamente eller skriftligen hos arvlåtaren. Särskilda regler gäller för bröstarvingar och viktigt att poängtera är att en underårig aldrig med giltig verkan kan avsäga sig sitt arv.
add_circleremove_circleAvtal om redan förfallet arv och avtal om framtida arv. Avtal om framtida arv är ogiltiga enligt svensk rätt. Avtal om hur en arvinge disponerar över sitt arv, vilket är en tillgång, efter det att arvlåtaren har avlidit är dock giltiga.
add_circleremove_circleEtt privat avtal mellan arvingar och universella testamentstagare om fördelning av den avlidnes kvarlåtenskap.
add_circleremove_circleKategorisering av arvsberättigade med parantelindelning som grund. Första klassen består av arvlåtarens avkomlingar (eller deras barn om avkomlingarna är avlidna). Andra klassen består av föräldrar, syskon och syskons avkomlingar. Tredje arvsklassen består av farföräldrar, morföräldrar och deras barn (fastrar, farbröder, mostrar och morbröder). Efter dessa tillfaller arvet istället Allmänna arvsfonden.
add_circleremove_circleDen lott som en arvinge får enligt arvsordningen.
add_circleremove_circleDen ordning i vilken arvingarna äger rätt till den dödes kvarlåtenskap.
add_circleremove_circleDen rätt att taga arv som följer av arvsordningen.
add_circleremove_circleSläkting i uppåtstigande led.
add_circleremove_circleFärdigutbildad domare som ännu inte har ordinarie tjänst.
add_circleremove_circleReglerna om associationer, exempelvis aktiebolagslagen.
add_circleremove_circleEn association är en förening av människor som bedriver verksamhet tillsammans. Exempel på associationer är stiftelser, aktiebolag och ideella föreningar.
add_circleremove_circleFristad, uttryck för en flyktings möjlighet att här i landet få skydd mot förföljelse.
add_circleremove_circleEn politisk flyktings rätt till fristad inom ett främmande lands territorium.
add_circleremove_circleSkriftligt intyg, bevis.
add_circleremove_circleIntyga riktigheten av, godkänna.
add_circleremove_circleBostad och mat mot ersättning i arbete.
add_circleremove_circleBemyndiga, befullmäktiga, stadfästa.
add_circleremove_circleRevisor som har viss angiven utbildning, praktik och högre revisorsexamen.
add_circleremove_circleSjälvstyre, självbestämmande.
add_circleremove_circlePeriodvis återkommande avgift som nyttjanderättshavare betalar till jordägare.
add_circleremove_circleFöreläggande till den som har överträtt en sanktionsbelagd föreskrift att godkänna avgiften. Detta ska ske omedelbart eller inom en viss tid.
add_circleremove_circleDomstolens slutliga ställningstagande till själva saken i ett mål.
add_circleremove_circleBarn och barnbarn. Ett centralt begrepp inom arvsrätten.
add_circleremove_circleStraffbar handling blir straffri genom lag eller praxis.
add_circleremove_circleAtt meddela en dom eller ett beslut muntligt i samband med en förhandling.
add_circleremove_circleMeddela dom muntligen genom uppläsning.
add_circleremove_circleNär en vara ska anses avlämnad och vissa skyldigheter övergår från säljaren till köparen.
add_circleremove_circleHandling som upprättats för att tjäna som bevis.
add_circleremove_circleEtt mål skrivs av när saken förfallit, t.ex. om överklagandet återkallas eller om en myndighet har omprövat sitt beslut till den klagandes fördel.
Avskrivning kan även åsyfta redovisning av tillgångars värdeminskningar i en organisation, detta eftersom tillgångar ska redovisas till sitt verkliga värde.
add_circleremove_circleNybildning av fastighet genom uppdelning av denna i två eller fler områden.
add_circleremove_circleRätt att frånta tjuvfiskare och tjuvjägare deras fångst och redskap m.m. Denna rätt har ägare av marken eller vattnet, jakträttsinnehavare m.fl. En förutsättning är att denne tar tjuvjägaren/tjuvfiskaren på bar gärning.
add_circleremove_circleRättshandling varigenom rättigheter och skyldigheter uppkommer mellan parterna. Kallas även för kontrakt och överenskommelse. Ingås genom utbyte av anbud och accept.
add_circleremove_circleRätt för var och en som har rättslig handlingsförmåga att ingå avtal med vem som helst och i princip på vilka grunder som helst, samt rätten att avstå från att ingå avtal. En grundprincip inom civilrätten.
add_circleremove_circleNär en förvärvare erhåller skydd mot överlåtarens borgenärer redan genom avtalet och inget ytterligare moment krävs.
add_circleremove_circleServitut som tillkommit genom skriftligt avtal mellan den härskande fastigheten och den tjänande fastigheten och som har antecknats i fastighetsregistret.
add_circleremove_circleDen rättsordning som, enligt den internationella privaträtten, ska bedöma ett avtals verkningar mellan parterna.
add_circleremove_circleTolkning av ett avtals innebörd. I regel ska tolkningen utgå från parternas vilja när avtalets slöts. För att tolka avtalet kan en rad tolkningsdata användas – där den mest uppenbara är avtalets ordalydelse.
add_circleremove_circlePenningsumma som ska betalas av avtalspart som inte följer en i kontraktet vitesreglerad handling eller underlåtenhet.
add_circleremove_circleAckord som innebär att fodringsägarna går med på att gäldenären avvecklar sin rörelse utan konkurs, att skulderna betalas enligt förmånsrättslagens turordning och att fodringsägarna då får den utdelning de blir berättigade till.
add_circleremove_circleBeslut som innebär att en utländsk person avlägsnas(utvisas) från statens territorium.
add_circleremove_circleSlutligt beslut av rätten att skilja målet ifrån sig utan sakprövning, exempelvis för att det föreligger rättegångshinder.
add_circleremove_circleAktie med sämre rätt, i regel handlar det om sämre röstvärde och rätt till vinstutdelning än en A-aktie.
add_circleremove_circleMål om ansvar för brott som inte har strängare straff än böter föreskrivet.
add_circleremove_circleArv som tillfaller någon i tidigare led.
add_circleremove_circleDel av den årsredovisning eller det årsbokslut som bokföringsskyldiga ska lämna enligt bokföringslagen. Balansräkningen visar företagets tillgångar i sammandrag, skulder (och avsättningar) och eget kapital på balansdagen.
add_circleremove_circleHuvudavdelning i Sveriges rikes lag.
add_circleremove_circleAktiebolag som har fått tillstånd att driva bankrörelse.
add_circleremove_circleForm av borgen med banken som borgensman, eller garantiavtal med banken som garant.
add_circleremove_circleEnskildas förhållanden till bank får inte obehörigen röjas, då en kund ska kunna förlita sig på att personliga eller ekonomiska förhållanden inte avslöjas. Sekretessen kan dock brytas av statens intresse att erhålla uppgifter.
add_circleremove_circlePågående, färsk gärning. En enskild person har rätt att gripa en gärningsman på bar gärning i vissa särskilda fall.
add_circleremove_circleDet som utifrån barnets egna önskemål, vetskap och beprövad erfarenhet samt de hänsyn som måste tas i den specifika beslutssituationen bedöms vara det bästa för barnet. En grundbult inom barnrätten och vid frågor om vårdnad, boende och dylikt.
add_circleremove_circleFN:s konvention om barnets rättigheter. Konventionen gäller i förhållande till Sverige sedan den 2 september 1990. Den bygger på principen om icke-diskriminering, principen om barnets bästa, barnets rätt till liv och utveckling och barnets rätt att komma till tals.
add_circleremove_circleBO, av regeringen utsedd ombudsman med uppgift att bevaka frågor som angår barns och ungdomars rättigheter och intressen.
add_circleremove_circleBrott som består i att skildra barn i pornografisk bild.
add_circleremove_circleRegel som ger efterlevande make rätt att ur kvarlåtenskapen erhålla egendom som tillsammans med de egna tillgångarna motsvarar fyra gånger prisbasbeloppet.
add_circleremove_circleKolliderande standardavtal. När båda avtalsparterna har standardavtal som de anser ska gälla dem emellan.
add_circleremove_circleAtt genom vilseledande förmå någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon som är i dennes ställe. Vilseledandet föranleder således en förmögenhetsöverföring, vilket kan ske genom både underlåtenhet och handling.
add_circleremove_circleBedrägeribrott av lindrigare slag, när ett bedrägeri bedöms som ringa. Även när en person nyttjar något utan att göra rätt för sig, exempelvis äter utan att betala.
add_circleremove_circleFörbehåll att en vara säljs i det skick den är. Även om en säljare gör ett sådant förbehåll betyder det inte alltid befrielse från ansvar för fel, då sådant ska bestämmas utifrån köplagens bestämmelser.
add_circleremove_circleDe särskilda instruktioner som en fullmaktshavare har fått av fullmaktsgivaren och som inte framgår direkt av fullmakten. Befogenhet inskränker fullmaktshavarens behörighet. Om fullmaktshavaren går utöver sin befogenhet kan binda fullmaktsgivaren ändå bli bunden, men då kan även fullmaktshavaren bli ersättningsskyldig gentemot fullmaktsgivaren.
add_circleremove_circleBegränsad rättshandlingsförmåga innebär att någon har en genom lag begränsad rättslig handlingsförmåga, d.v.s. har nedsatt möjlighet att ingå avtal, ge bort egendom och stå till svars inför domstol. Med andra ord är begränsad rättshandlingsförmåga en begränsad förmåga att själv handha sina rättsliga angelägenheter.
I Sverige kan en fysisk eller juridisk person ha begränsad rättshandlingsförmåga i några olika fall.
add_circleremove_circleVarje åtgärd eller serie av åtgärder för behandling av personuppgifter, vare sig det sker på automatisk väg eller inte. All behandling av personuppgifter måste ha stöd i lag om behandlingen inte endast görs för privat bruk av en enskild.
add_circleremove_circleDet fullmaktshavaren får göra enligt fullmakten med bindande verkan för fullmaktsgivaren.
add_circleremove_circleRikspolisstyrelsens register som bland annat innehåller information om vilka som fått påföljd för ett brott – genom dom, beslut, strafföreläggande eller ordningsbot.
add_circleremove_circleNåd för en person som har blivit dömd genom dom som har vunnit laga kraft.
add_circleremove_circleVälgärning, förmån, fördel. Den egendom som inte får utmätas eller tas i anspråk vid konkurs, med hänsyn till gäldenärens behov.
add_circleremove_circleär en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av värde för någon annan. Motsatsen är onerös rättshandling som kräver en motprestation
add_circleremove_circleBeslut som meddelas under en myndighets handläggning av ett ärende, exempelvis i en jävsfråga.
add_circleremove_circleJuridiskt utbildad tjänsteman som biträder rätten med att förbereda målen och med att skriva förslag till avgöranden. Tjänstgör också som protokollförare.
add_circleremove_circleInternationell konvention till skydd av litterära och konstnärliga verk.
add_circleremove_circleEn rättighet för hyresgäst att som huvudregel få sitt hyresavtal förlängt när hyresvärden har sagt upp avtalet.
add_circleremove_circleEtt lands diplomatiska representation hos ett annat land. Chefen för en beskickning kan vara ambassadör, då kallas beskickningen för ambassad.
add_circleremove_circleFöremål omhändertas av myndighet i bevissäkrande syfte eller för att säkerställa exekution. Beslag är ett tvångsmedel i brottmål och får användas oavsett om det finns en brottsmisstanke mot en viss person eller inte.
add_circleremove_circleDomstolar avkunnar domar och fattar beslut. Allt som inte är att klassa som en dom är ett beslut. Beslut rör allt utom själva frågan målet gäller, exempelvis huruvida en domare är förhindrad att delta i avgörandet av frågan på grund av jäv.
add_circleremove_circleHa invändning mot.
add_circleremove_circlePart hävdar att det som yrkas av motparten är oriktigt och att käromålet därför ska ogillas.
add_circleremove_circleEtt ålderdomligt ord för överklagande av en dom eller ett beslut. Tiden för ett överklagande varierar men anges i anslutning till beslutet eller domen.
add_circleremove_circleÖverklagande av en dom på grund av grovt rättegångsfel.
add_circleremove_circleSummarisk process som syftar till att fordringsägaren ska få den penningfordran som är förfallen till betalning. Ansökan görs skriftligen hos Kronofogdemyndigheten.
add_circleremove_circleDe medel som betalaren använder för att genomföra transaktionen.
add_circleremove_circleMedel varmed betalaren fullgör sin prestation, vanligen i någon valuta.
add_circleremove_circleEtt samhälles samlade infrastruktur för att utföra betalningar.
add_circleremove_circleTid som i vissa fall ska föregå äktenskapsskillnad, bland annat om någon av makarna varaktigt sammanbor med eget barn under 16 år eller om en av makarna begär betänketid.
add_circleremove_circleVård enligt LVU för en ung person som på grund av sitt beteende löper en påtaglig risk att skada sin hälsa eller utveckling.
add_circleremove_circleOmständighet som tar sikte på att utreda fakta i ett mål. Parterna förebringar bevisning för att domstolen skall få ett underlag av fakta vid bedömningen.
add_circleremove_circleDen som måste bevisa att ett påstående är riktigt har bevisbördan för påståendet.
add_circleremove_circleAll bevisning som förebragts och upptagits i ett mål är det material som rätten har att bearbeta vid sin bevisvärdering. Principen om det bästa bevismaterialet; är en processuell princip, varmed menas att man vid val mellan olika bevismedel skall välja den “bästa”. Exempelvis skall ett vittne förhöras vid en rättegång, istället för att han avger en skriftlig vittnesberättelse.
add_circleremove_circleArten av bevisning. Kopplas till hur, genom vem eller vad, bevisningen presenteras (förebringas). Vittnen är ett bevismedel och skriftliga bevis är ett annat.
add_circleremove_circleVad som skall bevisas (styrkas) med ett visst bevismedel. Ett kontrakt (skriftligt bevis = bevismedel) skall exempelvis styrka att avtal slutits med visst innehåll. Bevistemat är då just detta att avtal slutits med innehållet X. Bevistemat är alltid ett påstående om ett sakförhållande.
add_circleremove_circleUppgift om vilken bevisning (bevismedel och bevistema) part vill åberopa i ett mål. Sådan uppgift skall parterna lämna under förberedelsen, ibland redan i stämningsansökan.
add_circleremove_circleDet värde, den betydelse, rätten anser ett visst bevis har i ett mål.
add_circleremove_circleDen verksamhet varvid rätten fastställer vilket värde de enskilda bevisen har i ett mål och även vilket värde de olika bevisen skall ha i förhållande till varandra.
add_circleremove_circleAtt ett yrkande bifalles av domstolen innebär att den som framställt yrkandet får domstolen att döma i enlighet med detta. Om käranden får bifall till sin talan förpliktar domstolen exempelvis svaranden att utge yrkat belopp till käranden.
add_circleremove_circleAvser insatser i olika former enligt socialtjänstlagen, vanligen i form av ekonomisk hjälp men även t.ex. i form av vård på behandlingshem eller tillgång till kontaktperson.
add_circleremove_circleStridsåtgärd på arbetsmarknaden som oftast används när förhandling inte varit möjligt eller misslyckats. Kan innebära att personal förhindras att ta sig in på arbetsplatsen eller att leveranser inte skickas ut.
add_circleremove_circleUndersökning som domstol kan förordna om i mål om fastställande av faderskap eller att viss man inte är barnets far.
add_circleremove_circleBruttonationalprodukt, värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år.
add_circleremove_circleBarnombudsmannen.
add_circleremove_circleGenom bodelning fördelas makars, och ibland sambos, egendom om de beslutar att gå skilda vägar.
add_circleremove_circleStridsåtgärd vid konflikt mellan arbetsmarknadsparter.
add_circleremove_circleEtt företags externredovisning av affärshändelser.
add_circleremove_circleSkyldighet att ha löpande bokföring, upprätta bokslut och arkivera räkenskapsmaterial. Varje näringsidkare är bokföringsskyldig.
add_circleremove_circleHandling med uppgifter om bolagets firma, den ort i Sverige där bolagets styrelse ska ha sitt säte, föremålet för bolagets verksamhet, aktiekapitalet, antalet aktier m.m.
add_circleremove_circleAvgiftsfinansierad statlig myndighet som huvudsakligen hanterar registreringar av nya företag och registerändringar för befintliga företag, tar emot årsredovisningar och registerar företagsinteckningar.
add_circleremove_circleGod tro, efter bästa förstånd och samvete, på tro och heder.
add_circleremove_circleGodhet.
add_circleremove_circleDen gode familjefadern. Att vara som en bonus pater familias är att handla med den omsorg som situationen kräver, då kan man inte anses som vårdslös och dylikt.
add_circleremove_circleÅtagande att fullgöra annans förpliktelse om denne inte själv gör det.
add_circleremove_circleDen som i ett fordringsförhållande är den berättigade. Den som i ett kravmål framställer krav. Borgenären är i ett kravmål kärande.
add_circleremove_circleSammanträde där borgenärerna ska bestämma om en företagsrekonstruktion ska fortsätta.
add_circleremove_circleRegler som anger att det alltid ska finnas en viss marginal mellan ett aktiebolags tillgångar och skulder.
add_circleremove_circleDen som har gått i borgen för annan.
add_circleremove_circleEtt svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening som har fått tillstånd enligt lagen om värdepappersmarknaden att driva en eller flera reglerade marknader.
add_circleremove_circleJord upplåtes på arrende för annat ändamål än jordbruk.
add_circleremove_circleMedlems andel i en ekonomisk förening, vilket är knutet till nyttjandet av en specifik lägenhet.
add_circleremove_circleEkonomisk förening som har till ändamål att upplåta lägenheter med bostadsrätt i föreningens hus.
add_circleremove_circleBöter är det mildaste straffet och betalas i pengar.
Det finns tre former av böter: dagsböter, penningböter och normerade böter.
add_circleremove_circle
Obetalade böter förvandlas till fängelse på talan av åklagare. Fängelsestraffet blir då mellan 14 dagar och 3 månader långt. En förusättning är att den bötfällde har underlåtit att betala böterna av tredska eller att förvandlingen är påkallad från allmän synpunkt.
add_circleremove_circleDen uppteckning av den avlidnes tillgångar och skulder som görs genom bouppteckningsförrättaren.
add_circleremove_circleEn förteckning över gäldenärens samtliga tillgångar och skulder.
add_circleremove_circleIntyg av gäldenären under ed att de tillgångar och skulder som denne har uppgivit är riktiga.
add_circleremove_circleTvå kunniga och trovärdiga gode män med uppgift att uppteckna och värdera den avlidnes egendom.
add_circleremove_circleBoupptäckning efter avliden.
add_circleremove_circleProtokoll som tingsrätten fortlöpande ska föra över ärenden om bland annat bouppteckning och dödsboanmälan.
add_circleremove_circleUtredning som ska göras när en person har avlidit. Genom boutredningen får man reda på den avlidnes tillgångar och skulder vid dödsfallet. Dessa sammanställs sedan genom en särskild förrättning i en bouppteckning.
add_circleremove_circleFysisk eller juridisk person som utreder ett dödsbo och har hand om hela förvaltningen av kvarlåtenskapen. Boutredningsman utses av rätten.
add_circleremove_circleBrottsförebyggande rådet.
add_circleremove_circleHandlingen överförs till mottagaren med vanligt brev.
add_circleremove_circleAvkomling till arvlåtaren, dennes närmaste arvinge. Barn och barnbarn till den avlidne. Dessa har rätt att ärva före alla andra arvingar.
add_circleremove_circleEn förbjuden handling som kan innebära straffansvar för den som utför handlingen. Beroende på den specifika bestämmelsen så kan gärningen vara att anse som ett brott oavsett om det sker uppsåtligen(med vilje) eller oaktsamt (vårdslöst).
add_circleremove_circle
Brott som innebär ett hot mot ordningen och säkerheten i samhället eller som på annat sätt är kränkande för medborgarna.
add_circleremove_circleBrott som innebär ingripande mot tjänsteutövning och liknande.
add_circleremove_circleBrott som riktar sig mot vem som helst, en obestämd krets.
add_circleremove_circleBrott av gäledenär mot borgenär.
add_circleremove_circleBrott som innebär att en enskild person kränks.
add_circleremove_circleBrott mot person genom gärningar som tvegifte, egenmäktighet med barn m.fl.
add_circleremove_circleBrott mot person genom gärningar som människorov, människohandel, grov fridskränkning m.fl.
add_circleremove_circleBrott mot person genom gärningar som mord, misshandel m.fl.
add_circleremove_circleMedvetna kränkningar mot civilbefolkningen, såsom mord, utrotning, tortyr, våldtäkt, förslavning etc som är omfattande och systematiskt utförda.
add_circleremove_circleAtt genom olaga våld eller hot påverka den allmänna åsiktsbildningen så att yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten sätts i fara.
add_circleremove_circleTill exempel mord, misshandel, ofredande och sexualbrott.
add_circleremove_circleBrott mot rikes säkerhet, kan utgöras av exempelvis högförräderi, krigsanstiftan och spioneri.
add_circleremove_circleBrott som kränker ett statligt intresse.
add_circleremove_circleEtt mål där en person ställs till ansvar för ett brott.
add_circleremove_circleBrottsbalken (BrB) innehåller den viktigaste straffrättsliga lagstiftningen, t.ex. våldsbrott, förmögenhetsbrott och sexualbrott. Utöver brottsbalken finns flera andra strafflagar, som till exempel narkotikastrafflagen och miljöbalken.
add_circleremove_circleDen beskrivning av en brottslig handling som finns i ett lagrum.
add_circleremove_circleBRÅ, statlig myndighet med uppgift att följa och analysera brottsutvecklingen, stödja det kriminalpolitiska utvecklingsarbetet m.m.
add_circleremove_circleBrottsbeskrivningarna i brottsbalken.
add_circleremove_circleInnebär att någon döms för flera brott genom en påföljd. Vid brottskonkurrens blir påföljden ofta längre.
add_circleremove_circleVid en brottsmisstanke fattar åklagare beslut om huruvida förundersökningen ska läggas ner, fortgå eller om åtal ska väckas.
add_circleremove_circleAvgift som gärningsmannen i domen åläggs att betala om fängelse ingår i straffskalan för brottet.
add_circleremove_circleFond vars medel får användas för verksamhet som gagnar brottsoffer. Fondens medel kommer från brottsofferavgifter.
add_circleremove_circleMyndighet med uppgift att främja brottsoffers rättigheter, behov och intressen.
add_circleremove_circleStraff och andra påföljder för brott.
add_circleremove_circleStraffrättsligt namn på viss gärning, exempelvis mord, rån etc.
add_circleremove_circleEn gemensam benämning för nyttjanderätt och servitut.
add_circleremove_circlePriset på en vara eller tjänst före avdrag och liknande.
add_circleremove_circleRådets förordning (EG) nr 2001/2003 av den 27 november 2003 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenskapsmål och mål om föräldraansvar samt om upphävande av förordning (EG) 1347/2000. Den nya Bryssel II-förordningen började tillämpas den 1 mars 2005 och den gäller alla nya avgöranden om föräldraansvar, oberoende av om det finns anknytningar till ett äktenskapsmål.
add_circleremove_circleAtt olovligen bereda sig tilgång till ett meddelande som är under post- eller telebefodran.
add_circleremove_circleHandlingen och ett delgivningskvitto överlämnas till mottagaren av ett bud.
add_circleremove_circleEn person, bulvanen, handlar i eget namn för en huvudmans räkning. Huvudmannen vill av olika anledningar inte synas i transaktionen.
add_circleremove_circleNågon (bulvanen) framstår utåt som ägare av viss egendom eller innehavare av viss rättighet, men denne innehar egendomen eller rättigheten huvudsakligen för annans (huvudmannens) räkning.
add_circleremove_circleStöld eller snatteri ur butik.
add_circleremove_circleKommunen fattar beslut om att bevilja eller avslå ansökningar om bygglov. Bygglov är i regel ett måste för att göra större förändringar på en fastighet.
add_circleremove_circleNämnd som fullgör en kommuns uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och som har den största insynen i byggnadsverksamheten i kommunen.
add_circleremove_circleJäv som gäller för den revisor som är verksam i samma företag som den som yrkesmässigt biträder bolaget med grundbokföringen. Byråjäv föreligger också när en advokat företräder en part i ett mål och en kollega på samma advokatbyrå företräder ett annat intresse i samma mål. Huvudregeln är då att den andre revisorn/advokaten är skyldig att tacka nej till uppdraget.
add_circleremove_circleÖmsesidig överlåtelse mellan parter av annan egendom än pengar.
add_circleremove_circleEn vara som lagligen tillverkas och säljs inom ett medlemsland är automatiskt tillåten även i övriga EU-länder. Undantag får göras om det är nödvändigt för att skydda människor och djurs hälsa, miljön och vissa andra skyddsvärda intressen. Landet i fråga måste kunna visa att det inte är i fråga om ett förtäckt handelshinder.
add_circleremove_circleEU:s garantimärke för att den märkta produkten är testad och säker.
add_circleremove_circleUnder övrigt oförändrade förhållanden.
add_circleremove_circleOrdinarie domare som är chef för avdelningen vid tingsrätt eller länsrätt.
add_circleremove_circleRekommenderat riktpris till återförsäljare.
add_circleremove_circleConvention on Contracts for the International Sale of goods. Konventionen kallas ofta för den internationella köplagen och gäller i sina köprättsliga delar som lag i Sverige för internationella köp.
add_circleremove_circleRätt att citera ur offentliggjort verk i överrenstämmelse med god sed och endast i den omfattning som betingas av ändamålet. Källan måste alltid anges när citaträtten utnyttjas.
add_circleremove_circleUppsåt med civilrättslig följder.
add_circleremove_circleÄktenskap genom borglig vigsel.
add_circleremove_circleCivilprocess kallas även för tvistemål, och är när två fysiska eller juridiska personer är oense om något. Motsatsen till civilprocess är straffprocess, då är en person åtalad för att ha begått ett brott.
add_circleremove_circleDe regler som gäller privatpersoners och/eller företags inbördes förhållanden. Skadeståndsrätt, arvsrätt och fastighetsrätt är exempel på civilrätt.
add_circleremove_circleKöp som ingåtts mellan privatpersoner eller där näringsdikare har köpt som privatperson.
add_circleremove_circleSvek som inte är en brottslig handling men som ändå har civilrättsliga verkningar.
add_circleremove_circleFörbehåll som avser förhållandens oföränderlighet. Det kan exempelvis handla om traktat som är bindande bara om förhållandena blir oförändrade.
add_circleremove_circleÄven kallat Code Napoléon, promulgerades år 1804. En kodifikation av den gamla franska civilrätten, många huvuddrag av Code Civil finns fortfarande i gällande fransk rätt. Code Civil fungerade även som en förebild för många andra internationella författningar.
add_circleremove_circleRätt att återkräva belopp som erlagts av misstag i tron att betalningsskyldighet förelåg.
add_circleremove_circleDen engelska termen för upphovsrätt.
add_circleremove_circleMäklararvode vid värdepappershandel.
add_circleremove_circleCulpa (latin) betyder vårdslöshet eller oaktsamhet. Den som orsakar en skada genom att vara oaktsam eller vårdslös ska enligt skadeståndslagen ersätta skadan
add_circleremove_circleHuvudregel för skadeståndsansvar, vilket innebär att oaktsamhet (culpa) i regel är tillräckligt för att skadevållaren ska bli ansvarig.
add_circleremove_circleBötesstraff där antal dagsbot bestäms efter hur grovt brottet är. Storleken på varje dagsbot fastställs med hänsyn till den dömda personens ekonomiska förhållanden. Antalet dagsböter kan vara minst 30 och högst 150 (som gemensamt straff för flera brott: högst 200 st). Minsta totala bötesbelopp är 750 kr.
add_circleremove_circleCentral förvaltningsmyndighet med uppgift att skydda människors privatliv i IT-samhället.
add_circleremove_circleBrott som begås genom att gärningsmannen olovligen bereder sig tillgång till datasystem där information behandlas, lagras eller överförs elektroniskt.
add_circleremove_circlePantbrev som utfärdas när registrering sker av en inteckning i pantbrevsregistret.
add_circleremove_circleDe delar av juridiken som behandlar informationsteknikens användning, produkter och tjänster.
add_circleremove_circleHandlar om hur någonting faktiskt är i verkligheten.
add_circleremove_circleDe lege ferenda handlar inte om hur en lag för tillfället är utformad utan om hur den borde vara utformad.
add_circleremove_circleDe lege lata är hur lagen ser ut idag, alltså gällande rätt.
add_circleremove_circleDebet och kredit används i den dubbla bokföringen. Debetkolumnen som är till vänster ökar när en kostnad för en tillgång bokförs. När det sker en ökning i debet ska det även ske en minskning av samma summa i kreditkolumnen som är till höger.
Kostnader växer i debet och minskar i kredit.
add_circleremove_circleBelasta eller påföra någons konto, ta betalt.
add_circleremove_circleSammanställning av ett företags löpande bokföring för en del av det pågående räkenskapsåret.
add_circleremove_circleVarje gäldenär ansvarar endast för del av skulden.
add_circleremove_circleEn del av ett mål kan genom deldom avgöras för sig. Exempelvis har A och B yrkat 20.000 kr för leverans av X och 30.000 kr för leverans av Y. Om yrkandet på 20.000 kr skulle medges av B kan domstolen genom deldom avgöra denna del av målet och fortsätta handläggningen av det tvistiga kravet om 30.000 kr. Det är alltså fråga om en vertikal uppdelning av ett mål.
add_circleremove_circleNär en person ska få del av handling. Handlingen kan exempelvis skickas eller lämnas till personen. Mottagaren ska i regel bekräfta delgivningen.
add_circleremove_circleGärning som medför straffansvar, dvs brott.
add_circleremove_circleRätt att framföra åsikter på allmän plats.
add_circleremove_circleUnderrättelse, vilket ibland är en nödvändighet för avsedd rättsverkan. Denuntiation förknippas främst med överlåtelse av enkla skuldebrev. För att förvärvaren av skuldebrevet ska vara skyddad mot överlåtarens borgenärer krävs att gäldenären blir underrättad om överlåtelsen.
add_circleremove_circleLämna i förvar.
add_circleremove_circleKvitto på att något har deponerats hos någon.
add_circleremove_circleFörvärvaren härleder sin rätt till egendomen från den förre ägaren. Hit hör familjerättsliga fång såsom arv, testamente, och bodelning samt förmögenhetsrättsliga fång som köp, byte och gåva.
add_circleremove_circleEn domstol som normalt är behörig att uppta en tvist blir obehörig därför att tvisten enligt avtal ska avgöras vid en annan domstol – det föreligger således ett rättegångshinder.
add_circleremove_circleAvkomling i rakt nedstigande led.
add_circleremove_circleUnikt mönster på en produkt eller en förpackning.
add_circleremove_circleDen som erhåller stöd från stiftelse eller som på annat sätt gynnas genom en benefik rättshandling.
add_circleremove_circleStat, kommun, landsting och statliga myndigheter.
add_circleremove_circleFörsäljning från näringsidkare direkt till konsumenter.
add_circleremove_circlePlan som inom ett visst område reglerar rättigheter och skyldigheter mellan markägare och samhälle samt mellan markägare.
add_circleremove_circleRätt att innehålla sin egen prestation tills motparten presterar.
add_circleremove_circleHögre åklagare får överta åtal som väckts av underställd lägre åklagare. Däremot får inte en högre åklagare bestämma hur en lägre åklagare ska besluta i ett ärende.
add_circleremove_circleRättsmedel för att få målet prövat av högre domstol.
add_circleremove_circleSkydd som den diplomatiska kåren har i främmande länder mot ingripanden från myndigheter.
add_circleremove_circleSkydd som en stat kan ge sina medborgare i ett främmande land.
add_circleremove_circleNågon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
add_circleremove_circleEn unionsrättslig (EU-rättslig) regel är omedelbart tillämplig för enskilda fysiska och juridiska personer i EU:s medlemsländer. Den måste alltså inte bli införlivad i nationell rätt först. En förutsättning är dock att regeln är så klar, precis och ovillkorlig att den kan tillämpas direkt av den nationella domstolen.
add_circleremove_circleGärningsmannens handling medför den eftersträvade effekten. I regel ges de strängaste straffen om gärningen begås med direkt uppsåt.
add_circleremove_circleSkatter som är avsedda att bäras av dem som betalar in skatterna.
add_circleremove_circleFörsäljning som sker från näringsidkare till konsumenter på ett sådant sätt att distans- och hemförsäljningslagen kan bli tillämplig, exempelvis försäljning vid hembesök.
add_circleremove_circleRättsakt som är bindande för varje medlemsskap i EU, som det är riktat till, i fråga om det resultat som ska uppnås. Medel och tillvägagångssätt får varje medlemsstat välja inom ramen för sin nationella rätt.
add_circleremove_circleKöparen riktar anspråk mot en näringsidkare i ett tidigare säljled på grund av felaktig vara. En rätt för konsumenter som finns i vissa undantagsfall, vilka finns angivna i konsumentköplagen.
add_circleremove_circleMarknadsföring där säljaren söker direktkontakt med kunden genom telefon, e-post eller direktadresserade försändelser.
add_circleremove_circleFrita sig från ansvar.
add_circleremove_circleKöpa eller sälja en fordran mot avdrag av förskottsränta. Ett sätt att få betalt snabbare.
add_circleremove_circleDe former av diskriminering som finns är direkt diskriminering, indirekt diskriminering, sexuella trakasserier, trakasserier och instruktioner att diskriminera. Diskriminering innebär kortfattat likabehandling av olika fall eller olikabehandling av lika fall, kopplat till någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet, sexualitet, religion, ålder eller funktionsnedsättning.
add_circleremove_circleMyndighet som har tillsyn över att diskrimineringslagen följs.
add_circleremove_circleBeslut varigenom undantag beviljas från en författningsbestämmelse för ett särskilt fall.
add_circleremove_circleDen del av kvarlåtenskapen som en person med bröstarvingar fritt kan förfoga över genom testamente. Den andra hälften är laglott.
add_circleremove_circleProcessrättsliga princip enligt vilken det är parterna som bestämmer “ramen” för rättegången. Domstolen är då bunden av exempelvis parternas yrkanden och de fakta de valt att framföra i rättegången.
add_circleremove_circleEn rättsregel som tillåter parterna att genom avtal avvika från regeln är dispositiv. Dispositiva tvistemål = sådana mål där parterna, istället för genom ett domstolsavgörande, kan välja exempelvis att tvisten ska avgöras genom ett skiljeförfarande.
add_circleremove_circleEn lag som avtalande parter kan göra avsteg från.
add_circleremove_circleRegel som inte är tvingande, parterna kan avtala om annorlunda.
add_circleremove_circleMål i vilka parterna kan träffa förlikning i saken, hit hör i princip alla förmögenhetsrättsliga mål.
add_circleremove_circleAvvikande uppfattning.
add_circleremove_circleDen som har avvikande mening.
add_circleremove_circleAvtal som träffas på distans utan direktkontakt. Vid distansköp ska konsumenten ha rätt till 14 dagars ångerrätt om varan inte är specialbeställd, exempelvis med personlig gravering.
add_circleremove_circleFörklaring av Skatteverket att en försvunnen person är att anse som död.
add_circleremove_circleBevis om dödsfall som ska utfärdas av läkare utan dröjsmål, detta ska sedan överlämnas till skatteverket.
add_circleremove_circleEtt dödsbo är en form av organisation som förvaltar en avliden persons egendom fram tills arvskifte kunnat genomföras. Ett dödsbo kan också förvaltas av en boutredningsman.
add_circleremove_circleAnmälan till domstolen av socialnämnden när den dödes tillgångar, jämte eventuell andel i makes giftorättsgods, inte räcker till mer än kostnader med anledning av dödsfallet. Då behöver ingen bouppteckning göras, förutsatt att tillgångarna inte omfattar fast egendom.
add_circleremove_circleDe personer som gemensamt förvaltar den dödes egendom under boets utredning, företräder boet gentemot tredje man samt har rätt att tala och svara i mål som rör detta.
add_circleremove_circleHjälp att förkorta sitt liv, vilket enligt svensk lag är straffbart.
add_circleremove_circleDen juridiska litteraturen.
add_circleremove_circleEn av avtalsparterna, eller båda, är inte medveten om att accepten är oren. Att accepten är oren innebär att anbudet och accepten inte har varit likalydande.
add_circleremove_circleSamäganderätt där bara den ena parten framstår som ägare men egendomen har förvärvats för gemensam användning och den andra parten har bidragit ekonomiskt för att vara samägare, vilket parterna varit överens om eller införstådda med.
add_circleremove_circleFel som inte har gått att upptäcka vid en omsorgsfull besiktning inför ett fastighetsköp.
add_circleremove_circleLatinskt ord för uppsåt.
add_circleremove_circleEn domstols avgörande av själva frågan i målet eller ärendet. Efter slutförd skriftväxling eller förhandling går domarna igenom allt som kommit fram och beslutar hur de ska döma. Då får bara domarna och föredraganden samt protokollförare vid en eventuell förhandling vara närvarande. Har förhandling hållits talar i vissa fall rättens ordförande, efter överläggningen, kortfattat om innehållet i domen (avkunnar domen) och förklarar hur den som är missnöjd med domen kan klaga på den. Domen kan också meddelas utan att avkunnas. En skriftlig dom skickas i sådant fall inom en kortare tid till de inblandade.
add_circleremove_circleLedamot av domstol. För att bli ordinarie domare krävs svenskt medborgarskap och juridisk utbildning. Nominering av domare föregås normalt av tjänstgöring som notarie, fiskal och assessor. Domare får inte vara i konkurstillstånd eller ha förvaltare.
add_circleremove_circleHögtidlig ed som ska avläggas före tjänstgöring som domare.
add_circleremove_circleDe skäl som enligt RB gör en domare jävig att handlägga ett mål. Jäv kan föreligga exempelvis om domaren är släkt med en part i processen eller om domaren är personligt engagerad i sakfrågan.
add_circleremove_circleSamtliga regler för hur en god domare ska vara och verka.
add_circleremove_circleDet minsta antal ledamöter domstolen måste ha för att var behörig att döma i ett mål.
add_circleremove_circleHemvist, ofta ett grundläggande begrepp för vilken domstol som är behörig att pröva ett mål.
add_circleremove_circleDet geografiska område inom vilket en domstol är behörig att ta upp mål.
add_circleremove_circleRättens motivering av domslutet.
add_circleremove_circleRättens slutliga avgörande.
add_circleremove_circleI Sverige finns tre typer av domstolar. De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl.a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.ex. skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål. Mark- och miljödomstolarna handlägger miljö-, plan- och bygg-ärenden. Specialdomstolarna avgör tvister inom olika specialområden, t.ex. Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen.
Läs mer på Sveriges domstolars hemsida här >>> http://www.domstol.se/
add_circleremove_circleTjänsteman utan juristutbildning som svarar för den praktiska hanteringen av mål och ärenden. Kan efter förordnande vara behörig att fatta beslut i en del förberedande frågor.
add_circleremove_circleStatlig myndighet som fungerar som en serviceorganisation till domstolarna i landet.
add_circleremove_circleGrovt rättegångsfel som kan ha påverkat domens utgång, t.ex. om domen drabbat någon som inte varit part i rättegången eller att rätten haft för få ledamöter.
add_circleremove_circleBolag som ett annat företag styr över och helt eller delvis äger.
add_circleremove_circleLindrigare formen på mord, innebär att gärningsmannen hade som avsikt att döda offret men att brottet inte föranleddes med exempelvis samma planering som mord. Är omständigheterna som talar för om det ska bedömas som mord eller dråp. Är brottet ett infall och inte planerat sedan innan talar det mer för att det är ett dråp än att det är ett mord.
add_circleremove_circleKöparen betalar inte eller säljaren levererar inte varan i rätt tid, och orsaken till detta är inte någonting som beror på motparten.
add_circleremove_circleRänta som ska erläggas enligt lag eller avtal vid försenad betalning av en fodran.
add_circleremove_circleDepartementsserien, publikationer som innehåller mindre utredningar utförda inom departementen.
add_circleremove_circleAtt en handling som begås i ett annat land är ett brott både enligt det landets lagar och enligt svensk lag.
add_circleremove_circleSamma inkomst beskattas i två eller flera stater, eller hos flera skattesubjekt i samma land. För att förhindra detta har Sverige dubbelbeskattningsavtal med flera länder.
add_circleremove_circleAvtal mellan två länder i syfte att undvika dubbel beskattning av inkomst eller förmögenhet.
add_circleremove_circleSamma intresse har försäkrats mot samma risk hos fler än en försäkringsgivare. Att dubbelförsäkra egendom ger inga fördelar, då mer än värdet av det förstörda aldrig betalas ut vid försäkringar.
add_circleremove_circleEn person är medborgare i två eller flera länder samtidigt.
add_circleremove_circleDen noggranna granskning av köpeobjektet som köparen får göra vid stora företagsförvärv.
add_circleremove_circleDygnsvila är alla arbetstagares rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24h. I den dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till ska tiden mellan midnatt och klockan fem ingå.
add_circleremove_circleMotsatsvis, genom en e contrariotolkning av en rättsregel kan man ibland komma fram till det motsatta – exempelvis vad som är förbjudet eller tillåtet.
add_circleremove_circleElektronisk handel.
add_circleremove_circleDirekt eller indirekt handel via internet.
add_circleremove_circleEkobrottsmyndigheten, EBM, är en fristående åklagarmyndighet som leds av en generaldirektör och som finns i de tre storstäderna och några angränsande län. Uppgiften är att bekämpa ekonomisk brottslighet. Inom EBM finns cirka 80 åklagare samt bland annat poliser och ekonomer. Riksåklagaren är högsta åklagare även för EBM i åklagarfrågor.
add_circleremove_circleEuropeiska centralbankssystemet.
add_circleremove_circleEn sanningsförsäkran som t.ex. ett vittne gör inför domstol. Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: “Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.
Misstänkta och målsägande samt vissa vittnen talar inte inför ed.
add_circleremove_circleFöreläggande som innebär att den som är skyldig att förete skriftligt bevismedel ska göra det.
add_circleremove_circleSkyldighet att förete skriftligt bevis.
add_circleremove_circleEuropeiska ekonomiska samarbetsområdet.
add_circleremove_circleFrihandelssamarbete mellan EU och EFTA som innebär att EU:s inre marknad även omfattar EFTA-länderna (Schweiz har dock valt att stå utanför EES).
add_circleremove_circleBrott som är konstruerade med sikte på handlingens effekt.
add_circleremove_circleDet är lagstiftningen i det land där åtgärden vidtogs som gäller.
add_circleremove_circleEuropean Free Trade Association. Europeisk frihandelssammanslutning. Medlemmar är Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.
add_circleremove_circleEuropeiska gemenskapen, ett gammalt namn för Europeiska unionen.
add_circleremove_circleSocialavgifter som den skattskyldige själv betalar.
add_circleremove_circleOm man olovligt tar eller använder något som tillhör någon annan men inte har för avsikt att behålla det eller sälja det vidare kan det rubriceras som egenmäktigt förfarande, t.ex. ”låna” en motorsåg utan lov av grannen i syfte att lämna tillbaks den senare.
add_circleremove_circleUtfästelse att en vara ska ha en bestämd egenskap under viss tid.
add_circleremove_circleEuropeiska investeringsbanken.
add_circleremove_circleEuropakonventionen.
add_circleremove_circleÅklagare med specialistkompetens för bekämpning av ekobrott.
add_circleremove_circleEkonomiska brott.
add_circleremove_circleSpecialistmyndighet för bekämpning av ekobrott.
add_circleremove_circleBrottslighet av ekonomisk karaktär, t.ex. skattebrott och brott i samband med konkurser, så kallade borgenärsbrott.
add_circleremove_circleFörening som har som ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet som medlemmarna deltar i.
add_circleremove_circleSjukvårdskostnader och andra utgifter, inklusive inkomstförlust, till följd av skada.
add_circleremove_circleDirekt eller indirekt handel via internet.
add_circleremove_circleÖverföring av signaler i elektronisk form.
add_circleremove_circleDen dömde vistas i frihet med en sändare fastspänd runt fotleden. Ett fastställt schema måste följas, annars alameras frivården genom sändare.
add_circleremove_circleEtt adresserat eller på annat sätt individualiserat elektroniskt meddelande i form av text, röst, ljus eller bild som sänds via ett allmänt kommunikationsnät och som kan lagras i nätet eller i mottagarens terminalutrustning tills mottagaren hämtar det.
add_circleremove_circleData i elektronisk form som är fogade till eller logiskt knutna till andra elektroniska data och som används för att kontrollera att innehållet härrör från den som framstår som utställare och att det inte har förvanskats.
add_circleremove_circleUtgivning av värdepapper.
add_circleremove_circleBeslut om fondemission, nyemission av aktier eller emission av teckningsoptioner eller konvertibler.
add_circleremove_circleFondaktierättsbevis och teckningsrättsbevis.
add_circleremove_circleBorgen där fordringsägaren måste kräva huvudgäldenären före borgensmannen.
add_circleremove_circleTvå eller flera har avtalat om att utöva verksamhet i bolag utan att handelsbolag föreligger. Avtalet kan ingås konkludent, exempelvis som en tipsklubb.
add_circleremove_circleSkuldebrev som är ställt till fodringsägaren.
add_circleremove_circleDomstolen när ett mål kan avgöras av en lagfaren jurist. Enmansdomstolar är bland annat domföra i tvistemål där det omtvistade värdet inte överstiger ett halvt basbelopp.
add_circleremove_circleNågon förpliktar sig till att prestera något utan motprestation från avtalsparten.
add_circleremove_circleMakes egendom som inte är giftorättsgods, exempelvis på grund av ett giltigt äktenskapsförord. Enskild egendom omfattas inte av den bodelning som sker vid äktenskapets upplösning.
add_circleremove_circleFöretag som drivs av en fysisk person. Denna brukar kallas för en enskild näringsidkare, och svarar själv för firmans förpliktelser.
add_circleremove_circleGrupptalan som får väckas av en fysisk eller juridisk person som själv har ett anspråk som talan omfattar.
add_circleremove_circleDen som driver en enskild firma. En enskild näringsidkare är inte en juridisk person och svarar själv för firmans förpliktelser.
add_circleremove_circleVäg som inte är allmän väg.
add_circleremove_circleFysiska och juridiska personer.
add_circleremove_circleÅtal som väcks av en enskild person, målsäganden, och inte av åklagare. Vissa brott, framförallt ärekränkningsbrott, får inte åtalas av en åklagare utan lov av den som brottet riktade sig mot. Även vid brott som faller under allmänt åtal kan enskilt åtal väckas om åklagaren beslutar att inte åtala.
add_circleremove_circleUtsökningsmål där fodringsägaren är en enskild person eller ett företag.
add_circleremove_circleVattenområde som ingår i fastighet och därför inte är allmänt vatten.
add_circleremove_circleSkilja någon från sin tjänst eller uppdrag.
add_circleremove_circleAvtal om arbete eller leverans. Vanligt begrepp för mer omfattande åtaganden, särskild inom byggsektorn.
add_circleremove_circleUppdrag som följer av ett särskilt framförhandlat avtal och som avser produktion av ett eller flera objekt som står i nära samband med, eller är beroende av, varandra med avseende på utformning, teknik, funktion eller användning.
add_circleremove_circleEuropaparlamentet.
add_circleremove_circleTerm som betecknar att en part godtager att ett för honom ofördelaktigt faktum läggs till grund för ett avgörande. Motsats; Förneka.
add_circleremove_circleSkada som kan bli ekonomiskt kompenserad.
add_circleremove_circleEuropeiska unionen.
add_circleremove_circleMarknad vars huvudmål är gränsfri rörelsefrihet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU:s medlemsländer.
add_circleremove_circleDen gemensamma valutan för de medlemsländer i EU som ingår i valutaunionen.
add_circleremove_circleEuropeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Denna tar upp klagomål från enskilda som anser att staten inte följer de krav som EKMR ställer. En förutsättning för en prövning i Europadomstolen är att alla inhemska medel först har uttömts.
add_circleremove_circleEuropeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Denna gäller som lag i Sverige och ingen lag får strida mot konventionen enligt regeringsformen, RF.
add_circleremove_circleEu-institution som är direktvald av folket i medlemsländerna. Parlamentet ska höras av rådet vid lagstiftningsärenden.
add_circleremove_circleMellanstatlig samarbetsorganisation för frågor av gemensamt intresse.
add_circleremove_circleInstitution i unionen med ensamrätt att tillåta utgivning av euron.
add_circleremove_circleEuropeiska centralbankens beslutande organ.
add_circleremove_circleEU-domstolen, domstolen, tribunalen och specialdomstolar.
add_circleremove_circleEuropeiska polisbyrån, ett EU-organ som tar emot information från medlemsländernas nationella polisverksamhet. Främst riktad mot grov brottslighet, såsom narkotikahandel och människohandel.
add_circleremove_circleEuropeiska unionens officiella tidning.
add_circleremove_circleKringgående av lag, åtgäder i syfte att undgå tillämpningen av rättsregler.
add_circleremove_circlePå ämbetets vägnar eller på eget initiativ. En skyldighet att agera utan att någon har begärt det.
add_circleremove_circleExcess är en grund för ansvarsfrihet vid brott för att personen som begick brottet svårligen kunde besinna sig, exempelvis om någon använt mer våld än vad som var nödvändigt i en nödvärnssituation.
add_circleremove_circleMöjlighet att visa (styrka) att man inte varit vårdslös (culpös). Lyckas man därmed har man exculperat sig. Se culpa.
add_circleremove_circleVerkställighet av domar och beslut.
add_circleremove_circleFodran som ligger till grund för ansökan om utmätning.
add_circleremove_circleDomar, beslut, utslag m.m. som kan ligga till grund för verkställighet.
add_circleremove_circleTvångsförsäljning av utmätt egendom på offentlig auktion.
add_circleremove_circleDen som verkställer något, vilket kan vara en dom eller ett testamente.
add_circleremove_circleRegerings godkännande av en främmande makts konsul i landet.
add_circleremove_circleAnsökan hos domstol om verkställighet av utländsk dom.
add_circleremove_circleFodran som efter dom kan krävas in genom utmätning.
add_circleremove_circleDomstol som är enda forum för viss typ av mål.
add_circleremove_circleExpropriation är när mark tas tvångsvis i anspråk, oavsett om ägaren vill ha kvar fastigheten eller inte. Ägaren till fastigheten får i regel ekonomisk kompensation.
add_circleremove_circleFörvärv av äganderätt från någon annan än förutvarande ägaren varvid den senares rätt utslocknar.
add_circleremove_circleEn lagregel ges utsträckt betydelse, tolkningen av regeln utvidgas för att täcka en viss situation.
add_circleremove_circleUtlämning eller överförande av utlänning som är misstänkt eller tilltalad för brott i annat land.
add_circleremove_circleNågot som inte tillhör den vanliga rättsordningen.
add_circleremove_circleRättsmedel för att söka ändring av ett avgörande som har vunnit laga kraft. Dessa medel är resning, återställande av försutten tid och klagan över domvilla.
add_circleremove_circleButiker som säljer specialvaror.
add_circleremove_circleInköp av ett företags kundfodringar, vilket är ett sätt att snabbare få in pengar.
add_circleremove_circleFöretag som bedriver factoring, det vill säga säljer eller belånar sina kundfodringar.
add_circleremove_circleSkriftlig, bevittnad bekräftelse av faderskap. Ett måste om ett barn föds utanför ett äktenskap och det alltså inte finns någon faderskapspresumtion.
add_circleremove_circleNär en gift kvinna föder ett barn anses hennes make vara far till barnet. Även en avliden make presumeras vara far till barnet, om det kan vara avlat innan han dog. Faderskapspresumtionen upphör vid äktenskapsskillnad.
add_circleremove_circleUtredning för att fastställa det biologiska faderskapet till ett barn, vilket bedrivs av socialnämnden.
add_circleremove_circleFelaktig uppfattning om rent faktiska omständigheter, en villfarelse som inte rör det rättsliga i sammanhanget. Exempelvis när någon misstar en rock för sin egen – vilket inte är brottsligt då det saknas uppsåt.
add_circleremove_circleDet köpta är inte i det skick eller saknar den förmåga som köparen har utfäst.
add_circleremove_circleVerklig händelse, sakförhållande.
add_circleremove_circleFaktum som ska bevisas.
add_circleremove_circleFaktum som tillkommit efter ett domstolsavgörande och som därför inte omfattas av det avgörandets rättskraft.
add_circleremove_circleSkriva ut räkning.
add_circleremove_circleRegel som inte är tvingande för domstolen.
add_circleremove_circleFörfalskning, gäller särskilt om skrift.
add_circleremove_circleOm man anger en person för ett brott som kan leda till åtal, trots att man vet att personen är oskyldig, kan man dömas för falsk angivelse.
add_circleremove_circleAtt lämna osanna uppgifter om en annan person till polis, åklagare eller någon annan myndighet.
add_circleremove_circleAtt medvetet väcka åtal mot en person i avsikt att få personen fälld, trots att han är oskyldig. Den som i andra fall väcker åtal utan tillräckliga skäl kan dömas för obefogat åtal.
add_circleremove_circleFalsk, förfalskad, oäkta.
add_circleremove_circleEn person utger sig för att vara fullmaktshavare för någon utan att vara behörig för det. Den som agerar på det här sättet har strikt skadeståndsansvar.
add_circleremove_circleAktiebolag eller ekonomisk förening där fyra eller färre delägare äger andelar som motsvarar mer än 50 % av rösterna för samtliga aktier i företaget. Det är också fåmansföretag om näringsverksamheten är uppdelad på verksamheter som är oberoende av varandra och där en fysisk person genom innehav av andelar, genom avtal eller på liknande sätt har den faktiska bestämmanderätten över en sådan verksamhet och självständigt kan förfoga över dess resultat.
add_circleremove_circleHandelsbolag där fyra eller färre delägare genom innehav av andelar eller på liknande sätt har ett bestämmande inflytande. Fåmanshandelsbolag är det också när näringsverksamheten är uppdelad på verksamheter som är oberoende av varandra och där en fysisk person genom innehav av andelar, genom avtal eller på liknande sätt har den faktiska bestämmanderätten över en sådan verksamhet.
add_circleremove_circleFamilj, släktgren, hushållsmedlemmar.
add_circleremove_circleEn hushållsgrupp av sammanlevande föräldrar och barn. Det finns andra definitioner, men detta är den vanligaste innebörden.
add_circleremove_circleEnskilt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran, eller vuxna för vård och omvårdnad.
add_circleremove_circleVerksamhet som består i samtal med syfte att bearbeta samlevnadskonflikter i parförhållanden och familjer. Det är kommunens skyldighet att sörja för att familjerådgivning erbjuds den som begär sådan rådgivning.
add_circleremove_circleDen del av civilrätten som innehåller regler om par- och familjerelationer.
add_circleremove_circleOlika sätt att förvärva äganderätt, exempelvis köp, gåva, byte och arv.
add_circleremove_circleFrihetsberövande straff på viss tid eller livstid. Maximitiden är 18 år för tidsbestämda straff och 14 dagar för tidsobestämda straff. Omvandling av fängelse på livstid till viss tid kan ske på ansökan av den dömde när minst 10 år av straffet är avtjänat.
add_circleremove_circleDet dokument som grundar äganderätten till ett visst fång.
add_circleremove_circleDen som äganderätten har övergått ifrån.
add_circleremove_circleBranschorganisation för revisorer och rådgivare.
add_circleremove_circleEn objektivt fastställbar större eller mindre sannolikhet eller risk för att en skada ska bli en följd av en viss handling. Fara delas i sin tur in i abstrakt och konkret fara.
add_circleremove_circleBrottsrekvisit som kräver att viss handling ska ha bevisbetydelse. Exempelvis; någon lämnar oriktiga uppgifter i en urkund men förvarar denna på ett betryggande sätt utan avsikt att begagna urkunden – då föreligger inte fara i bevishänseende.
add_circleremove_circleÄldre benämning för risken.
add_circleremove_circleDen dag en nyttjanderättshavare till fast egendom är skyldig att avträda denna. I arrendesammanhang är faredagen den 14 mars.
add_circleremove_circleBrott som innefattar fara för en skadlig effekt.
add_circleremove_circleFast egendom är jord, som i sin tur är indelad i fastigheter.
add_circleremove_circleFast egendom i form av bestämt område av jordytan, en rättslig enhet med särskild registerbeteckning.
add_circleremove_circlePrövning av fråga om fastighetsindelningens beskaffenhet eller om beståndet eller omfånget av ledningsrätt eller vissa servitut.
add_circleremove_circleBevis med uppgifter från fastighetsregistrets allmänna del och inskrivningsdel (inskrivningsregistret) jämte viss tilläggsinformation.
add_circleremove_circleÅtgärd genom vilken fastighetsindelningen ändras eller servitut bildas eller upphävs.
add_circleremove_circleMål som prövas av fastighetsdomstol efter överklagande av lantmäterimyndighetens beslut i fastighetsbildningsfråga.
add_circleremove_circleBok som innehåller varje registerfastighet inom inskrivningsmyndighetens område.
add_circleremove_circleSpecialdomstol som tar upp fastighetsmål.
add_circleremove_circleVerksamhet som innebär att uppdragsgivaren anvisas en motpart för att med denne ingå avtal om överlåtelse av fastighet. Fastigheter förmedlas yrkesmässigt av fastighetsmäklare.
add_circleremove_circleTingsrätt inom vars domkrets fastigheten är belägen och mål som rör denna ska/kan tas upp.
add_circleremove_circleFysiska personer som yrkesmässigt förmedlar fastigheter, delar av fastigheter, byggnader på annans mark, tomträtter, bostadsrätter, andelslägenheter avseende lägenheter, arrenderätter eller hyresrätter. Definitionen finns i fastighetsmäklarlagen. Varje mäklare ska vara registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden.
add_circleremove_circleCentral förvaltningsmyndighet för registrering av fastighetsmäklare och tillsyn över registrerade fastighetsmäklare. Att arbeta yrkesmässigt som fastighetsmäklare utan att vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen är straffbart.
add_circleremove_circleMål eller ärenden som det föreskrivs i särskild lag eller annan författning att fastighetsdomstolen ska ta upp.
add_circleremove_circleTeknisk ledamot i fastighetsmål som avgörs av fastighetsdomstol eller av hovrätt.
add_circleremove_circleRegister som består av olika delar, bland annat en allmän del och en inskrivningsdel (inskrivningsregistret). Fastighetsregistret innehåller alla fastigheter i landet, registrering görs av Lantmäteriet. Ärenden om fastighetsbildning som avgjorts och fått laga kraft förs in i fastighetsregistrets allmänna del. Registret är en allmän handling.
add_circleremove_circleFastighetsbildningsåtgärd varigenom mark överförs från en fastighet eller samfällighet till annan sådan enhet. Fastighetsreglering får ske om det ger lämpligare fastighetsindelning eller resulterar i mer ändamålsenlig markanvändning och fördelarna av detta överväger kostnader och olägenheter som åtgärden medför.
add_circleremove_circleByggnad eller annat som finns inom fastigheten för stadigvarande bruk och som har kommit i samma ägares hand – vilket innebär att ägarförhållandena för fastigheten ska motsvara ägarförhållandena för tillbehöret.
add_circleremove_circleDom som fastställer huruvida visst rättsförhållande föreligger, exempelvis om en skuld existerar eller inte. En fastställelsedom är inte exigibel.
add_circleremove_circleTalan i syfte att klarlägga ett rättsförhållande. Detta får bara föras om det råder osäkerhet huruvida ett visst rättsförhållande består och osäkerheten om detta är till skada för käranden.
add_circleremove_circleFatalietid, i lag bestämd tid att fullgöra något.
add_circleremove_circleSammanslutning, statsförbund.
add_circleremove_circleEn vara avviker kvalitativt från vad köparen har rätt att fodra, antingen på grund av vad köparen har utfäst eller vad köparen i övrigt hade fog att förutsätta.
add_circleremove_circleEgendom som ska gå i arv inom en släkt och därför inte får säljas. Enligt numera gällande bestämmelser ska kvarvarande fideikommiss avvecklas när nuvarande ägaren lever.
add_circleremove_circleInnehavare av eller arvinge till fideikommiss.
add_circleremove_circleFörtroende, tillförlitlighet, trohet.
add_circleremove_circleLeasing som formellt är en form av hyra men i praktiken utgör en slags kredit. För att leasingavtalet ska betecknas som finansiell leasing ska den som leasar ha rätt att köpa saken efter avtalstidens slut, avtalet ska omfatta större delen av sakens livslängd och normalt inte kunna sägas upp, risker och förmåner som hör samman med det leasade ska vila på den som leasar och avgifterna för leasingen ska vara lika med eller högre än sakens marknadsvärde.
add_circleremove_circleRådgivning av en näringsidkare till en konsument om placering av tillgångar i finansiella instrument eller i livförsäkringar med sparmoment.
add_circleremove_circleKategori av anläggningstillgångar i företagets balansräkning. Övriga kategorier är materiella respektive immateriella anläggningstillgångar. Exempel på finansiella anläggningstillgångar är andelar i intresseföretag.
add_circleremove_circleÖverlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, fondandelar och finansiella derivativinstrument.
add_circleremove_circleKredit, försäkring, betalning eller tjänster som direkt eller indirekt har att göra med pengar, andra betalningsmedel, finansiella risker eller finansiella säkerheter.
add_circleremove_circleAktiebolag eller handelsbolag eller en ekonomisk förening vars verksamhet uteslutande eller så gott som uteslutande består i att i vinstsyfte förvärva och förvalta andelar i dotterföretag.
add_circleremove_circleEtt företag vars huvudsakliga verksamhet är att förvärva aktier eller andelar, driva värdepappersrörelse eller driva en eller flera av de kreditinstitutsverksamheter som anges i lagen om bank- och finansieringsrörelse.
add_circleremove_circleCentral förvaltningsmyndighet med uppgift att övervaka företagen på finansmarknaden.
add_circleremove_circleBankinstitut, kreditmarknadsföretag, värdepappersinstitut, allmänna pensionsfonden, försäkringsföretag med svensk koncession m.m.
add_circleremove_circleTull vars syfte är att ge staten inkomster på varor som normalt inte tillverkas i det egna landet.
add_circleremove_circleDen benämning under vilken näringsidkare driver sin verksamhet.
add_circleremove_circleIntrång i annans rätt till näringskännetecken.
add_circleremove_circleTydlig angivelse av den fullständiga firman och underskrift med namn av firmatecknare.
add_circleremove_circleRätt att företräda ett bolag och teckna dess firma. Styrelsen har denna rätt, men även andra firmatecknade kan emellertid anges vid bolagsregistreringen.
add_circleremove_circleIcke ordinarie domare som är under utbildning. Kallas tingsfiskal vid tjänstgöring i tingsrätt, förvaltningsrättsfiskal i förvaltningsrätt, hovrättsfiskal vid tjänstgöring i hovrätt och kammarrättsfiskal i kammarrätt.
add_circleremove_circleStaten som förmögenhetssubjekt då den ej utövar statlig makt. Statskassan, i denna egenskap kan staten ha privaträttsliga och processrättsliga rättigheter och skyldigheter.
add_circleremove_circleRisk för att den misstänkte undandrar sig lagföring och straff. Häktning kan ske på grund av flyktfara.
add_circleremove_circleUtlänning som befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp, och som inte kan eller på grund av sin fruktan inte vill, begagna sig av detta lands skydd. Även en statslös är flykting om denne av ovan nämnda skäl befinner sig utanför det land där han eller hon tidigare har haft sin vanliga vistelseort och inte kan, eller på grund av fruktan inte vill, återvända dit.
add_circleremove_circleFörklaring att en utlänning är flykting. En sådan förklaring ska lämnas på begäran av flyktingen i samband med att uppehållstillstånd beviljas eller när det därefter förklaras att utlänningen är flykting. Förklaringen ger skydd mot utvisning om inte utlänningen har begått ett synnerligen grovt brott och skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet om denne stannade i landet.
add_circleremove_circleFörenta nationerna.
add_circleremove_circleFree on board. Leveransklausul som innebär att säljaren svarar för kostnaderna för godsets transport till den ort varifrån det ska fraktas vidare. Säljaren svarar även för lastningskostnaderna och står faran för godset tills lastningen är klar, då anses godset vara avlämnat.
add_circleremove_circleDokument som medföljer varuleverans och som bland annat innehåller uppgifter om varorna, exempelvis hur stor sändningen är. Även kallat leveranssedel respektive packnota.
add_circleremove_circleFastställande av en persons bosättning samt uppgifter om identitet, familj och vissa andra förhållanden. Detta sker genom Skatteverkets försorg.
add_circleremove_circleSystematiska mord och andra övergrepp med avsikt att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp.
add_circleremove_circleRegler angående förhållandet mellan stater. Folkrätten består bland annat av sedvanerätt, vilket är bindande oavsett samtycke, och frivilliga traktat som binder dess avtalsparter. Förbudet mot folkmord är exempel på sedvanerätt som binder alla stater oavsett om de tillträtt folkmordskonventionen eller inte.
add_circleremove_circleEn ny aktie som ges ut i samband med fondemission.
add_circleremove_circleAktieägares rätt till fondaktie. När nya aktier ges ut vid fondemission har aktieägarna rätt till dessa i förhållande till det antal de tidigare äger, om inte annat gäller när bolaget har aktier av olika slag.
add_circleremove_circleEtt bevis om fondaktierätt.
add_circleremove_circleAndel i investeringsfond, fondföretag eller annat företag för kollektiva investeringar.
add_circleremove_circleSvenskt aktiebolag som fått tillstånd att utöva fondverksamhet. Tillstånd lämnas av Finansinspektionen.
add_circleremove_circleAktiekapitalet ökas genom en ren bokföringsåtgärd utan att bolaget tillförs nytt kapital, vilket ökar aktiens bokföringsmässiga värde.
add_circleremove_circleAktie och obligation samt sådana andra delägarrätter eller fodringsrätter som är utgivna för allmän omsättning.
add_circleremove_circleDen förvaltning av en värdepappersfond och den försäljning och inlösen av andelar i fonden som utövas av ett fondbolag.
add_circleremove_circleAlla rättigheter och skyldigheter som en fysisk eller juridisk person har tillerkänts genom en dom, på grund av lag eller genom en överrenskommelse med rättslig verkan, med avseende på ett barn eller dess egendom.
add_circleremove_circleEn rätt för den som har utnyttjat en uppfinning innan patent har sökts att fortsätta använda uppfinningen när patent har beviljats. Rätten har i hög grad en ekonomisk grund, för att undvika kapitalförstöring av redan gjorda investeringar.
add_circleremove_circleDe utredningar och lagtextförslag, med kommentarer och motiveringar, som ligger till grund för en lag. Till förarbeten hör främst regeringens propositioner, utskottsbetänkanden och riksdagsskrivelser i lagstiftningsärenden.
add_circleremove_circleAvtal om kommande avtal.
add_circleremove_circleFöregår en huvudförhandling och har till syfte att förbereda målet. Förberedelsen kan vara muntlig, skriftlig ellerbåda delarna och rätten är domför med en domare.
add_circleremove_circleFöregår en huvudförhandling och har till syfte att förbereda målet. Under förberedelsen, som kan vara muntlig eller skriftlig eller båda delarna, är rätten domför med en domare.
add_circleremove_circleAtt med uppsåt utföra eller främja brott, lämna eller mottaga pengar eller annat som vederlag för brottet, anskaffa eller ta annan befattning med hjälpmedel av olika slag för att utföra brottet etc. Förberedelse till brottet är straffbart om det är kriminaliserat, dvs om det framgår av Brottsbalken att förberedelse till det aktuella brottet är straffbart.
add_circleremove_circleFörberedelser till vissa grova brott är straffbara. Exempel på förberedelser kan vara att skaffa ett vapen i syfte att begå brott.
add_circleremove_circleEn händelse som inte har kunnat förutses eller förhindras. En sådan händelse kan befria en avtalspart från att behöva fullgöra sin prestation. En naturkatastrof som innebär att ett flyg inte kan avgå i utsatt tid är exempel på en force majeure-situation som ofta innebär att passagerarna inte har rätt till ersättning.
add_circleremove_circleGrundläggande regler som utgör ramar för de mer detaljerade, gemensamma regler som utarbetats inom EU.
add_circleremove_circleÖverenskommelse mellan två eller flera stater.
add_circleremove_circlePresumtion om normharmoni. Vid tillämpning av nationella regler presumeras således dessa att vara i harmoni med aktuella traktat.
add_circleremove_circleRätt att erhålla viss prestation av någon annan, antingen pengar eller en tjänst/vara.
add_circleremove_circleKategori av omsättningstillgångar i företagets balansräkning. Övriga kategorier av omsättningstillgångar är varulager, kortfristiga placeringar, kassa och bank.
add_circleremove_circleBorgenär, den som har rätt att erhålla viss prestation från en annan.
add_circleremove_circleDen handläggare som redogör för det rättsliga i ett ärende, exempelvis vid en domstol eller hos en myndighet.
add_circleremove_circleEtt föreläggande är ett krav från domstolen. Man kan till exempel föreläggas att yttra sig över något, vilket innebär att man ska lämna ett yttrande till domstolen.
add_circleremove_circleRätt för arbetstagare och arbetsgivare att tillhöra arbetsgivare- eller arbetstagareorganisationer.
add_circleremove_circleRegister som förs av Bolagsverket för registreringar enligt lagen om ekonomiska föreningar. Ett sådant register finns i varje län och en ekonomisk förening registreras för det län där styrelsen har sitt säte.
add_circleremove_circleFörenklad delgivning bygger på tanken att den som vet om att ett mål eller ärende är anhängigt vid en myndighet i princip ska kunna delges genom att myndigheten skickar handlingar med post utan krav på mottagningsbevis eller liknande och att den sökte under den tid ärendet pågår har att bevaka sin post. En handling skickas med post. Minst en dag senare skickas ett meddelande om att handlingen har sänts. Delgivning anses som huvudregel ha skett fjorton dagar efter det att handlingen skickades. För att delgivningsformen ska få användas måste information om den ha lämnats till den som ska delges.
add_circleremove_circleFN, internationell freds- och säkerhetsorganisation för mellanfolklig samverkan. Sverige blev medlem år 1946.
add_circleremove_circleLagar och andra bindande regler enligt regeringsformen.
add_circleremove_circleSom komplement och alternativ till att en fysisk person inom ett företag ställs till ansvar för ett brott kan också företaget som juridisk person dömas att betala företagsbot.
add_circleremove_circleDen juridiska form i vilken ett företag (en rörelse) bedrivs och registreras hos Bolagsverket.
add_circleremove_circleInformation om affärs- eller driftförhållanden i en näringsidkares rörelse som näringsidkaren håller hemlig och vars röjande är ägnat att medföra skada för honom i konkurrenshänseende.
add_circleremove_circleSäkerhetsrätt enligt lagen om företagshypotek.
add_circleremove_circleKontrollen av företag förändras varaktigt till följd av att två eller flera tidigare självständiga företag slås samman. Det kan även vara att en eller flera personer, som redan kontrollerar minst ett företag (eller flera företag) genom förvärv av värdepapper eller tillgångar, eller genom avtal eller på något annat sätt direkt eller indirekt får kontroll över företaget.
add_circleremove_circleAtt olovligen bereda sig tillgång till en företagshemlighet. Såväl en utomstående som en anställd kan göra sig skyldig till företagsspioneri genom att uppsåtligen skaffa sig informationen olovligt.
add_circleremove_circleBetalningsskyldighet har inträtt.
add_circleremove_circleDen dag en skuld senast måste betalas.
add_circleremove_circleDen tid inom vilken en skuld måste betalas.
add_circleremove_circleUrkundsförfalskning, förvanskning av urkund, undertryckande av urkund, signaturförfalskning, penningförfalskning, märkesförfalskning, förfalskning av fast märke, olaga spridande av efterbildning.
add_circleremove_circleUpphovsrätt till litterärt verk (även musikaliskt verk).
add_circleremove_circleEtt begrepp för lagar, förordningar och andra rättsregler.
add_circleremove_circleSamling av författningar som ges ut av justitiedepartementet, centrala myndigheter under regeringen, Svenska kyrkan och länen.
add_circleremove_circleDomstolssammanträde där ett mål tas upp, behandlas och avgörs av domstol. Parter i målet och eventuella vittnen är vanligtvis närvarande. Förhandling i förvaltningsdomstol brukar benämnas muntlig förhandling. I allmän domstol hålls bl.a. huvudförhandling och häktningsförhandling.
add_circleremove_circleParterna får utföra vissa processhandlingar utan att dessa binder rätten.
add_circleremove_circleRätt att påkalla förhandling i fråga som angår förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.
add_circleremove_circleBesked som EU-domstolen lämnar till en nationell domstol om hur en EU-rättslig regel ska tolkas.
add_circleremove_circleDe sakförhållanden som förhöret ska handla om.
add_circleremove_circleVittne som bör vara närvarande vid förhör under förundersökning.
add_circleremove_circleEn medkontrahent har av rent misstag använt fel uttryck för det han önskat förklara. Normalt ska förklaringar, så som det är rimligt att de uppfattas av adressaten, läggas till grund för avtalstolkningar.
add_circleremove_circleAvtalsförpliktelse uppkommer genom viljeförklaringen, det vill säga inte viljan i sig utan hur viljan har kommit till uttryck.
add_circleremove_circleFörbehåll om att en aktieägare eller någon annan ska erbjudas att köpa en aktie innan den överlåts till en ny ägare.
add_circleremove_circleEn företrädesrätt att köpa egendom på vissa villkor. Ofta förenad med en vitesklausul.
add_circleremove_circleAvtal mellan upphovsman till litterärt/konstnärligt verk och dennes förläggare. Förläggaren har i regel en rättighet/skyldighet att ge ut verket enligt avtalet.
add_circleremove_circleSkuldebrev som löper med ränta på viss tid.
add_circleremove_circleFörläggarens rätt enligt förlagsavtal.
add_circleremove_circleUppgörelse i godo. Parterna kommer överens om hur tvisten ska lösas i stället för att domstolen avgör målet. Förlikningen kan på begäran av parterna fastställas i en dom.
add_circleremove_circleKomission som utses av regeringen för att medla i större arbetstvist.
add_circleremove_circlePerson med uppgift att utreda särskilt svåra tvistefrågor i en konkurs. Denne utses av domstol.
add_circleremove_circleAvtal som kräver viss form för att bli giltigt, exempelvis avtal om fastighetsöverlåtelse och testamente.
add_circleremove_circleFörmildrande omständigheter kan vara att den som har begått ett brott har blivit allvarligt provocerad eller att den brottsliga handlingen berott på hans eller hennes bristande utveckling. Förmildrande omständigheter kan leda till att den dömde får ett lindrigare straff, t.o.m. under det minimistraff som annars gäller enligt lag.
add_circleremove_circleBrott som innebär ekonomisk skada för någon, t.ex. stöld, bedrägeri och förskingring.
add_circleremove_circleRättsområde inom civilrätten med regler om rättsförhållanden avseende egendom som har förmögenhetsvärde.
add_circleremove_circleFöreskriven form (lydelse), blankett att fylla i.
add_circleremove_circleDen som förvaltar en omyndigs tillgångar och företräder denne i angelägenheter som rör dessa tillgångar. Det finns både legala förmyndare, den omyndiges föräldrar, och särskilt förordnade förmyndare.
add_circleremove_circleRätten och skyldigheten att förvalta ett omyndigt barns tillgångar och att företräda barnet i ekonomiska angelägenheter.
add_circleremove_circleMotsatsen till ett erkännande i ett brottmål. I ett tvistemål motsvaras förnekande av begreppet bestridande.
add_circleremove_circleEn kränkning genom nedsättande omdömen, beskyllningar eller liknande och som är riktade direkt mot en person.
add_circleremove_circleDen som ska bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som kan förorena miljön är skyldig att göra det som krävs för att hindra, eller åtminstone mot verka, risken för det. Principen är en av de viktigaste grundbultarna inom miljörätten.
add_circleremove_circleUngefär “åliggande” med “skyldighet”. Om man t.ex. enligt ett skuldebrev skall betala en viss summa en viss dag, så är man förpliktad att göra detta.
add_circleremove_circleDen vars intresse är försäkrat mot skadan.
add_circleremove_circleAvtal om försäkring som ingås mellan försäkringsgivare och en privatperson/juridisk person enligt allmänna avtalsprinciper.
add_circleremove_circleSkriftlig handling som bevisar att ett försäkringsavtal har ingåtts.
add_circleremove_circleEn fysisk eller juridisk person som är registrerad enligt lagen om försäkringsförmedling.
add_circleremove_circleDen som är försäkrad.
add_circleremove_circleMyndighet som administrerar de försäkringar och bidrag som ingår i socialförsäkringen.
add_circleremove_circleEn juridisk eller fysisk person som yrkesmässigt förmedlar direktförsäkringar från flera från varandra fristående försäkringsgivare till olika uppdragsgivare. Denne ska vara registrerad hos Finansinspektionen och titeln får endast användas av den som är registrerad.
add_circleremove_circleRörelse som endast får drivas av försäkringsaktiebolag och ömsesidiga försäkringsbolag som fått tillstånd till detta enligt försäkringsrörelselagen.
add_circleremove_circleDen som ingått försäkringsavtal med försäkringsgivare.
add_circleremove_circleEn förseelse är ett brott som enligt lagen har ett lindrigt straffvärde, dvs. i praktiken att lägsta straff är böter.
add_circleremove_circleRedan risken för miljöskada ska beaktas. Principen är en grundbult inom miljörätten och syftar till att stärka miljöskyddet. Osäkerhet om en miljöskada kan uppkomma innebär inte att miljörättsliga krav i förebyggande syfte får underlåtas.
add_circleremove_circleAtt tillägna sig pengar eller andra saker med förmögenhetsvärde som man fått i sin besittning för annan på grund av avtal, allmän eller enskild tjänst eller dylik ställning.
add_circleremove_circleDet som arvlåtaren har gett en bröstarvinge under sin livstid med gåvokaraktär. Inte bara rena gåvor räknas, även sådant där det benefika överväger (såsom efterskänkande av en fodran) räknas in. Detta ska räknas av vid fördelning av kvarlåtenskapen, förutsatt att arvlåtaren inte har föreskrivit annorlunda.
add_circleremove_circleEn handling som innebär att man påbörjat men inte fullbordat ett brott. Försök är ofta men inte alltid straffbart.
add_circleremove_circleDen punkt där utförandet av ett brott har gått så långt att förberedelsestadiet har passerats och fara föreligger för att brottet ska fullbordas.
add_circleremove_circleDet ekonomiska bistånd från kommunen som en person har rätt att få när han eller hon inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodsedda på annat sätt.
add_circleremove_circleOm en gärningsman t.ex. visat särskild hänsynslöshet eller utnyttjat någons skyddslöshet eller beroendeställning kan domstolen ta hänsyn till det när den bestämmer straffet. Om motivet för brottet är att kränka någon på grund av ras, hudfärg, sexuell läggning, etniskt ursprung eller liknande anses det också vara försvårande omständigheter.
add_circleremove_circleI regel en advokat, som har till uppgift att försvara den åtalade.
add_circleremove_circleFörtal, muntligt eller skriftligt, sker när någon utan grund pekar ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen.
add_circleremove_circleTullverkets åtgärder i fråga om en vara som deklarerats för övergång till fri omsättning.
add_circleremove_circleBehörig domstol i visst mål eller vissa typer av mål.
add_circleremove_circleDomstolen på den ort där skadegörelsen ägt rum.
add_circleremove_circleDomstolen på den ort där brottet förövats.
add_circleremove_circleDomstolen på den ort där svaranden har sitt hemvist.
add_circleremove_circleAllmänt forum, den domstol som är rätt forum när inga specialregler anger annat. I tvistemål är det forum domicili och i brottmål är det forum delicti commissi.
add_circleremove_circleDomstol som är behörig i mål angående arv, testamente etc.
add_circleremove_circleDomstolen på den ort där verksamheten bedrivs.
add_circleremove_circleDen domstol som är rätt forum enligt föreskrift i det enskilda fallet.
add_circleremove_circleDomstol som parterna har bestämt genom avtal, ett så kallat prorogationsavtal. Ett sådant avtal ska vara skriftligt och domstolen som bestäms måste vara behörig (parterna får exempelvis inte ange att HD ska vara första och enda instans).
add_circleremove_circleDomstolen på den ort där egendomen finns.
add_circleremove_circleEn utredning för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Förundersökningen leds av en åklagare, utom vid vissa mindre allvarliga brott.
Förundersökningsbegränsning innebär att brottsutredningar i vissa fall kan begränsas till de mest väsentliga delarna för att få en snabb och effektiv lagföring
add_circleremove_circleUtredning som en förundersökningsledare ibland behöver företa för att kunna besluta om förundersökning ska inledas.
add_circleremove_circleFörutsättningsläran är en relativt omstridd lära, som av vissa jurister inte anses existera. HD och andra domstolar har dock tillämpat den i praxis flertalet gånger, så den får troligen anses ha fått fäste i svensk rätt, även om det fortfarande finns jurister som hävdar motsatsen.
Läran går ut på att ett avtal kan förklaras ogiltigt eller overksamt. Avtalskontrahenterna utgår i regel från vissa förutsättningar när avtal ingås. För att avtalet ska bli ogiltigt eller overksamt krävs att den ena kontrahenten, A, utgått från en för A väsentlig förutsättning förelåg och att motparten B ska ha insett eller borde ha insett att A misstog sig på förutsättningen. Exempel på sådana förutsättningar kan vara ett föremåls beskaffenhet, en persons behörighet eller liknande.
add_circleremove_circleSköta, handha, ha asvar för, omhänderta, ombesörja, administrera, tillvarata m.m.
add_circleremove_circleSkriftlig redogörelse av konkursförvaltaren om boets tillstånd, orsakerna till gäldenärens obestånd m.m. Berättelsen ska senast sex månader efter konkursbeslutet skickas till konkursdomstolen, tillståndsmyndigheten och till de borgenärer som begär det.
add_circleremove_circleFörordnas för den som p.g.a. sjukdom eller liknande behöver hjälp att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, om det inte är tillräckligt att en god man förordnas.
add_circleremove_circlePerson som förordnas för att hjälpa en enskild att tillvarata sin rätt, förvalta sin egendom m.m. när det inte är tillräckligt att godmanskap anordnas. Det kan bli aktuellt för den som på grund av sjukdom, psykisk störning eller andra förhållanden är ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom.
add_circleremove_circleDen verksamhet som bedrivs av förvaltningsmyndigheter, administration.
add_circleremove_circleHyresvärden åläggs av hyresnämnden att överlämna förvaltningen av fastigheten till en särskild förvaltare, enligt avtal som nämnden ska godkänna.
add_circleremove_circleÖverprövning av ett beslut hos ett ärende neutralt och i förhållande till beslutsmyndigheten överställt organ.
add_circleremove_circleDe allmänna förvaltningsdomstolarna är förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen. De handlägger mål som bland annat rör förhållandet mellan enskilda personer och det allmänna, som till exempel skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål, eller socialmål som t.ex. omhändertagande av unga eller missbrukare.
add_circleremove_circleStatlig eller kommunal myndighet med uppgift att fullgöra offentlig förvaltning.
add_circleremove_circleReglerna om förvaltningsmyndigheternas organisation och verksamhetsformer, reglerna om det offentliga förvaltningens utövning och reglerna om förhållandet mellan enskilda och det allmänna.
add_circleremove_circleBank eller annat kreditinstitut som förvarar en värdepappersfonds tillgångar och som sköter de in- och utbetalningar som avser denna.
add_circleremove_circleOmhändertagande av föremål i samband med brott, t.ex. ett brottsverktyg eller alkohol som smugglas in i landet. Föremålen lämnas inte tillbaks och ersätts inte heller.
add_circleremove_circleDomarens “rätt” att vid sin processledning i ett mål rikta frågor till parterna, för att klargöra deras ståndpunkter.
add_circleremove_circleDen ekonomiska ersättningen som betalas för transport av en vara.
add_circleremove_circleAvtal om transport av varor.
add_circleremove_circleDen som genom fraktavtal åtagit sig att transportera en vara.
add_circleremove_circleSäljaren står för frakten till angiven ort eller plats.
add_circleremove_circleTransportdokument som används för varuförsändelser. En fraktsedel är inte ett värdepapper, den är i första hand ett bevis om att varorna har skickats/mottagits.
add_circleremove_circleAvtal mellan ett företag (franchisegivaren) och ett annat företag (franchisetagaren) att den senare mot avgift får sälja den förres produkter i dennes namn, samt använda dennes varumärke, affärsidé etc.
add_circleremove_circleMedeltida straff för grova brott som bland annat innebar en rätt för envar att dräpa den dömde och att denne förlorade all sin egendom.
add_circleremove_circleFredsplikt innebär att kollektivavtalsbundna arbetsgivare och arbetstagare (arbetstagarorganisationer) inte får vidta eller delta i strejk, blockad eller andra stridsåtgärder. Fredsplikten gäller så länge kollektivavtalet gäller. Däremot när nya kollektivavtal ska förhandlas fram och man befinner sig i ett kollektivavtalslöst tillstånd gäller inte fredsplikten.
add_circleremove_circleAlla slags bevis får användas utom de som av särskilda skäl kan vara undantagna, exempelvis måste hänsyn ta till tystnadsplikter.
add_circleremove_circleDen princip som gäller i svensk processrätt. Den innebär att parterna i en rättegång får åberopa all bevisning som de kan få fram (så kallad fri bevisföring) och att värdet av bevisningen prövas fritt av domstolen (fri bevisvärdering). I vissa andra länder, framför allt Storbritannien och USA, finns regler om vilken bevisning som är tillåten respektive otillåten.
add_circleremove_circleDomaren bestämmer värdet av bevisningen.
add_circleremove_circleRätt för efterlevande make att fritt förfoga över den avlidne makens kvarlåtenskap, utom genom testamente. Efterlevande gemensamma barn får exempelvis vänta på sin del av arvet och under tiden innehar den efterlevande maken deras andel med fri förfoganderätt. Denne får spendera hela arvet, men inte testamentera bort det.
add_circleremove_circleEU bygger på principen om fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital.
add_circleremove_circleUnder dagtid och utanför anstalten utför den intagne arbete, deltar i undervisning eller utbildning, får behandling eller deltar i särskilt anordnad verksamhet.
add_circleremove_circleSammanslutning av länder som sinsemellan avskaffat tullar och andra handelshinder för inbördeshandeln. EU är ett frihandelsområde. Länderna behåller dock sin egen handelspolitik gentemot länder utanför frihandelsområdet.
add_circleremove_circleAtt beröva någon friheten, t.ex. genom anhållande, häktning och fängelse.
Den som utan lagstöd för bort, spärrar in, eller på något annat sätt berövar en person friheten gör sig skyldig till olaga frihetsberövande.
add_circleremove_circleAvtalsklausul som begränsar en parts ansvar för fel och liknande, exempelvis för följdskador och indirekta skador.
add_circleremove_circleDen dag då ansökan om att försätta en gäldenär i konkurs inkom till tingsrätten.
add_circleremove_circleKriminalvård utanför anstalt. Frivård omfattar den som dömts till skyddstillsyn eller fått villkorlig dom. Även straffade som blivit villkorligt frigivna omfattas av frivården.
add_circleremove_circleMyndighet som har ett övergripande ansvar för personundersöknings- och övervakningsverksamheten inom ett frivårdsdistrikt. Ska bistå intagna vid häkten och fängelser, förordna övervakare och stödja dessa samt besluta om övervakning ska ordnas för den som fått villkorlig frigivning.
add_circleremove_circleLikvidation som genomförs därför att ägarna inte längre önskar fortsätta verksamheten. Beslutet fattas av bolagsstämman och ska biträdas av ägare med mer än hälften av de angivna rösterna, om inte annat följer av bolagsordningen.
add_circleremove_circleFörundersökningsbegränsning.
Innebär att brottsutredningar i vissa fall kan begränsas till de mest väsentliga delarna för att få en snabb och effektiv lagföring.
add_circleremove_circleEn rättighet för en efterlevade make att förfoga över egendom utan inskränkningar. Denne kan då även testamentera bort egendomen, vilket inte är fallet vid fri förfoganderätt.
add_circleremove_circleÖverklagande av domstols eller myndighets avgörande.
add_circleremove_circleDet samma som överklagandehänvisning. Upplysning om hur ett beslut överklagas. Ska framgå av själva beslutet eller bifogas detta.
add_circleremove_circleDe kostnader ett företag har för att fullgöra de uppgifter som olika regler kräver. Det kan bland annat handla om redovisningar av olika slag till myndigheter.
add_circleremove_circleDom som förpliktar svaranden att fullgöra en prestation, exempelvis att betala en fodran.
add_circleremove_circleKäranden yrkar på att domstolen ska förplikta svaranden till en prestation, exempelvis att betala en skuld. Det kan även vara en negativ talan, att svaranden ska avstå från viss handling.
add_circleremove_circleFörklaring av huvudmannen, fullmaktsgivaren, att den person som representerar personen, fullmaktshavaren, att denne får med bindande verkan agera på ett visst sätt gentemot tredje man.
add_circleremove_circleHuvudman som ger någon fullmakt att representera huvudmannen på visst sätt gentemot tredje man.
add_circleremove_circleÄven kallat fullmäktig, den som får fullmakt att representera någon annan på ett visst sätt gentemot tredje man.
add_circleremove_circleUndersökning av kroppens håligheter. En sådan får bara genomföras efter beslut av polis/åklagare.
add_circleremove_circleEgendom som saknar individuella kännetecken och därför kan bytas mot annan egendom av samma slag, exempelvis pengar.
add_circleremove_circleGaranti att en vara ska fungera felfritt under viss tid. Gör den inte det svarar garantigivaren, vanligen säljaren, såsom för ett fel.
add_circleremove_circleDiskriminering av en person på grund av dennes fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar som kommit till följd av en skada eller en sjukdom som fanns vid födseln eller har uppstått därefter.
add_circleremove_circleTvå eller flera aktiebolag går samman genom att samtliga tillgångar och skulder övertas av ett bolag. Efter fusionen återstår således bara ett bolag.
add_circleremove_circleDet vederlag som lämnas till aktieägarna i det eller de överlåtande bolagen vid fusion. Fusionsvederlaget ska vara antingen aktier i det överlåtande bolaget eller pengar.
add_circleremove_circlePrivatperson. Motsats: juridisk person, dvs. företag, myndighet, förening eller liknande.
add_circleremove_circleLön, vanligt ersättningsbegrepp för bland annat skådespelare.
add_circleremove_circleBetala, en skuld som är betald sägs vara gulden.
add_circleremove_circleDen som har en skuld till någon annan.
add_circleremove_circleBrott mot borgenärer.
add_circleremove_circleVid bodelning tilldelas make egendom till täckning av skulder. Begreppet gäldsteckning har i äktenskapsbalken ersatts med skuldavräkning.
add_circleremove_circleUtfästelse att en vara ska fungera en viss tid och att de eventuella fel som uppstår ska avhjälpas gratis.
add_circleremove_circleFördrag genom vilket en stat lovar bistånd till en annan stat.
add_circleremove_circleNär åklagaren åtalar en person lämnas en stämningsansökan in till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller en beskrivning, gärningsbeskrivning, av det brott som den åtalade sägs ha gjort sig skyldig till.
add_circleremove_circleDen som har begått ett brott.
add_circleremove_circleBenefik överlåtelse av egendom som kräver registrering för att bli giltig gentemot tredje man. Normalt krävs för giltig gåva att den har traderats till mottagern. Mellan makar krävs dock även att den har registrats hos tingsrätten för att gåvan ska vara giltig mot gåvogivarens borgenärer.
add_circleremove_circleDen bostad som är makarnas permanenta.
add_circleremove_circleByggnad eller del av byggnad som är avsedd att vara eller bli sambornas gemensamma hem och huvudsakligen innehas eller är avsedd att innehas för detta ändamål.
add_circleremove_circleInteckning som beviljats i flera fastigheter. Ansvaret för en sådan inteckning vilar på var och en av fastigheterna till det belopp som faller på varje fastighet efter förhållandet mellan deras enskilda värde och det sammanlagda värdet av alla fastigheterna.
add_circleremove_circleBåda föräldrarna har vårdnaden om barnet. Ett barn står från födseln under vårdnad av båda föräldrarna om de är gifta med varandra. I annat fall kan föräldrarna vända sig till domstol och begära gemensam vårdnad.
add_circleremove_circleAnläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för dem.
add_circleremove_circleInre lösöre som är avsett för makars eller sambos gemensamma hem, såsom möbler, hushållsmaskiner, tv- och radioapparater etc.
add_circleremove_circleFirma och sekundärt kännetecken.
add_circleremove_circleJurist vid EU-domstolen med uppgift att avge yttranden över de ärenden som handläggs.
add_circleremove_circleGäldenärens samtliga tillgångar tas i anspråk för borgenärernas räkning – dvs konkurs.
add_circleremove_circleTestementesexekutor som helt träder i arvingarnas och de universella testamentstagarnas ställe när det gäller dödsboförvaltningen.
add_circleremove_circleEn allmänt formulerad rättsregel som ger domstolarna utrymme till tolkning i det enskilda fallet.
add_circleremove_circleÅterfall i brottslighet utan speciell inriktning.
add_circleremove_circleSläktled eller arten av något. En generisk prestation avser således inte en bestämd sak utan en viss typ av vara.
add_circleremove_circleEn motfodran, som kan användas för kvittning mot en annan fodran.
add_circleremove_circleDen som ansöker om genstämning.
add_circleremove_circleKäromål som uppkommer genom att svaranden stämmer käranden i samma process.
add_circleremove_circleDet skriftliga svaret på motpartens överklagande i hovrätt och HD.
add_circleremove_circleAkter som kan krävas för att genomföra unionens rättsligt bindande akter.
add_circleremove_circleSvaranden stämmer käranden i samma process.
add_circleremove_circleEn person som utför en tjänst åt någon annan utan uppdrag.
add_circleremove_circleDen rätt makar får i varandras egendom genom giftemålet. Utan äktenskapsförord är all egendom som makarna har giftorättsgods, vilket ska hälftendelas vid en framtida bodelning (det finns dock undantag till den regeln). Det innebär dock inte att äganderätten går över.
add_circleremove_circleMakes egendom i vilken den andre maken har giftorätt. Makars egendom är antingen enskild egendom eller giftorättsgods. Giftorättsgodset ska enligt huvudregeln hälftendelas vid en framtida äktenskapsskillnad.
add_circleremove_circleHur en advokat ska uppträda och utföra sina uppdrag m.m. Vägledande regler för detta har utfärdats av Sveriges advokatsamfunds styrelse. Den advokat som överträder reglerna riskerar en erimran, varning eller att förlora sitt medlemsskap och tillika rätten att kalla sig själv för advokat.
add_circleremove_circleDet utomrättsliga normsystem som har utvecklats inom näringslivet, främst Internationella Handelskammarens (ICC) Grundregler för reklam men även andra uppförande- och branschkoder.
add_circleremove_circleFörtroendeman. Förekommer i olika sammanhang för att bevaka någons rätt, hjälpa den som inte själv kan sköta sina angelägenheter etc. God man kan till exempel förordnas för att företräda en omyndig eller någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. God man förordnas i regel av överförmyndaren men även av allmän domstol. (Jfr förvaltare).
add_circleremove_circleGod affärssed eller andra vedertagna normer som syftar till att skydda konsumenter och näringsidkare vid marknadsföring av produkter. Definitionen finns i marknadsföringslagen.
add_circleremove_circleRättslig standard med generell giltighet, överordnad andra redovnisningsbestämmelser i lagstiftningen. God redovisningssed ska således alltid beaktas och enskilda bestämmelser tolkas utifrån detta.
add_circleremove_circleGod praxis bland erfarna revisorer.
add_circleremove_circleEtniska normer för hur revisorn uppträder i sin yrkesroll.
add_circleremove_circleRättshandling som företas med normal aktsamhet och utan att den som företar denna känner till eller borde känna till att en felaktighet föreligger.
add_circleremove_circleDen nivå av fackmässighet och aktsamhet som en näringsidkare skäligen kan förväntas visa gentemot konsumenter, motsvarande hederlig marknadspraxis och/eller den allmänna principen om god tro i näringsidkarens bransch.
add_circleremove_circleRevisor som har viss angiven utbildning, praktik och revisorsexamen.
add_circleremove_circleFörvärv i god tro av rätt till egendom, vilket i första hand görs av lös egendom. Stöldgods kan inte godtrosförvärvas sedan en lagändring år 2003. För äganderätt krävs att förvärvaren får saken i sin besittning och är i god tro. Den som har förlorat äganderätten till sin egendom på grund av någon annans godtrosförvärv har rätt att återfå egendomen mot lösen.
add_circleremove_circleHavsområde som är omtvistat i fråga om gränsdragning.
add_circleremove_circleSläktskapets närhet beräknas efter antalet led mellan arvlåtaren och arvingen.
add_circleremove_circleRättsregler mellan grannar, exempelvis rörande staket och skyldighet att undvika störiga inslag m.m.
add_circleremove_circleHovrätten tar upp ett visst mål efter överklagande därför att det inte går att bedöma det slut som tingsrätten har kommit fram till.
add_circleremove_circleUtdrag ur inskrivningsregistret som bland annat visar vilka inskrivningar som finns i en fastighet. De viktigaste uppgifterna i beviset är om lagfart, inteckningar och rättighetsinskrivningar.
add_circleremove_circleBevis om upplåtelse av gravrätt.
add_circleremove_circleDen rätt som uppkommer när en bestämd gravplats på en allmän begravningsplats upplåts till någon för gravsättning.
add_circleremove_circlePlacering av stoft eller aska efter en avliden inom en bestämd gravplats, eller att aska strös ut i minneslund eller på annan plats än begravningsplats.
add_circleremove_circleGripande innebär att en person som är misstänkt för brott omedelbart tas om hand, vilket görs av polisen. Det får ske när polisen inte kan eller hinner vänta på att åklagaren ska fatta beslut om anhållande. Även en enskild person får gripa en person som är efterlyst, eller som har begått ett brott som kan ge fängelse och som påträffas på bar gärning eller flyende fot. Den gripna personen ska då snarast överlämnas till polisen.
add_circleremove_circleOfficiellt kommissionsdokument som är ett första underlag till åtgärder i något som rör gemenskapen.
add_circleremove_circleFöretag som sysslar med partihandel – försäljning till andra företag.
add_circleremove_circleDen som bedriver grosshandel och tillika bedriver försäljning till andra företag.
add_circleremove_circleGrunden för ett yrkande, en begäran, är det bakomliggande förhållandet till yrkandet. Om man ska ange grunden för ett yrkande innebär det att man ska ange anledningen till varför man anser att domstolen ska döma på visst sätt. Ett exempel är när någon yrkar ett visst belopp och som grund anger att han eller hon levererat en vara men att köparen inte har betalat. Ett annat exempel är när en person yrkar ekonomiskt bistånd och som grund anger att han eller hon inte har tillräckligt med egna ekonomiska medel.
add_circleremove_circleDe materiella rättsfakta som käranden ska åberopa redan i stämningsansökan.
add_circleremove_circleSveriges statsförfattning (konstitution), vilket består av regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen.
add_circleremove_circleDe faktasom krävs för att en dom ska kunna ges som tillgodoser kärandens talan, dvs grunden för käromålet – de grunder käranden bygger sin talan på.
add_circleremove_circleRättegång där grupptalan förs. En sådan rättegång får avse anspråk som kan tas upp av allmän domstol enligt reglerna om tvistemål i rättegångsbalken.
add_circleremove_circleTalan en kärande för som företrädare för flera personer och som får rättsverkan för dem, trots att de inte är parter i målet.
add_circleremove_circleNär två eller fler personer gemensamt våldtar en annan person.
add_circleremove_circleEn oanmäld undersökning Konkurrensverket genomför hos företag som de misstänker hämmar den fria konkurrensen, exempelvis genom att dela upp marknaden mellan sig och andra företag. En gryningsräd kräver ett beslut från Stockholms tingsrätt. Vid undersökningen har Konkurrensverket rätt att få tillträde till lokaler, markområden, transportmedel och andra utrymmen. De har dessutom rätt att granska och ta kopior av bokföring och andra affärshandlingar samt begära muntliga förklaringar på platsen.
add_circleremove_circleEU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.
add_circleremove_circleFörsäkran om att ingen ska hållas fängslad utan domstols hörande och prövning. Akten antogs i England år 1679.
add_circleremove_circleSkicklighet, handlingsförmåga, behörighet.
add_circleremove_circleHäktning är ett frihetsberövande som beslutas av domstolen på begäran av åklagaren. Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att han avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Den som är skäligen misstänkt får häktas om det är synnerligen viktigt i avvaktan på ytterligare utredning. Häktning får inte ske om det kan antas vara uppenbart att straffet stannar vid böter.
add_circleremove_circleEn domstolsförhandling som ska hållas utan dröjsmål och aldrig senare än fyra dagar efter att en misstänkt person har gripits.
add_circleremove_circleNär någon gripits ska åklagaren göra en häktningsframställan, begäran om häktning, till domstolen senast tredje dagen efter anhållandet.
add_circleremove_circleHäleri är en sammanfattande benämning på olika slag av hantering av egendom som någon annan person kommit åt genom ett brott, t.ex. då man gömmer eller säljer stulet gods.
add_circleremove_circleNuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Begreppet är centralt inom miljörätten. Hållbar utveckling bygger på insikten att naturen har ett eget skyddsvärde och att människans rätt att förvalta och bruka naturen är förenat med ett ansvar för denna.
add_circleremove_circleMan som utnyttjar prostituerade ekonomiskt.
add_circleremove_circleFörsäkring för motorfordon, som brukar innehålla delmomenten brand, stöld, glasskador, räddning, rättsskydd och maskinskador.
add_circleremove_circleAv Kriminalvården kontrollerat hem som en intagen placeras i för särskilt stöd och tillsyn under utslussning.
add_circleremove_circlePolisen kan under vissa förutsättningar hämta en person med tvång, t.ex. till förhör och rättegångsförhandling.
add_circleremove_circleKöparen ska hämta varan hos säljaren eller på annan plats där varan finns vid köpet. I regel ska den hämtas där säljaren har sitt försäljningsställe eller sitt hemvist. Varan anses avlämnad när köparen tar hand om den. Från den tidpunkten bär köparen risken.
add_circleremove_circleDen som i en näringsverksamhet har avtalat med en annan, huvudmannen, att för dennes räkning självständigt och varaktigt verka för försäljning eller köp av varor genom att ta upp anbud till huvudmannen eller sluta avtal i dennes namn.
add_circleremove_circleTvå eller flera har avtalat att gemensamt utöva näringsverksamhet i bolag och detta bolag har förts in i handelsregistret. Handelsbolag är en juridisk person.
add_circleremove_circleSedvänja som utvecklats inom en bransch, vilket kan ersätta dispositiva lagregler.
add_circleremove_circleFöretag som köper och säljer varor.
add_circleremove_circleFullmakt som handelsregisterregistrerad näringsidkare har givit åt någon annan med uttrycklig förklaring att fullmakten ska vara prokura.
add_circleremove_circleKommissionär som genomför sitt kommissionsuppdrag inom sin näringsverksamhet.
add_circleremove_circleRegister som förs hos Bolagsverket och som bland annat innehåller uppgifter om enskild näringsidkare, handelsbolag, ideell förening som utövar näringsverksamhet, bolagsmän i enkla bolag etc.
add_circleremove_circleVerksamheten i en process.
add_circleremove_circleFramställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel.
add_circleremove_circleVarje framställning i skrift, bild eller upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas med tekniskt hjälpmedel.
add_circleremove_circleHandlingen eller underlåtenheten utgör det brottsliga, någon effekt måste alltså inte ha inträtt för att ett brott ska föreligga.
add_circleremove_circlePanträtt i lös egendom som i samband med pantavtalets undertecknande överlämnas till panthavaren eller tredje mans besittning.
add_circleremove_circleFörskott på betalning som samtidigt bekräftar att köp ingåtts.
add_circleremove_circleSummarisk process som kan genomföras i form av vanlig handräckning och särskild handräckning.
add_circleremove_circleArbetsrättsligt begrepp som innebär att ett företag som inte själv tillhör en arbetsgivarorganisation ingår ett avtal med en fackförening om att tillämpa ett redan existerande kollektivavtal. Avtalet dem emellan innebär helt enkelt att de både förbinder sig att tillämpa vad som sägs i ett kollektivavtal, som de själva egentligen inte är parter i.
add_circleremove_circleEtt aktivt närmande av medlemsländer till varandra.
add_circleremove_circleFöräldrarnas medborgarskap är avgörande för vilket medborgarskap ett barn ska få vid födseln. Denna princip gäller i Sverige, övriga Norden och stora delar av Europa.
add_circleremove_circleSäljaren och köparens respektive skyldigheter faller bort. Säljaren behöver inte leverera varan och köparen behöver inte betala. Har prestationerna redan skett så ska de återgå. Hävning förutsätter ett fel som inte är ringa och ofta även av väsentlig betydelse för köparen.
add_circleremove_circleFörkortning för högsta domstolen.
add_circleremove_circleSådan skuld som inte kan drivas in med hjälp av Kronofogden eller domstol, exempelvis spelskulder.
add_circleremove_circleHBV-hem, hem inom socialtjänsten som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med boende.
add_circleremove_circleFörbehåll i bolagsordningen om att en aktieägare eller någon annan har rätt att lösa in en aktie som har övergått till en ny ägare.
add_circleremove_circleBesök i konsumentens eller någon annan konsuments bostad eller på någon annan plats där konsumenten inte endast för stunden befinner sig.
add_circleremove_circleAvtal som ingås vid ett hembesök eller under en av näringsidkaren organiserad utflykt till en plats utanför dennes fasta försäljningsställe.
add_circleremove_circleAtt olovligen ta sig in i annans bostad eller att kvarstanna där, trots uppmaning att lämna denna.
add_circleremove_circleKommun i vilken personen har sin hemvist.
add_circleremove_circleTelemeddelande avlyssnas eller spelas in i hemlighet.
add_circleremove_circleTelemeddelande avlyssnas eller spelas in i hemlighet. Detta får användas vid förundersökning som avser brott, när det lindrigaste straffet är två års fängelse – alternativt försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott.
add_circleremove_circleUppgifter inhämtas i hemlighet om telemeddelanden som har expedierats eller beställts från en viss teleadress. Det kan också vara att sådana meddelanden hindras från att nå fram. Detta får användas vid förundersökning angående brott för vilket det lindigaste straffet är sex månaders fängelse, vissa narkotikabrott och varusmuggling av narkotika samt försök, förberedelse eller stämpling till brott som ger lägst två års fängelse.
add_circleremove_circleRättmätigad, berättigad.
add_circleremove_circleAnsvar mot förvärvaren att det sålda tillhörde säljaren. Hemulsmannen (säljaren) är skyldig att i en process mot köparen styrka att han var rättmätig ägare till det sålda. Brister han i denna skyldighet kan det grunda skadeståndsskyldighet – om köparen var i god tro.
add_circleremove_circleDen ort där en person är bosatt större delen av året.
add_circleremove_circleAtt offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning
add_circleremove_circlePrövning om det finns hinder mot att ett äktenskap ingås. Hindersprövning av ett äktenskap ska begäras av mannen och kvinnan gemensamt hos Skatteverket eller Försäkringskassan. Prövningen görs av Skatteverket och kontrollerar bland annat släktskapet mellan de blivande makarna.
add_circleremove_circleBarn som hittats övergivet och som inte kan identifieras. Påträffas ett hittebarn i Sverige räknas det som svensk medborgare tills det är identifierat och något annat eventuellt framkommer.
add_circleremove_circleBrott mot rikets inre säkerhet – exempelvis uppror och brott mot medborgerlig frihet.
add_circleremove_circleHögsta domstolen är tredje och sista instans av de allmänna domstolarna. För att ett mål ska tas upp av Högsta domstolen krävs i nästan alla fall ett prövningstillstånd. Prövningstillstånd beviljas bara om målet är av betydelse för bedömning av andra mål av liknande karaktär, så kallat prejudikat. I brottmål är riksåklagaren enda allmänna åklagaren i Högsta domstolen.
add_circleremove_circleNödtestamente som testator egenhändigt skrivit och undertecknat utan vittnen. Dessa är bara giltiga vid vissa speciella situationer när testatorn varit oförmögen att kunna upprätta ett normalt testamente.
add_circleremove_circleSammankomst i ett hem där en näringsidkare eller dennes representant visar och säljer företagets produkter.
add_circleremove_circleArvode, betalning – ett vanligt begrepp för detta i förlagsavtal.
add_circleremove_circleEn unionsrättslig regel ger upphov till rättigheter och skyldigheter mellan enskilda personer och är direkt tillämplig.
add_circleremove_circleHovrätten fungerar som andra instans mellan tingsrätten och Högsta domstolen. Det gäller både brottmål och tvistemål som överklagats från tingsrätten. Om tingsrätten har dömt en person till böter eller frikänt personen för ett brott som kan ge högst sex månaders fängelse, krävs prövningstillstånd för att ett brott ska tas upp i hovrätten.
De sex hovrätterna är Svea hovrätt i Stockholm, Göta hovrätt i Jönköping, Hovrätten över Skåne och Blekinge i Malmö, Hovrätten för västra Sverige i Göteborg, Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall samt Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.
Färdigutbildad domare som ännu inte har ordinarie tjänst. Kan tjänstgöra i hovrätt eller i tingsrätt.
add_circleremove_circleFiskal som fullgör utbildningstjänstgöring i hovrätt efter godkänd notarieutbildning.
add_circleremove_circleOrdinarie domare och chef över en avdelning på hovrätten.
add_circleremove_circleHovrättens ordförande.
add_circleremove_circleOrdinarie domare i hovrätten.
add_circleremove_circleRegler i miljöbalken som anger hur olika mark- och vattenområden får användas.
add_circleremove_circleEn undersökning som görs för att söka efter föremål som kan ha betydelse som bevis, eller för att söka efter någon som skall gripas, anhållas eller häktas. Beslut om husrannsakan fattas vanligen av förundersökningsledaren, dvs. av åklagare eller av polis, eller av domstolen.
add_circleremove_circleKallas ofta rättegång och är den muntliga förhandling i domstolen som hålls i brottmål och tvistemål, som innebär att målet avgörs. I brottmål föregås huvudförhandlingen av polisens och åklagarens förundersökning. I mer omfattande mål kan också en förberedande förhandling förekomma. Huvudförhandlingen är uppdelad i tre moment: sakframställning, bevisning, där hela bevisningen ska läggas fram inför rätten, och slutanförande (också kallat plädering).
add_circleremove_circlePantsättaren behåller panten i sin besittning och tradition (att det pantsatta överlämnas till panthavaren) ersätts med registrering.
add_circleremove_circleSamtycke anses föreligga i den aktuella situtationen, trots att ett faktiskt samtycke från personen i fråga saknas.
add_circleremove_circleUpplåtelse av hus eller del av hus mot vederlag.
add_circleremove_circleInofficiell benämning på 12 kap Jordabalken, som reglerar hyra av lägenhet, både i bostads- och lokalsyfte.
add_circleremove_circleNämnd med uppgift att bland annat medla i hyres- och bostadstvister.
add_circleremove_circleThe International Chamber of Commerce, Internationella Handelskammaren.
add_circleremove_circleInternational Criminal Court, internationella brottmålsdomstolen.
add_circleremove_circleHinder mot äktenskap som inte upplöser redan ingånget äktenskap.
add_circleremove_circleRättsmedel för att få den domstol som meddelat avgörandet att återuppta målet till ny prövning. Dom angående vårdnad, underhåll och umgänge är exempel på avgöranden som kan omprövas av samma domstol – vilket går emot huvudregeln om att överprövningar ska göras i högre rätt.
add_circleremove_circleMottagen egendom av arvlåtaren ska under dennes livstid betraktas som förskott på arvet och ska avräknas på arvslotten. Däremot behöver aldrig detta förskott återbetalas, även om det blir större än arvslotten. Arvingen får alltså behålla vad han har fått för mycket (oavsett vilken förlust det kan innebära för medarvingar).
add_circleremove_circleGärningsmannen har genom en handling begått flera brott, exempelvis skjutit ett skott men skadat mer än en person.
add_circleremove_circleFörening vars ändamål är att främja medlemmarnas ideella intressen. Verksamheten är inte direkt ekonomisk men kan ändå gagna medlemmarnas ekonomiska intressen.
add_circleremove_circleSkada som inte kan värderas i kronor och ören. Sveda och värk, lyte eller annat stadigvarande men samt olägenheter i övrigt till följd av en skada.
add_circleremove_circleInternational Financial Reporting Standards, redovisningsstandarder som finansiella institutut ska följa.
add_circleremove_circleOkunnighet om lagen skadar. Att inte veta om att någonting är brottsligt innebär inte frihet från ansvar för sitt handlande.
add_circleremove_circleOlaglig, rättsstridig.
add_circleremove_circlePerson som inte har medel att omedelbart kunna betala förfallna skulder.
add_circleremove_circleEn gäldenär kan inte betala sina skulder men har tillgångar som överskrider dessa. Gäldenären saknar således kontanta medel men är inte på obestånd.
add_circleremove_circleDen del av rättsordningen som innehåller regler till skydd för intellektuella prestationer och kännetecken.
add_circleremove_circleKategori av anläggningstillgångar i företagets balansräkning. Övriga kategorier är materiella anläggningstillgångar och finansiella anläggningstillgångar. Exempel på immateriella anläggningstillgångar är patent, licenser, varumärken och dylikt.
add_circleremove_circleRörelsetillgångar som inte är materiella i betydelsen konkreta. Tillgångar som inte går att “ta på”.
add_circleremove_circleVaraktig, störande inverkan på grannfastighet – exempelvis buller, rök eller lukt.
add_circleremove_circleSkydd som tillkommer vissa befattningshavare mot myndighetsingripande m.m.
add_circleremove_circlePrincipen om att allmänt åtal inte kan läggas ner. Principen är central inom processrätten i många länder, men gäller inte i Sverige.
add_circleremove_circleFörverkligande, genomförande.
add_circleremove_circleTid inom vilken något genomförs eller ska vara genomfört.
add_circleremove_circleIngen kan förpliktigas till det omöjliga – avtal måste inte alls alltid hållas. Det kan dock resultera i skadeståndsskyldighet, trots att utfäst prestation är omöjlig att genomföra.
add_circleremove_circleTillräknelighet – som förmildrande omständighet vid bedömningen av brotts straffvärde sja bland annat beaktas om den tilltalade till följd av psykisk störning haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.
add_circleremove_circleTillräknande, i straffrättssammanhang anses ett brott begånget oavsett om det finns grunder för subjektiv ansvarsfrihet eller inte.
add_circleremove_circleI för sig, generellt sett.
add_circleremove_circleTill det orimliga.
add_circleremove_circleI det föreliggande enskilda fallet. Med “in casu”-avgörande avses ett domstolsavgörande som bara är intressant i just det fallet. Det har inget prejudikatvärde (ingen betydelse för kommande fall).
add_circleremove_circleI tveksamma fall, vid tvivel.
add_circleremove_circleVid tveksamma fall det mildaste – en straffrättslig grundbult.
add_circleremove_circleI tveksamma fall till den tilltalades förmån.
add_circleremove_circleI full utsträckning, fullständigt.
add_circleremove_circleTill slut, i slutet – kan exempelvis hänvisa till slutet av en lagparagraf.
add_circleremove_circleMed avsikt att kringgå lagen.
add_circleremove_circlePå platsen.
add_circleremove_circleI varor eller livsförnödenheter – ersättning för en prestation sker på annat sätt än genom pengar.
add_circleremove_circleI plenum.
add_circleremove_circleNäringskännetecknet är känt som beteckning för innehavarens verksamhet inom en betydande del av den krets som verksamheten riktar sig till.
add_circleremove_circleTestamente där två eller fler personer ömsesidigt förordnar om sin kvarlåtenskap.
add_circleremove_circleAtt ha samlag med någon som man är nära släkt med.
add_circleremove_circleEj direkt bevis, men omständighet som gör att man kan dra slutsatsen att ett visst förhållande har förelegat.
add_circleremove_circleNågon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder.
add_circleremove_circleVaror beställs via internet, levereras på traditionellt sätt och betalas mot faktura eller postförskott.
add_circleremove_circleEffekten är inte direkt eftersträvad av gärningsmannen, men denne inser att den är en nödvändig följd av hans/hennes handlande. Exempelvis att gärningsmannen spränger en båt i syfte att få försäkringsersättning. Gärningsmannen vet att människor ombord kommer att dödas, vilket inte är direkt eftersträvat, men det avhåller inte gärningsmannen från handlingen.
add_circleremove_circleSkatter som är avsedda att bäras av andra än dem som betalar in skatterna, exempelvis mervärdersskatt (moms).
add_circleremove_circleHinder mot äktenskap som inte kan elimineras genom dispens, exempelvis att makarna är helsyskon.
add_circleremove_circleTvingande rättregel. Regeln kan inte avtalas bort och man kan inte ingå någon förlikning i strid med regeln.
add_circleremove_circleMål i vilka parterna inte kan träffa förlikning om saken, exempelvis vårdnadstvister och mål om fastighetsbildning.
add_circleremove_circleStraffets funktion är att avhålla den som begått brott från vidare brottslighet.
add_circleremove_circleHärledning av det allmänna ur det enskilda, metod för sannolikhetsbevisning.
add_circleremove_circleKan ej utkrävas eller verkställas.
add_circleremove_circleNäringsidkare som vid sin marknadsföring inte lämnas sådan information som är av särskild betydelse från konsumentsynpunkt åläggs att göra detta.
add_circleremove_circleHejda, hålla tillbaka, inställa.
add_circleremove_circleInhibitionsbeslut (inhibera = inställa). Ett beslut av en högre instans att ett beslut av av en lägre instans inte får verkställas. Inhibitionen innebär inte att beslutet upphävs.
add_circleremove_circleRättskränkning, ärekränkning, orättvisa.
add_circleremove_circleGöra ärekränkande beskyllningar.
add_circleremove_circleÅtgärd som innebär annan påtryckning på gäldenären än angivande av tid för betalning eller uppgift om att gfodringen om den inte betalas kommer att överlämnas till inkasso.
add_circleremove_circleIndrivning av egen eller annans fodran genom krav eller annan inkassoåtgärd.
add_circleremove_circleSkatt på inkomst som betalas till det allmänna.
add_circleremove_circleTyp av inkomst som kan bli föremål för statlig och kommunal inkomstbeskattning. Det finns tre inkomstslag; tjänst, näringsverksamhet och kapital.
add_circleremove_circleVarje bolag som bildats enligt reglerna i den svenska aktiebolagslagen och registreras av Bolagsverket är ett svenskt aktiebolag. Då ska svensk aktiebolagsrätt tillämpas även om bolaget flyttar utanför Sverige.
add_circleremove_circleEn internationell överenskommelse (eller ett internationellt beslut) införs oförändrad i den inhemska rättsordningen.
add_circleremove_circleProcess som infördes av den romersk-katolska kyrkan under 1200-talet med uppgift att bekämpa kätteri genom rannsakning som skulle få den tilltalade att erkänna “sanningen”.
add_circleremove_circleProcess där domaren även är aktiv som förhörsledare och dylikt för att få fram sanningen.
add_circleremove_circleEtt förbehåll i bolagsordningen om att aktiekapitalet kan minskas genom inlösen av aktier under vissa i förbehållet angivna förutsättningar.
add_circleremove_circleLöpande skuldebrev ställt till innehavaren.
add_circleremove_circleRätt för främmande fartyg till oskadlig genomfart av territorialhavet.
add_circleremove_circleI kontraktsförhållande.
add_circleremove_circleDen geografiska gränsen mellan två EU-länder samt den gräns som internationella flygplatser och hamnar utgör i ett EU-land.
add_circleremove_circleEtt område utan inre gränser, med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.
add_circleremove_circleDet vatten som i alla avseenden är likställt med landterritoriet, exempelvis sjöar.
add_circleremove_circleEn utlänning passerar gränsen för svenskt territorium.
add_circleremove_circleKunders insättningar på konto, i banker, kreditmarknadsföretag och i vissa värdepappersbolag skyddas genom att staten garanterar för dem.
add_circleremove_circleNämnd med uppgift att handlägga frågor om insättningsgaranti och investerarskydd.
add_circleremove_circleGärningsmannen har handlat med insikt om att en viss effekt ska inträffa eller att en gärningsomständighet föreligger. För insiktsuppsåt räcker det med att gärningsmannen funnit gärningsområdet “praktiskt taget säkert” eller effekten “praktiskt taget oundviklig”.
add_circleremove_circleInskrivning som enligt jordabalken ska göras i fastighetsregistrets inskrivningsdel. Inskrivningsärenden är ärenden om lagfart, inteckning eller annan inskrivning enligt lagen.
add_circleremove_circleFram till klockan 12 varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag eller fredag som inte är helgdag eller midsommarafton, julafton eller nyårsafton och inskrivning skedde.
add_circleremove_circleLantmäteriet är inskrivningsmyndighet och hanterar ansvaret för inskrivning.
add_circleremove_circleFörfallna skulder är större än värdet på gäldenärens tillgångar och denne saknar förmåga att rätteligen betala skulderna.
add_circleremove_circleDen som är på obestånd och inte kan fullgöra sina ekonomiska förpliktelser.
add_circleremove_circleOrder eller instruktioner att diskriminera någon som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar orden eller instruktionen, eller som gentemot denne åtagit sig att fullgöra ett uppdrag.
add_circleremove_circleGäldenärens skulder överskrider värdet på hans tillgångar. Skulderna är emellertid inte förfallna till betalning – då skulle gäldenären vara på obestånd.
add_circleremove_circleInskrivning av ett penningbelopp i fastighet. Ansökan om inskrivning görs av fastighetsägaren hos inskrivningsmyndigheten som senare utfärdar ett bevis om inteckningen. Detta bevis kallas för pantbrev. Om fastighetsägaren vill låna pengar med säkerhet i fastigheten överlämnas pantbrevet till panthavaren.
add_circleremove_circleDen enskildes rätt till sitt eget oberoende liv utan kränkande intrång.
add_circleremove_circleTillfälligt, gälla tills vidare.
add_circleremove_circleAvgörande som ska gälla tills en dom eller beslut har vunnit laga kraft eller annat förordnats.
add_circleremove_circleEtt yrkande där man vill få ett beslut om vad som ska gälla fram till dess att slutligt beslut meddelas i frågan. Interimistiska yrkanden förkommer bland annat i vårdnadsmål och immaterialrättsliga mål och mål angående offentlig upphandling.
add_circleremove_circleBevis som ger innehavaren rätt att teckna en eller flera aktier.
add_circleremove_circlePatentansökan som avser flera av de länder som är anslutna till PCT.
add_circleremove_circleRegler som anger vilket lands civilrätt som ska tillämpas av svensk domstol när ett rättsförhållande har anknytning till två eller flera länder.
add_circleremove_circleRegler som behandlar domstolarnas kompetens att ta upp mål med utlänsk anknytning.
add_circleremove_circleFolkrätt och internationell privaträtt.
add_circleremove_circleAnställd som på företagsledningens uppdrag kontrollerar företagets verksamhet och effektivitet. Alltså inte en oberoende revision.
add_circleremove_circleFörfrågan vid stående anbud. Även en term i politiska församlingar.
add_circleremove_circleBelopp som dras från en skuld när det betalas i förtid.
add_circleremove_circleDen som får domstolens tillstånd att delta i rättegången utan att vara part.
add_circleremove_circleEn stat ingriper i en annan stats angelägenhet.
add_circleremove_circleTredje man inträder på endera partens sida och deltar i rättegången. Detta kräver sannolika skäl för att saken rör intervenientens rätt.
add_circleremove_circleArv på grund av släktskap.
add_circleremove_circleOberhörigt ingrepp inkräktande på någons (ensam)rätt att utnyttja viss egendom eller rättighet.
add_circleremove_circleAtt tillägna sig annans prestation och göra den till sin egen utan ensamrättshavarens samtycke. För samtliga immaterialrättsliga sammanhang kan straff och skadeståndsansvar bli aktuellt.
add_circleremove_circleErsättning för förlust av investerares finansiella instrumt och medel hos ett värdepappersinstitut.
add_circleremove_circleKan inte återvinnas.
add_circleremove_circleGenom själva sakförhållandet.
add_circleremove_circleI kraft av själva lagen, som följer av lagen, genom själva det rättsliga förhållandet.
add_circleremove_circleRepresentationsrätt, i en före arvlåtaren avliden arvinges ställe inträder dennes arvkomlingar. Om en en person har avlidit och dennes närmaste anhöriga är två syskon, varav den ena avled innan den avlidne och har efterlämnat tre barn, så har det ena syskonet ensamt respektive de tre syskonbarnen gemensamt lika stor rätt i arvet.
add_circleremove_circleKort som visar att jaktvårdsavgift är betald.
add_circleremove_circleRätt att jaga på den egna fastighetens mark eller på jaktvårdsområde.
add_circleremove_circleOmråde som bildats av två eller flera fastigheter eller delar av fastigheter, i syfte att främja jaktvården och jakträttshavarnas gemensamma intressen.
add_circleremove_circleSkadeståndsskyldigheten sätts ned efter skälighetsbedömning om den är oskäligt betungande med hänsyn till den skadeståndsskyldiges ekonomi.
add_circleremove_circlePartiskhet eller risk för partiskhet, som gör någon olämplig att uppträda i en viss egenskap, t.ex. som domare eller vittne. Jäv kan bland annat förekomma om en domare är släkt med en av parterna i en rättegång eller har ett eget intresse i saken.
add_circleremove_circleJustitiekanslern, riksdagens högste ombudsman.
add_circleremove_circleJustitieombudsmännen, Riksdagens ombudsmän.
add_circleremove_circleJustitieombudsmännen – eller Riksdagens ombudsmän som de officiellt kallas – ser till att tjänstemän inom t.ex. domstolen följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet
add_circleremove_circleEtt avtalsreglerat samarbete mellan två eller flera parter som driver en verksamhet. Parterna bestämmer gemensamt över verksamheten genom avtalet. Ett annat vanligt begrepp för samma företeelse är samverkansföretag.
add_circleremove_circleUpplåtelse av jord till brukande genom arrendeavtal.
add_circleremove_circleTid då en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande. Jourtid får tas ut om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt – 48 h under fyra veckor eller 50 h under en kalendermånad. Det är inte jourtid då arbetstagaren utför arbete åt arbetsgivaren.
add_circleremove_circleDomaren ska döma i överensstämmelse med åberopade fakta, domen får inte grundas på andra rättsfakta än de som part åberopat i processen.
add_circleremove_circleDöma, skipa rätt.
add_circleremove_circleRättslig, som avser domstolsväsendet.
add_circleremove_circleIndelning i rättskipningsområden.
add_circleremove_circleDomstol, process, dom, utslag, bedömning, avgörande.
add_circleremove_circle“Domaren känner (kan) rätten”. Härmed avses att part inte behöver åberopa/bevisa innehållet i rättsregler. Dessa förutsätts domaren alltid kunna. En viktig processuell fiktion.
add_circleremove_circleStatskassans rätt. Folkrättsligt avses grunden för en stats handlingar som privaträttsligt subjekt.
add_circleremove_circleGrunden för en stats handlingar som högsta maktutövare, s k höghetshandlingar.
add_circleremove_circleLäran om rättsreglerna och hur dessa tillämpas.
add_circleremove_circleAbstrakt rättsobjekt som är konkretiserad i verksamhet av visst slag och som har rättskapacitet m.m. som en fysisk person. En juridisk person kan ha fodringar och skulder, sluta avtal, uppträda i domstol etc.
add_circleremove_circleEn sammanslutning av personer, t.ex. ett bolag, en myndighet, en förening eller liknande.
add_circleremove_circleFöreningar som bildats vid juridiska fakulteter. Den äldsta i landet, Juridiska föreningen i Uppsala, bildades år 1844.
add_circleremove_circleKan vara en juristutbildad person, t.ex. en advokat, som har till uppgift att stödja någon i juridiska frågor. Exempel på juridiska biträden är försvarsadvokaten till den åtalade och målsägandebiträdet som stödjer målsägande. Kravet på biträdet är att denne är lämplig som ombud.
add_circleremove_circleRättsförvaltningsområde, begreppet kan även stå för behörighet att utöva rättsskipning inom ett visst område.
add_circleremove_circleJuridik, rättsvetenskap. Ett äldre begrepp som inte är vanligt längre.
add_circleremove_circleEtt samlingsnamn för alla som tagit en juristexamen. En jurist är expert på att analysera och lösa juridiska problem och på att tolka lagar och avtal. Jurister kan till exempel jobba som domare, åklagare, advokat och på försäkringsbolag.
add_circleremove_circleSärskilt valda medborgarrepresentanter, jurymän, som prövar frågan om brott i tryckfrihetsmål och yttrandefrihetsmål. Om juryn inte finner att brott har begåtts ska den tilltalade frikännas.
add_circleremove_circleKontrollera och rätta, granska och godkänna protokoll etc.
add_circleremove_circleTillåten ändring av åtal. Ny omständighet kan exempelvis medföra justering, annars är huvudregeln att väckt åtal inte får ändras.
add_circleremove_circleFällande dom eller avrättning av oskyldig.
add_circleremove_circleLedamot av Högsta domstolen.
add_circleremove_circleFärdigutbildad domare som ännu inte har ordinarie tjänst. Kan tjänstgöra i kammarrätt eller i förvaltningsrätt.
add_circleremove_circleOrdinarie domare och chef över en avdelning på kammarrätten.
add_circleremove_circleOrdinarie domare i kammarrätten.
add_circleremove_circleFör att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansöker om stämning och på så sätt väcker talan i domstolen kallas kärande. Den som ansökan riktas mot och som blir kärandens motpart i domstolen kallas svarande.
add_circleremove_circleDen talan käranden väcker genom att ansöka om stämning i domstol benämns käromål.
add_circleremove_circleÖverklagande av en dom på grund av grovt rättegångsfel.
add_circleremove_circleDen som överklagar en domstols beslut till högre instans.
add_circleremove_circleRisk för att en misstänkt undanröjer bevis eller på annat sätt förstör en brottsutredning. Kollusionsfara är skäl för häktning.
add_circleremove_circleMed denna processuella princip avses att handläggningen av ett mål skall ske i ett sammanhang – utan avbrott.
add_circleremove_circleOm någon inte kan betala sina skulder i rätt tid och inte kommer att kunna betala dem under en längre period, kan gäldenären, d.v.s. den som inte kan betala, försättas i konkurs. Under konkursen säljs gäldenärens egendom och pengarna fördelas mellan borgenärerna enligt ett visst system så långt de räcker sedan kostnaderna för konkursen har betalats.
add_circleremove_circleOm det finns risk att en viss person kommer att begå brott mot, trakassera eller följa efter någon annan, kan den personen få kontaktförbud. Ett sådant beslut fattas av åklagare.
add_circleremove_circleEn särskild form av skyddstillsyn som innebär att den dömde, om brottsligheten kan relateras till missbruk, får behandling istället för fängelse. Den dömde skriver under ett kontrakt där han förklarar sig villig att genomgå behandlingen.
Om den dömde avbryter behandlingen eller på annat sätt allvarligt missköter sig rapporteras det till åklagaren. Domen kan då ändras till fängelse i en ny rättegång.
add_circleremove_circleEn förhörsmetod (av vittnen) som innebär att parterna växelvis förhör vittnet. Korsförhöret inleds med huvudförhör och fortsätts med motförhör och eventuellt återförhör.
add_circleremove_circleAllvarlig kränkning (lidande) genom angrepp mot person, frihet, frid eller ära, t.ex. vid misshandel, rån och sexualbrott.
add_circleremove_circleDen myndighet som ansvarar för att straff i fängelse och frivård verkställs samt för verksamheten vid landets häkten.
add_circleremove_circleUndersökning av en misstänkt persons kläder och av vad han har på sig eller med sig. Kroppsvisitation får utföras av polisen eller tullen vid misstanke om brott som kan leda till fängelse.
add_circleremove_circleKvarstad är en civilprocessuell säkerhetsåtgärd. Innebörden är att en svaranden (gäldenär) i avvaktan på ett slutligt avgörande (dom) i målet genom ett beslut om kvarstad fråntas möjligheterna att förfoga över (del av) sin egendom.
add_circleremove_circleLaga förfall betyder att den som t.ex. har kallats till en domstolsförhandling har en giltig ursäkt att inte komma. Exempel på laga förfall är avbrott i allmänna kommunikationer och plötslig sjukdom (läkarintyg krävs).
add_circleremove_circleNär tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas.
add_circleremove_circleDen som avlagt juris kandidatexamen eller juristexamen.
add_circleremove_circleAtt ställa någon till ansvar för ett brott.
add_circleremove_circleEtt överklagande av en kommuns eller ett landstings beslut. Kan göras av invånare i den kommun eller det landsting där beslut fattats. Överklagandet ska ha kommit in till förvaltningsrätten inom tre veckor från det att beslutet kungjorts. Ett överklagat beslut kan endast upphävas eller fastställas. Kallades tidigare för kommunalbesvär.
add_circleremove_circleLagmannen är den domare som är chef över en tingsrätt. En hovrättslagman är en chef för en avdelning i hovrätten.
add_circleremove_circleEn domstol eller annan myndighets möjlighet att pröva gällande lagstiftnings förenlighet med grundlagar och andra rättsordningar som kan stå över lagen.
Abstrakt lagprövning innebär att en domstol tar ställning till en lags grundlagsenlighet i sig själv utan att lagen behöver ha tillämpats. Effekten om lagen anses strida mot grundlag är att den underkänns och inte längre kan tillämpas.
Konkret lagprövning tar sikte på lagens tillämpning i ett enskilt fall. Effekten blir inte att lagen upphävs utan endast att den inte tillämpas i det enskilda fallet och vidare i liknande fall, där det första fallet kan åberopas som ett prejudikat.
add_circleremove_circleMotsvarar en regel i lagtext. Oftast avses en lagparagraf.
add_circleremove_circleEn rättssäkerhetsprincip som innebär att ingen kan straffas utan stöd av lagen. För att det ska räknas som ett brott måste handlingen exakt motsvara lagens beskrivning av brottet. Det är lagen vid gärningstillfället som gäller.
add_circleremove_circleLikhetsprincipen innebär att alla personer är lika inför lagen och att lika fall ska behandlas på samma sätt.
add_circleremove_circleEtt fängelsestraff som inte är tidsbestämt och som döms ut vid särskilt allvarliga brott. I praktiken används det enbart vid mord.
Den som avtjänat minst 10 år av livstidsstraffet kan från och med den 1 november 2006 ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. Prövningen sker vid Örebro tingsrätt. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år.
add_circleremove_circleLagen om omhändertagande av berusade personer.
En person som är så påverkad att han eller hon inte kan ta hand om sig själv, eller utgör en fara för sig själv eller andra, kan omhändertas av polisen.
add_circleremove_circleLag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.
Lagen behandlar hur polis, åklagare och domstolar ska handlägga ärenden där den misstänkta personen är under 21 år. För ungdomar under 18 år finns bland annat begränsningar i hur länge man får vara frihetsberövad och krav på att utredningen ska bedrivas snabbt.
add_circleremove_circleLag om vård av missbrukare i vissa fall.
Lagen kompletterar socialtjänstlagen och ger möjlighet till tvångsåtgärder mot missbrukare.
add_circleremove_circleLag om vård av unga.
Lagen gäller ungdomar under 21 år. LVU ger samhället rätt att i vissa fall ingripa med tvång, dvs. utan samtycke från ungdomarna eller deras föräldrar.
add_circleremove_circleDetsamma som stängda dörrar. När en rättegång hålls inom lyckta dörrar har allmänheten inte tillträde till den. Beslut om lyckta dörrar kan till exempel fattas om personerna som rättegången gäller är mycket unga eller för att skydda ett brottsoffer vid en rättegång om sexualbrott.
add_circleremove_circleBenämning på det åtal eller den tvist som är föremål för rättegång vid en domstol.
add_circleremove_circleDen som har blivit utsatt för ett brott eller som lidit skada av ett brott.
add_circleremove_circleMålsägandebiträdets uppgift är att ta tillvara målsägandens intressen och vara till stöd under förundersökning och rättegång samt att eventuellt hjälpa till att yrka om ersättning/skadestånd. Målsägandebiträde förordnas av domstol vid vissa grövre brott, t.ex. vålds- och sexualbrott eller om det av någon annan anledning finns ett särskilt starkt behov av biträde.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon bortför eller spärrar in en annan person med avsikt att skada personen, utöva utpressning eller liknande.
add_circleremove_circleAvser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att utan juridisk giltig åtkomst ändå nyttja mark som tillhör någon annan. Företeelsen uppmärksammades internationellt i samband med företags och staters stora markförvärv i utvecklingsländer som en följd av de kraftigt ökade världsmarknadspriserna på spann-mål 2007-2008. Sådana förvärv genomförs genom att inhemska och transnationella företag, regeringar och andra enskilda aktörer köper upp eller arrenderar mark.[1][2] [3] I Sverige används även det nära relaterade begreppet baggböleri.
add_circleremove_circleMeddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller även i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot t.ex. rikets säkerhet. Meddelarfriheten innebär dessutom att det är förbjudet att försöka efterforska källor.
add_circleremove_circleDetsamma som anonymitetsskydd, dvs. ett skydd enligt Tryckfrihetsförordningen för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och författare till tryckta skrifter. Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym.
add_circleremove_circleAtt hålla med eller erkänna.
add_circleremove_circleÄven medhjälp till brott är straffbart. Som medhjälp räknas bland annat att hålla vakt och att bära inbrottsverktyg.
add_circleremove_circleMedling är en förhandling som har till syfte att lösa en tvist utan att parterna ska behöva vänta på en dom. I vissa mål är det ett måste att medla, exempelvis tvister om vård av barn.
add_circleremove_circleDen som är vittne i en rättegång avlägger en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot vittneseden, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.
add_circleremove_circleAtt inte ha uppnått straffbarhetsåldern, dvs. att vara under 15 år. Minderåriga kan inte ställas till ansvar för brott och de redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon avsiktligt tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta. Som misshandel räknas också att försätta någon i vanmakt eller liknande tillstånd.
add_circleremove_circleRikspolisstyrelsens register med uppgifter om dem som är skäligen misstänkta för brott.
add_circleremove_circleNär begreppet används i statistiken innebär det en straffmyndig person (15 år eller äldre) som av polis eller åklagare anses vara skäligen misstänkt och där brottsmisstanken kvarstår efter avslutad utredning.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon avsiktligt berövar en annan person livet.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom.
add_circleremove_circleMuntlig bevisning är t.ex. förhör med vittnen, sakkunniga eller med någon som påstås ha blivit utsatt för brott.
add_circleremove_circleSammanträde som syftar till att förbereda målet inför avgörande och en eventuell huvudförhandling. Under vissa förutsättningar kan ett tvistemål avgöras i anslutning till den muntliga förberedelsen. Muntlig förberedelse förekommer sällan i brottmål.
add_circleremove_circleEn av huvudprinciperna inom processrätten som innebär att allt processmaterial ska läggas fram muntligen vid huvudförhandling i domstol.
add_circleremove_circleMyndighetsutövning är ett förvaltningsrättsligt begrepp och omfattar alla åtgärder och beslut som är ett yttersta uttryck för samhällets maktbefogenheter gentemot medborgarna. Det kan vara både positiva beslut, exempelvis om CSN beviljar en ansökan om studiebidrag, och negativa beslut, exempelvis om en person får sitt körkort indraget.
add_circleremove_circleRegeringen kan genom nåd helt eller delvis befria en person från straff och andra påföljder, eller byta ut straffet mot en annan påföljd. Svår sjukdom eller andra starkt vägande personliga skäl kan vara orsak till nåd.
add_circleremove_circleNämndemän är lekmän, dvs. någon juristutbildning krävs inte. Nämndemännen är inte anställda av domstolen utan kommer dit i samband med att en särskild fråga ska prövas. Som exempel kan nämnas huvudförhandling i brottmål eller muntlig förhandling i förvaltningsrätt angående tvångsvård.
De nomineras av de politiska partierna och ska ha sunt förnuft och erfarenhet från olika områden som kompletterar den lagkunnige domarens kunskaper. Vilket parti som nominerar en person har ingen betydelse när en fråga ska avgöras i domstolen. Vissa yrkeskategorier och befattningshavare får inte väljas, t.ex. åklagare, polismän, advokater och anställda vid domstolar.
add_circleremove_circleEn processrättslig princip som innebär att samma sak får inte prövas två gånger.
add_circleremove_circleEn nödsituation där det är tillåtet att använda sig av metoder som i andra lägen är förbjudna, t.ex. att använda visst våld för att försvara sig själv eller någon annan, eller hålla fast en tjuv till dess att polisen kommer.
add_circleremove_circleNöjdförklaring kan lämnas av den som dömts till fängelse eller villkorlig dom och innebär att den dömde förklarar att han avstår från att överklaga domen. Påföljden kan då omedelbart verkställas.
add_circleremove_circleNormerade böter bestäms enligt en särskild beräkningsgrund, t.ex. vid olovligt fiske efter fartygets motorstyrka. Normerade böter är numera mycket ovanligt.
add_circleremove_circleTitel på en jurist som under (normalt) två år efter avslutad examen tjänstgör på en tingsrätt eller länsrätt. Notariemeritering är ett formellt krav för den som vill bli åklagare, domare eller kronofogde.
add_circleremove_circleVårdslöshet eller slarv. Den som orsakar en skada genom oaktsamhet ska ersätta skadan. Uppstår skadan däremot av en olyckshändelse kan man inte dömas att betala skadestånd.
add_circleremove_circleNär en person eller ett företag är på obestånd kan inte längre skulderna betalas och denna oförmåga är inte enbart tillfällig. När obestånd föreligger kan företaget eller personen riskera att försättas i konkurs.
add_circleremove_circlePrincipen gäller domstolar och offentlig förvaltning och är inskriven i grundlagen (regeringsformen). Den innebär ett krav på att domstolarna och myndigheterna ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska.
add_circleremove_circleEn advokat som utses av rätten och som försvarar en person som är misstänkt för brott.
add_circleremove_circleEn handling är offentlig om den är att betrakta som en allmän handling och den inte omfattas av sekretess.
add_circleremove_circleVäg- och gatumark, parker, torg, parkeringsplatser etc. dit allmänheten har fritt tillträde.
add_circleremove_circleEtt samlingsnamn för stats- och förvaltningsrätt. Statsrätt innehåller grundlagarna och reglerna om statsskicket, medan förvaltningsrätt innehåller rättsregler om myndigheters och kommuners verksamhet. Ibland ingår också folkrätt i begreppet.
add_circleremove_circleVar och ens rätt till insyn och kontroll av myndigheter, bl.a. rätten att ta del av offentliga handlingar och att delta i förhandlingar i domstol.
add_circleremove_circleEtt juridiskt biträde som hjälper en person i vissa typer av förvaltningsrättsliga mål, d.v.s. i förvaltningsrätt, kammarrätt eller Högsta förvaltningsdomstolen. Biträdet får ersättning av staten. Offentligt biträde förordnas t.ex. i mål angående avvisning eller utvisning enligt utlänningslagstiftningen och i mål om tvångsvård.
add_circleremove_circleDen som exempelvis antastar eller kastar sten på någon, eller på annat sätt beter sig hänsynslöst, gör sig skyldig till ofredande. Som ofredande räknas också t.ex. telefonterror och mobbning.
add_circleremove_circleEtt ogillat åtal innebär att frågan prövats av en domstol som funnit att bevisningen inte varit tillräcklig för fällande dom eller att den handling som åtalet gäller inte är brottslig.
add_circleremove_circleOm en näringsidkare eller myndighet diskriminerar någon på grund av hans ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung, trosbekännelse eller homosexuella läggning genom att inte tillämpa samma villkor som för andra kallas det olaga diskriminering.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon för bort, spärrar in eller på annat sätt berövar en annan person friheten.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon uppträder hotfullt så att den hotade personen fruktar för sitt eget eller någon annans liv eller säkerhet.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon genom misshandel eller hot tvingar en person att handla på visst sätt (eller låta bli att handla). Olaga tvång kan också vara hot om att, utan egentlig grund, åtala eller att anmäla någon för ett brott.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon utan lov använder någon annans egendom vilket medför skada eller olägenhet för den personen, t.ex. om man lånat någon annans bil och istället för att lämna tillbaks den på utlovad tid använder den ytterligare en vecka.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon utan lov använder någon annans egendom som man har hand om, t.ex. säljer något man köpt på avbetalning som man ännu inte har betalat färdigt.
add_circleremove_circleOrdningsbot är en typ av böter som får utfärdas direkt av bl.a. polis och tulltjänstemän. Om den som fått boten godkänner den så motsvarar det en dom som vunnit laga kraft. Endast brott med penningböter eller normerade böter i straffskalan kan komma ifråga för ordningsbot. Riksåklagaren bestämmer i samråd med Rikspolisstyrelsen vilka brottstyper som ska omfattas av ordningsboten. Beloppen är lägst 200 och högst 4 000 kronor, eller gemensamt för flera brott högst 10 000 kronor.
add_circleremove_circleHuvudregeln enligt svensk lag är att en dom som vunnit laga kraft inte kan tas upp på nytt – orubblighetsprincipen. Varken den dömde eller målsäganden, brottsoffret, ska behöva leva under hot att en dom ska kunna ändras. Några undantag finns dock, nämligen resning, återställande av försutten tid samt klagan över domvilla.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon i skriftliga uppgifter som ska ges under ed eller på heder och samvete lämnar osanna uppgifter eller undanhåller sanningen, och att det innebär risk för att bevis kan bedömas på ett felaktigt sätt.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon i ett intyg eller något annat dokument skriftligt lämnar en osann uppgift om sin egen identitet eller om någon annan. Som osant intygande räknas också att någon upprättar ett falskt dokument om avtal eller liknande.
add_circleremove_circleDomstolen avgör målet på det skriftliga materialet och håller inte någon huvudförhandling i allmän domstol eller muntlig förhandling i förvaltningsdomstol.
add_circleremove_circlePacta sund servanda betyder att avtal ska hållas, det är en viktig grundbult inom avtalsrätten.
add_circleremove_circleEn gemensam benämning på olika straff som böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse och överlämnande till särskild vård.
add_circleremove_circleDomstolsbeslut att påföljd inte ska utgå trots en fällande dom. Påföljdseftergift får beslutas bara om det finns alldeles speciella skäl, t.ex. att den tilltalade är mycket ung eller själv blivit allvarligt skadad vid brottet.
add_circleremove_circleFör att en bank ska godkänna en bostad som säkerhet vid bolån, måste ägaren ansöka om inteckning i fastigheten hos inskrivningsmyndigheten. Efter ett godkännande skrivs inteckningen in i fastighetsregistret som förs av Lantmäteriet. Ett pantbrev utfärdas som bevis för inteckningen.
add_circleremove_circleBeteckning på den som uppträder på var sin sida i en rättegång, i brottmål åklagare respektive tilltalad, dvs. åtalad, i tvistemål kärande respektive svarande.
add_circleremove_circlePart har rätt att se handlingarna i sitt ärende. Detta gäller, med vissa undantag, även om uppgifter i handlingarna omfattas av sekretess.
add_circleremove_circleBöter med ett fastställt engångsbelopp. Beloppet är lägst 200 och högst 4 000 kronor, eller som gemensam påföljd för flera brott högst 10 000 kronor.
add_circleremove_circleEn rättegång avslutas med pläderingar, som också kallas slutanförande. Åklagaren och försvararen ska sammanfatta sin bevisning och argumentera för sin ståndpunkt. I dagligt tal används ibland ordet “slutplädering”, som alltså inte är helt korrekt.
add_circleremove_circleHur ärenden av ett visst slag normalt har avgjorts av högre instans. Praxis utvecklas på de områden där lagtext och förarbeten inte ger något entydigt svar, utan lämnar utrymme för tolkning.
add_circleremove_circleEtt avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.
add_circleremove_circleNär rätten att åtala har gått förlorad därför att en viss tid har förflutit är brottet preskriberat. Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år, ju allvarligare brott desto längre preskriptionstid.
add_circleremove_circleDet ansvar en arbetsgivare, eller person i motsvarande position, har för en arbetstagare, eller motsvarande.
add_circleremove_circleBelopp som ligger till grund för olika sociala förmåner.
add_circleremove_circleEtt juridiskt biträde, vanligen en advokat, som en åtalad själv utser utan hjälp från domstolen.
add_circleremove_circleProcessrätten behandlar huvudsakligen hur en rättegång i en domstol går till. Rättegångsbalken innehåller huvuddragen i processrätten för rättegångar i de allmänna domstolarna.
add_circleremove_circleEn rättssäkerhetsprincip som innebär att en myndighet inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet. En åtgärd får vidtas mot en person bara om skälen för åtgärden uppväger det besvär som åtgärden innebär för den som drabbas.
Proportionalitetsprincipen finns i svensk lag i bland annat 8 § polislagen och 24 kap. 1 § rättegångsbalken.
add_circleremove_circleIbland tjänsteman utan juristutbildning som för protokoll eller skriver minnesanteckningar vid olika typer av förhandlingar. Även notarier och beredningsjurister tjänstgör ofta som protokollförare. Vanligen ingår inte den som är protokollförare vid en förhandling i rätten, d.v.s. han eller hon har inte rösträtt när rätten ska fatta beslut. Det händer dock att ledamot av rätten är protokollförare.
add_circleremove_circleEtt beslut i Högsta domstolen eller Regeringsrätten att pröva ett ärende som har överklagats från en underinstans. Prövning i högsta instans medges i allmänhet bara i prejudikatfall, dvs. när bedömningen har betydelse för rättstillämpningen i liknande fall. Även för vissa mål i hov- och kammarrätter krävs prövningstillstånd.
add_circleremove_circlePutantivt nödvärn är en grund för ansvarsfrihet vid brott för att personen som har begått brottet trodde att den befann sig i en nödvärnssituation (var utsatt för ett angrepp från en annan människa).
add_circleremove_circleMed rådgivning avses ofta ett möte med en juridiskt kunnig person där du får möjlighet att berätta om tvisten och din situation. Den juridiskt kunnige sätter sig in i din specifika tvist för att ge råd och för att göra en professionell juridisk bedömning av ditt behov av hjälp. För att få rättshjälp krävs minst en timmes rådgivning men du kan få upp till två timmars rådgivning till en bestämd avgift (taxa).
add_circleremove_circleKostnaden eller avgiften du betalar för rådgivningen hos en advokat eller annan jurist. Rådgivningsavgiften är bestämd till en fast avgift. Om du som söker rådgivning har en inkomst lägre än 75 000 kr/år kan avgiften sättas ner.
add_circleremove_circleOrdinarie domare i tingsrätt.
add_circleremove_circleEtt avtal, vanligtvis förekommande samarbete mellan två eller flera parter, där riktlinjer fastställs – men inga detaljregleringar görs.
add_circleremove_circlePolisens beslut att inte rapportera ett brott när en erinran, tillsägelse, kan anses tillräcklig. Kan bara meddelas för bötesbrott.
add_circleremove_circleGodkännande i efterhand.
add_circleremove_circleProcess eller förhandling i en domstol.
add_circleremove_circleRättegångsbalken är den lag som reglerar hur rättegångar i brott- och tvistemål går till.
add_circleremove_circleHandläggning vid en domstol som strider mot reglerna i rättegångsbalken.
add_circleremove_circleFullmakt för rättegångsombud att föra parts talan i rättegång. Fullmakten kan vara såväl muntlig som skriftlig, men en muntlig rättegångsfullmakt gäller bara i det aktuella målet. En skriftlig rättegångsfullmakt ska vara egenhändigt undertecknad av parten. Fullmakten ska innehålla ombudets namn. Fullmakten kan avse rättegång i allmänhet, men den kan när som helst återkallas. Ombud som har rättegångsfullmakt får på fullmaktsgivarens vägnar bl.a. även ta emot delgivning och ombesörja olika processhandlingar.
add_circleremove_circleNär ett mål inte kan prövas i sak utan ska avvisas, t.ex. därför att det inte tagits upp i rätt domstol.
add_circleremove_circleEn person, vanligen advokat, som har till uppgift att biträda en part i en rättegång.
add_circleremove_circleDen som kör ett motorfordon och har mer än 0,2 promille alkohol i blodet (eller 0,1 mg/liter i utandningsluften) gör sig skyldig till rattfylleri. Om alkoholhalten i blodet överstiger 1,0 promille (eller 0,5 mg/liter i utandningsluften) betecknas brottet som grovt rattfylleri.
add_circleremove_circleExempel på en domstols avgörande av en rättslig fråga.
add_circleremove_circleDen rättsliga konsekvensen av ett visst förhållande, t.ex. det straff som ska dömas ut om ett visst brott har begåtts.
add_circleremove_circleEtt bidrag av allmänna medel för att täcka privatpersoners eller dödsbons kostnader för att tillvarata sina rättsliga intressen.
add_circleremove_circleDen avgift du själv ska betala när du beviljats rättshjälp. Avgiften utgör skillnaden mellan de totala kostnaderna för ditt ombud och den rättshjälp som staten betalar. Storleken på rättshjälpsavgiften beror på dina ekonomiska förhållanden. Barn under 18 år som saknar inkomst eller förmögenhet kan helt befrias från avgift.
add_circleremove_circleRättskällor utgörs främst av lagar med förarbeten (t.ex. propositioner), men också av rättspraxis.
add_circleremove_circleInnebär att en sak har fått sin slutgiltiga prövning och inte kan tas upp på nytt.
add_circleremove_circleDen fråga eller tvist som du eventuellt får rättshjälp för.
add_circleremove_circleRättsmedel är de lagliga möjligheter som finns för att få ett rättsligt avgörande prövat på nytt. Ordinärt rättsmedel är överklagande, som kan användas innan domen eller beslutet vunnit laga kraft. Särskilda, rättsmedel är resning, återställande av försutten tid och besvär över domvilla, som i vissa fall kan användas när en dom eller ett beslut vunnit laga kraft.
add_circleremove_circleEtt lands alla rättsregler, dvs. lagar och andra bestämmelser som alla måste följa.
add_circleremove_circleHur domstolarna tillämpar en lag i praktiken genom olika rättsfall.
add_circleremove_circleEn psykiatrisk bedömning för att få underlag för om den misstänkte ska dömas till psykiatrisk vård istället för fängelse. Beslut om rättspsykiatrisk undersökning fattas av domstolen. En sådan får bara genomföras om den misstänkte har erkänt brottet, eller om bevisningen är övertygande.
add_circleremove_circleEn person som rätten, sedan en rättspsykiatrisk undersökning genomförts, bedömer lida av allvarlig psykisk störning kan istället för att dömas till annan påföljd överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.
En särskild prövning kan göras av om den som överlämnats till rättspsykiatrisk vård är så frisk att utskrivning kan ske. En viktig faktor är då risken för återfall i brott. Länsrätten beslutar om utskrivning.
add_circleremove_circleNågon entydig definition finns inte, men allmänt brukar begreppet betyda att ett land har en lagstiftning och ett system i övrigt som innebär att den enskilda medborgaren har ett skydd för godtyckliga ingrepp från samhället självt, t.ex. att man inte åtalas eller döms utan tillräcklig bevisning, att man inte döms utan tydligt lagstöd och att alla medborgare oavsett samhällsställning eller ursprung bedöms på ett likartat sätt.
add_circleremove_circleRättsskydd är ett försäkringsskydd som i de flesta fall automatiskt ingår i svenska hem-, villa- och fritidshusförsäkringar. Det ingår dessutom i helförsäkringar av båt samt hel- och halvförsäkringar av din bil. Detta rättsskydd innebär att din försäkring kan ersätta dina kostnader för ett ombud (till exempel en jurist eller advokat) som hjälper dig i en rättslig angelägenhet.
add_circleremove_circlePrincipen innebär att ett avtal som slutits kan brytas om en kort tid förflutit och det inte hunnit inverka bestämmande på motpartens handlingssätt.
add_circleremove_circleBetyder risk för fortsatt brottslighet och utgör skäl för häktning.
add_circleremove_circleInledningen på en dom eller ett beslut fram till rubriken skäl. Recit innehåller inte någon bedömning.
add_circleremove_circleTjänsteman som registrerar inkommande mål och ärenden och fördelar målen på de olika rotlarna.
add_circleremove_circleVarje lag ställer normalt upp ett antal villkor. För att en lag ska vara tillämplig krävs att något eller alla dessa villkor, rekvisit, är uppfyllda.
add_circleremove_circleVarje lag ställer normalt upp ett antal villkor. För att en lag ska vara tillämplig krävs att något eller alla dessa villkor, rekvisit, är uppfyllda.
add_circleremove_circleEtt särskilt rättsmedel som innebär att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det vanligaste skälet till att bevilja resning är att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter det att domen vunnit laga kraft. Resning söks vid instansen över den som dömt i målet, dvs. Högsta domstolen när det gäller hovrättsdomar och hovrätten om det gäller en tingsrättsdom. Högsta domstolen beviljar i genomsnitt resning i ett par fall om året.
add_circleremove_circleBeslut som fattas av åklagare eller domstol om att en person som är anhållen eller häktad inte får vistas gemensamt med andra intagna på häktet, läsa tidningar, ha tillgång till radio/TV eller ha kontakt med yttervärlden (telefon och/eller brev).
add_circleremove_circleRiksåklagaren är landets högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Riksåklagaren är också chef för Åklagarmyndigheten, som omfattar samtliga åklagare i Sverige med undantag för dem som är anställda på Ekobrottsmyndigheten, EBM. Riksåklagaren är dock högsta åklagare även för Ekobrottsmyndighetens åklagare.
add_circleremove_circleRiksåklagarens kansli är Åklagarmyndighetens “huvudkontor” med ansvar för bland annat rättslig utveckling, verksamheten i Högsta domstolen och administrativa uppgifter.
add_circleremove_circleArbetsenhet inom en domstol. En rotel består (oftast) av en domare, en notarie eller protokollförare och en domstolssekreterare.
add_circleremove_circleVem som har rätt att uppträda som part och även överklaga ett beslut beror på målets art och på vilket sätt vederbörande berörs av det som målet handlar om. Vem som är sakägare får därför avgöras av domstolen från fall till fall.
add_circleremove_circleVad målet handlar om.
add_circleremove_circleVar och en av parterna utvecklar sin talan och yttrar sig över vad motparten har anfört.
add_circleremove_circleDen inledande delen av brottmålsrättegången när åklagaren presenterar målet genom en beskrivning av händelseförloppet.
add_circleremove_circleEtt vittne som är speciellt kunnigt inom något område och förhörs om dessa kunskaper i förhållande till saken i ett mål eller ärende.
add_circleremove_circleDet finns ingen enhetlig lagdefinition av sambo idag. I stora drag är dock sambor personer som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden och som har gemensamt hushåll. En stor skillnad mot att vara gift är att sambos inte ärver varandra.
add_circleremove_circleInnebär att den som dömts för ett brott får utföra oavlönat arbete. Samhällstjänst utdöms i kombination med villkorlig dom eller skyddstillsyn och förutsättningen är att den dömde förklarat sig villig att utföra sådant arbete.
add_circleremove_circleSannolika skäl uttrycker hur stark misstanken är och är den högre graden av misstanke vid anhållande och häktning. Att det finns sannolika skäl för att den misstänkte har begått brottet är i regel ett villkor för att personen ska kunna häktas.
add_circleremove_circleSannolika skäl är den högre graden av misstanke om brott.
add_circleremove_circleVid sidan av det ordinarie åklagarväsendet har Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK) rätt att väcka åtal för brott i tjänsten av offentligt anställda. JK är dessutom ensam åklagare i mål om tryckfrihets- och yttrandefrihetsbrott.
add_circleremove_circleDå en vårdnadshavare, eller någon som vårdnadshavaren står i nära förhållande till, misstänks för brott mot ett barn kan barnet få en särskild företrädare som ska tillvarata barnets rätt under förundersökningen och i rättegången.
add_circleremove_circleNågon annan konsekvens av ett brott än påföljd, t.ex. företagsbot eller förverkande.
add_circleremove_circleOm en person döms till rättspsykiatrisk vård kan den vara villkorad med särskild utskrivningsprövning. Sådan ges om den psykiska störningen hos den skyldige anses ge risk för återfall i brott. Länsrätten bestämmer om utskrivning.
add_circleremove_circleRättsmedel är de lagliga möjligheter som finns för att få ett rättsligt avgörande prövat på nytt. Ordinärt rättsmedel är överklagande, som kan användas innan domen eller beslutet vunnit laga kraft. Extraordinära, eller särskilda, rättsmedel är resning, återställande av försutten tid och besvär över domvilla, som i vissa fall kan användas när en dom eller ett beslut vunnit laga kraft.
add_circleremove_circleUnikt kännetecken för en särskild vara eller tjänst. Som exempel kan nämnas Löfbergs som innehar rätten till deras särskilda lila färg.
add_circleremove_circleFörbud att i offentlig verksamhet röja uppgifter muntligen eller genom utlämnande av allmän handling. Regler om sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen respektive offentlighets- och sekretessförordningen.
add_circleremove_circleEtt servitut innebär att ägaren till en fastighet får rätt att utnyttja mark som tillhör en annan fastighet på ett specifikt sätt. Det kan handla om att gräva ned en vattenledning över någon annans tomt eller att använda en annans enskilda väg. Servitut kan bildas antingen genom ett så kallat lantmäteriservitut /officialservitut eller genom ett privat avtal, ett så kallat avtalsservitut.
add_circleremove_circleGemensam benämning på brott mot en persons sexuella integritet, som våldtäkt, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande och koppleri.
add_circleremove_circleFörkortning för Svensk Författningssamling. Alla lagar som stiftas i Sverige får ett SFS nummer, se exempelvis:
Lag (2007:1091) om offentlig upphandling
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon medvetet förstör eller skadar egendom till skada för någon annan.
add_circleremove_circleDen som har skadats eller fått sin egendom skadad genom ett brott kan kräva skadestånd av gärningsmannen. Vanligen är det åklagaren som vid rättegången för den drabbades talan om skadestånd. Exempel på ersättningar är för fysiska och psykiska skador, vid kränkning av den personliga integriteten och utlägg för reparationer av skadad egendom.
add_circleremove_circleUttrycker en lägre grad av misstanke än sannolika skäl. I undantagsfall kan häktning äga rum redan vid skälig misstanke.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon medvetet lämnar en felaktig uppgift till skattemyndigheten, eller låter bli att lämna uppgifter om sina inkomster, vilket leder till att skatten blir för låg.
add_circleremove_circleEtt skiljeförfarande är när en tvist avgörs genom dom men utanför allmän domstol. Skiljeförfaranden är inte offentliga, varför det är ett vanligt val för kommersiella tvister.
add_circleremove_circleEn påföljd som utdöms istället för fängelse och som innebär att den dömde under en viss prövotid är fri, men är under övervakning och är skyldig att följa givna föreskrifter.
add_circleremove_circleEn rättegång avslutas med pläderingar, som också kallas slutanförande. Åklagaren och försvararen ska sammanfatta sin bevisning och argumentera för sin ståndpunkt. I dagligt tal används ibland ordet “slutplädering”, som alltså inte är helt korrekt.
add_circleremove_circleNär en förundersökning är avslutad får den som är misstänkt för brott information om detta, vilket kallas slutdelgivning. Han eller hon får då möjlighet att gå igenom materialet i förundersökningen och eventuellt begära ytterligare utredning.
add_circleremove_circleEn vanlig benämning på det brott som en vägtrafikant gör sig skyldig till om han, med eller utan skuld, varit med om en trafikolycka och därefter t.ex. avlägsnar sig från olycksplatsen utan att stanna eller vägrar ge upplysningar om sig själv eller händelsen.
add_circleremove_circleSpecialdomstolarna avgör tvister inom olika specialområden, till exempel Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen.
add_circleremove_circleStrafflagar utanför brottsbalken, t.ex. trafikbrottslagen, narkotikastrafflagen och miljöskyddslagen.
add_circleremove_circleDen som inte själv kan föra sin talan behöver en ställföreträdare, exempelvis kan en förälder vara ställföreträdare till ett underårigt barn.
add_circleremove_circleNär åklagaren väcker åtal sker det genom att en stämningsansökan lämnas in till domstolen. Av stämningsansökan framgår vem som åtalas och för vilka brott samt vilken bevisning som åklagaren åberopar.
add_circleremove_circleEn form av förberedelse till brott som innebär att man i samråd beslutar att begå ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, t.ex. mord och grov misshandel.
add_circleremove_circleFrån och med 15 års ålder kan en person som har begått ett brott dömas till straffrättsliga påföljder.
add_circleremove_circleDen gräns nedåt och uppåt som lagen anger som påföljd för ett visst brott. Kallas också straffskala.
add_circleremove_circleBestämning av straff i det enskilda fallet, där man tar hänsyn till t.ex. hur allvarligt brottet är, gärningsmannens avsikt, eventuella förmildrande eller försvårande omständigheter.
add_circleremove_circleEtt alternativ till åtal vid vissa mindre allvarliga brott, som innebär att åklagaren direkt utan rättegång utfärdar böter och/eller villkorlig dom. En förutsättning är att den misstänkte erkänt brottet och accepterar föreläggandet.
add_circleremove_circleDen del av rättssystemet som behandlar brott och straff.
add_circleremove_circleDen gräns nedåt och uppåt som lagen anger som påföljd för ett visst brott. Kallas också strafflatitud.
add_circleremove_circleHur allvarligt ett brott är i relation till andra brott. Straffet för det enskilda brottet bestäms inom straffskalan för brottet och med hänsyn till bland annat den skada som brottet medfört. Snatteri har ett lägre straffvärde än stöld.
add_circleremove_circleStränder åtnjuter särskilt skydd, strandskydd, varför den som vill bygga på en strand måste ansöka om både bygglov och dispens från strandskyddet. Detta söks från kommunen.
add_circleremove_circleSom enskilt vatten räknas allt vatten inom 300 meter från fastlandet eller från ö av minst 100 meters längd. Om kurvan för högst tre meters djup går längre ut än vad nu sagts sträcker sig det enskilda vattnet emellertid ut till denna kurva.
add_circleremove_circleDen person i en tvistemålsrättegång som det ställs krav mot.
add_circleremove_circleSvaromålet är svarandens bemötande av käromålet.
add_circleremove_circleOm någon blir skadad i samband med ett brott kan ersättning utgå för sveda och värk. Skadeståndet avser den akuta sjukdomstiden. Om skadan får varaktiga följder kan ersättning utgå för ”lyte och annat men”, vilket vanligen betyder någon form av invaliditet.
add_circleremove_circleEtt bevismedel i rättegång som innebär att en plats eller egendom besiktigas på stället eller i rättssalen.
add_circleremove_circleTalan är det yrkande som den tilltalade eller dennes motpart framställer i en rättegång.
add_circleremove_circleBenämning för den förlorande parten i ett tvistemål.
add_circleremove_circleEtt tvångsmedel som innebär att en persons telefonsamtal får avlyssnas om han är skäligen misstänkt för ett allvarligt brott och om det är av synnerlig vikt för utredningen. Beslut fattas av domstolen.
add_circleremove_circleTerritorialitetsprincipen är en princip som innebär att en stat bestraffar alla brott som begås på den statens territorium, oberoende av gärningsmannens nationalitet.
add_circleremove_circleInnebär att någon frivilligt avbryter en brottslig handling eller på annat sätt ser till att brottet inte fullbordas. Frivilligt tillbakaträdande innebär att försöket eller förberedelsen inte bestraffas.
add_circleremove_circleEtt tillfälligt frihetsberövande av en person som stör den allmänna ordningen, utgör omedelbar fara för den allmänna ordningen, eller av en person under 15 år och som påträffas under förhållanden som uppenbarligen innebär omedelbar och allvarlig risk för honom. Tillfälligt omhändertagande utförs av polisen.
add_circleremove_circleEtt gemensamt begrepp för brott som innebär att någon utan lov tar något som tillhör någon annan t.ex. stöld och rån.
add_circleremove_circleDen person som åklagaren har väckt åtal mot.
add_circleremove_circleTitel på en person som under (normalt) två år efter avslutad jurist- eller jur kand-examen tjänstgör på en tingsrätt. Notariemeritering är ett formellt krav för den som vill bli domare, åklagare eller kronofogde.
add_circleremove_circleTingsrätterna är den första instansen inom det allmänna domstolsväsendet. En tingsrätt prövar brottmål och tvistemål. Tingsrättens geografiska område kallas domsaga. Chefen för en tingsrätt kallas lagman.
add_circleremove_circleI allmän domstol kan tredskodom meddelas när någon inte inkommer med svaromål eller inte kommer till en förhandling. När tredskodom meddelas mot någon förlorar denne målet, utan att prövning av sakfrågan har gjorts. Tredskodom kan endast meddelas i mål där förlikning är tillåten, d.v.s. inte i brottmål eller vårdnadsmål. Tredskodom förekommer inte i förvaltningsdomstol.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att en person som fått förtroendet att sköta ekonomiska eller rättsliga angelägenheter åt en annan person eller ett företag (huvudman) missbrukar sin ställning så att det är till skada för huvudmannen.
add_circleremove_circleTvångsmedel är åtgärder som används i brottsutredande syfte eller för att man ska kunna genomföra en rättegång vid misstanke om brott. De innehåller av någon form av tvång mot antingen person eller att man tar egendom i beslag, t.ex. i bevissyfte. Gripande, anhållande och häktning är exempel på tvångsmedel, liksom husrannsakan, kroppsvisitation och beslag. Även hemlig teleavlyssning och liknande räknas som tvångsmedel.
add_circleremove_circleOm två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten ta upp ärendet. Några av de vanligaste tvisterna är tvist om pengar och tvister om köp.
add_circleremove_circleIngen är förpliktigad att göra det omöjliga.
add_circleremove_circleDen rätt ett barn har att umgås med den förälder den inte bor tillsammans med. Det är alltså barnet, och inte föräldern, som har denna rätt. Föräldrar har ett gemensamt ansvar för att deras barns behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med tillgodoses.
add_circleremove_circleEn villkorad brottspåföljd kan undanröjas om den dömde missköter sig. Det innebär att den dömde får en annan mer ingripande påföljd istället för den ursprungliga. Till exempel kan en skyddstillsyn undanröjas och omvandlas till ett fängelsestraff.
add_circleremove_circleDen som är under 18 år, dvs omyndig. Enligt barnkonventionen räknas alla personer som är under 18 år som barn.
add_circleremove_circleBorgen som garanterar att det en borgensman tvingas betala ska denne återfå. Betalar inte huvudgäldenären till borgensmannen får således underborgensmannen göra det. Underborgen garanterar därmed borgensmannens regressrätt.
add_circleremove_circleAvtal om arbete eller leverans åt den som har huvudentreprenad. Vanligt vid större uppdrag inom byggsektorn.
add_circleremove_circleAtt försäkra egendom för lägre värde än den faktiskt har, vilket innebär att vid en skada reduceras försäkringsersättningen.
add_circleremove_circleAckord som ingås frivilligt och kräver samtycke av alla berörda borgenärer. Var och en av borgenärerna kan ha egna krav för samtycke.
add_circleremove_circleAvvecklingsackord. En underhandskonkurs påverkar bara borgenärernas fordringsrätt i den utsträckning de får betalt. Det vill säga, gäldenären befrias från sina skulder genom att överlämna sina tillgångar till fordringsägarna som då nöjer sig med detta.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att en person låter bli, dvs. underlåter, att handla i situationer när han kunnat vara aktiv. Skyldigheten att handla kan vara inskriven i lag, t.ex. deklarationsplikten. Det kan också vara så att en person på grund av sin position eller funktion måste vara aktiv; en arbetsgivare måste t.ex. se till att medarbetarnas arbetsmiljö är säker.
add_circleremove_circleEtt annat ord för hypotekarisk panträtt.
add_circleremove_circleEn domstol i första instans, dvs. tingsrätt och länsrätt.
add_circleremove_circleSärskilt tillstånd att undersöka en viss fyndighet.
add_circleremove_circleTilläggssanktion som innebär att en ung person som begått brott och överlämnats till vård inom socialtjänsten under viss tid utför oavlönat arbete eller deltar i annan särskilt anordnad verksamhet. Ungdomstjänst kan vara lägst 20 och högst 100 timmar och en förutsättning är att den unge samtycker till att följa föreskrifterna samt att rätten anser det möjligt för den unge att fullgöra vad som åläggs honom eller henne.
add_circleremove_circleVanlig förkortning för Europeiska unionen, EU.
add_circleremove_circleEU-fördraget och EUF-fördraget, vilket är EU:s grundbult.
add_circleremove_circleDet rättsliga samarbetet i EU, vilket innehåller EU:s gemensamma lagstiftning.
add_circleremove_circleGemensam handling, dvs parterna i ett rättsligt ärende avger sina viljeförklaringar i samtidig närvaro. Ett exempel är när två makar ingår äktenskap vid vigsel.
add_circleremove_circleEnsam arvinge, när en person ärver hela kvarlåtenskapen efter den avlidne.
add_circleremove_circleFång genom universalsuccession. I regel avses förvärv genom bodelning, arv och testamente.
add_circleremove_circleUniversalitetsprincipen är en princip som innebär att en stat även bestraffar brott som begåtts i andra länder, t.ex. folkrättsbrott.
add_circleremove_circleÄganderätten till någons samlade tillgångar övergår till en ny ägare. Vanligtvis åsyftas den övergång som sker genom arv eller testamente när en person avlider.
add_circleremove_circleTestamentstagare som insatts i viss arvinges ställe och som erhåller hela kvarlåtenskapen, viss andel av denna eller överskott därå.
add_circleremove_circleHögskola för utbildning och forskning i de teologiska, medicinska, juridiska och filosofiska vetenskaperna.
add_circleremove_circleBetalning av skatt och avgifter till det allmänna.
add_circleremove_circlePerioden februari-januari.
add_circleremove_circleAvtal mellan uppdragsgivare och uppdragstagare. Rättsligt brukar arbetsavtal indelas i uppdragsavtal och anställningsavtal. I viktiga avseenden gäller olika rättsregler för dessa avtalstyper.
add_circleremove_circleFullmakt som är grundad enbart på uppdraget mellan huvudmannen och fullmäktigen – dvs ett internt förhållande som inte syns i en skriftlig handling.
add_circleremove_circleTillstånd att vistas i Sverige. Den som har uppehållstillstånd och pass får resa in i Sverige. En utomnordisk medborgare som vistas i Sverige i mer än tre månader ska ha uppehållstillstånd om inte visering beviljats för en längre tid. Tillståndet kan vara tidsbegränsat eller utan tidsbegränsning. Tillstånd beviljas primärt för arbetsinvandring, anhöriginvandring, asyl och liknande skäl.
add_circleremove_circleEn uppfinning ska skilja sig väsentligt från det som tidigare varit känt.
add_circleremove_circleTalspråk för den anmälan som en ägare måste göra till Finansinspektionen när aktieinnehavet ger minst tio procent av rösterna eller kapitalet i ett marknadsnoterat bolag.
add_circleremove_circleStatliga, kommunala och andra myndigheter, beslutande församlingar i kommuner och landsting samt sådana bolag, föreningar, samfälligheter och stiftelser som anges i lagen om offentlig upphandling.
add_circleremove_circleKöp, leasing, hyra och dylikt av varor, byggentreprenader eller tjänster.
add_circleremove_circleSkriftligt avtal som en upphandlande enhet ingår avseende upphandling enligt lagen om offentlig upphandling.
add_circleremove_circleDen som från början har alla rättigheter enligt upphovsrättslagen. De ekonomiska rättigheterna kan upphovsmannen sedan överlåta. De ideella rättigheterna (exempelvis rätten att bli namngiven när verket utnyttjas) kan inte överlåtas, men däremot kan upphovsmannen avstå från att utnyttja dessa.
add_circleremove_circleRättsreglerna om författares, kompositörers, konstnärers och andra skapande upphovsmäns rättigheter att bestämma över användningen av sina litterära och konstnärliga verk.
add_circleremove_circleHyra ut, utarrendera, överlåta m.m.
add_circleremove_circleDen som hyr ut etc.
add_circleremove_circleUthyrning, förfoganderätt, utarrendering m.m. Upplåtelse är en i förhållande till överlåtelse mer begränsad rätt att förfoga över egendomen.
add_circleremove_circleSärskild medlemsinsats som en kooperativ hyresrättsförening får ta ut när en lägenhet upplåts med kooperativ hyresrätt.
add_circleremove_circleHinder som ger rätt till äktenskapsskillnad utan betänketid. Exempel på sådana hinder är om äktenskapet ingåtts trots att makarna är släkt med varande i rätt upp- och nedstigande led, helsyskon eller om någon av dem redan var gift när äktenskapet ingicks.
add_circleremove_circleFörteckning över mål som satts ut till förhandling en viss dag.
add_circleremove_circleAvsikt. Inom straffrätten krävs i allmänhet uppsåt, dvs. avsikt, för att en handling ska vara straffbar. Uppsåt är detsamma som att gärningsmannen inser att det han gör kommer att vara en brottslig handling men att insikten inte hindrar honom från att genomföra brottet.
add_circleremove_circleFrånträda ett arv, avsäga sig arvsrättighet.
add_circleremove_circleHistoriskt dokument, källskrift, ursprunglig version, skriftlig handling utfärdad i syfte att tjäna som bevis.
add_circleremove_circleAtt framställa falsk urkund eller att falskeligen ändra eller utfylla äkta urkund, förutsatt att åtgärden innebär fara i bevishänseende.
add_circleremove_circleMarknadsföringsreglerna enligt lagen i det land där ett företag är etablerat gäller. Så förhåller det sig även om marknadsföringen riktar sig till ett annat land.
add_circleremove_circleUppmaning till en obestämd allmänhet att lämna anbud. Genom utbud kan en näringsidkare rikta erbjudande till en större krets, exempelvis genom en annons, och inbjuda intresserade att lämna anbud.
add_circleremove_circleDen som är ansvarig för utgivning av periodisk skrift, radioprogram, film och i vissa fall ljudupptagning. Personen kallas då för ansvarig utgivare.
add_circleremove_circleEn person som är misstänkt, åtalad eller dömd för ett brott i ett land kan utlämnas från ett annat land för rättegång eller för att avtjäna straff. Svenska åklagare kan också begära att personer utlämnas till Sverige från länder utanför EU. Inom EU finns ett förenklat utlämningsförfarande, överlämnande enligt den europeiska arresteringsordern.
add_circleremove_circlePerson som inte är svensk medborgare.
add_circleremove_circleDen som inte kan betala sina skulder kan drabbas av antingen konkurs eller utmätning. Utmätning avser viss egendom, exempelvis den skuldsattes bil, eller en del av den skuldsattes lön.
add_circleremove_circleUnder kontrollerade former avtjänar den intagne fängelsestraffet i sin bostad. För att beviljas utökad frigång krävs bland annat att minst halva strafftiden har avtjänats, att det inte finns beaktningsvärd risk för att den intagne kommer att begå brott och att denne har ordnad bostad och arbete.
add_circleremove_circleUtanför kontaktsförhållande.
add_circleremove_circleSkadestånd när parterna inte står i ett avtalsförhållande med varandra.
add_circleremove_circleFysisk person som framför ett litterärt eller konstnärligt verk.
add_circleremove_circleÄr den person som en brottsutredning avser. Beslut om skälig misstanke har inte fattats.
add_circleremove_circleAtt genom olaga tvång förmå någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den som utsatts för tvånget.
add_circleremove_circleHäktning av den som bara är skäligen misstänkt för brott. Sådan häktning får ske om det är av synnerlig vikt att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet. Ny häktesförhandling ska då hållas inom en vecka från häktningsbeslutet.
add_circleremove_circleUtlänning passerar ut över gränsen för svenskt territorium.
add_circleremove_circleEtt eller flera riksdagsutskotts behandling av förslag som lämnats till riksdagen. De förslag som behandlas kan vara propositioner, motioner, förslag eller redogörelser.
add_circleremove_circleKronofogdemyndighetens avgörande i mål om betalningsföreläggande eller handräckning.
add_circleremove_circleÅtgärder för att underlätta den intagnes anpassning till samhället och för att minska risken för återfall i brott.
add_circleremove_circleTvångsvis uttag av fordringar och dylikt genom exekutiv myndighet.
add_circleremove_circleMål som handläggs av de exekutiva myndigheterna.
add_circleremove_circleReglerna om bland annat verkställighet av domar och andra exekutionstitlar liksom Kronofogdemyndighetens organisation och övriga verksamhet.
add_circleremove_circleEn utländsk medborgare måste lämna landet. Skälen till det kan vara viss allvarlig brottslig verksamhet, hänsyn till rikes säkerhet, att personen upprätthåller sig i Sverige utan pass etc. Utvisning av den som är bosatt i Sverige sedan fem år (två år för nordiska medborgare) förutsätter synnerliga skäl.
add_circleremove_circleOlyckshändelse.
add_circleremove_circleDen som ansvarar för byggande och drift av väg. Staten är väghållare för allmänna vägar.
add_circleremove_circleByggande av väg och drift av väg.
add_circleremove_circleBefogenhet för väghållaren att nyttja mark som behövs för väg. Detta gäller utan hinder av den rätt som annan kan ha till fastigheten. Vägrätten innefattar även rätt att i övrigt bestämma över markens användning i fastighetsägarens ställe.
add_circleremove_circleFörutsättningarna för att kunna väljas till riksdagsledamot. Endast den som uppfyller villkoren för rösträtt kan vara ledamot av riksdagen.
add_circleremove_circleBrott som innebär våld mot en annan person, t.ex. mord och misshandel, men även våldtäkt.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att en person tvingar en annan person till samlag eller något jämförligt sexuellt umgänge genom våld eller hot, eller utnyttjar att den andra t.ex. på grund av kraftig berusning inte kan värja sig.
add_circleremove_circleDen som har samlag med en person under 15 år eller genomför en handling som kan likställas med samlag gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, oavsett om våld förekommit eller ej. Anses brottet mindre allvarligt, med hänsyn till omständigheterna, rubriceras det som sexuellt utnyttjande av barn, vilket har en lägre straffskala. Andra sexuella handlingar än samlag (eller motsvarande) kan rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn.
add_circleremove_circleRättsgiltighet, gällande kraft. Begreppet används också i en annan betydelse i samband med tester och andra undersökningar.
add_circleremove_circleOaktsamhet, culpa. I skadeståndsrättsliga sammanhang en förutsättning för ansvar.
add_circleremove_circleOaktsamhet.
add_circleremove_circleEtt brott som innebär att någon orsakar en annan persons död genom oaktsamhet.
add_circleremove_circleAtt av oaktsamhet orsaka annans död.
add_circleremove_circleEtt lands lagliga betalningsmedel.
add_circleremove_circleFörhållandet mellan två valutor, exempelvis hur mycket man får av en viss utlänsk valuta för svenska kronor.
add_circleremove_circleEtt avtal mellan två parter om framtida leverans av en valuta mot betalning i en annan valuta vid en bestämd tidpunkt längre fram i tiden, till en redan bestämd valutakurs.
add_circleremove_circleEU – en union mellan medlemsländer som har den gemensamma valutan euro och en gemensam centralbank.
add_circleremove_circleFörstöra, ödelägga.
add_circleremove_circleÅläggande för en tidigare ägare eller nyttjanderättshavare att flytta från fast egendom, bostadslägenhet eller annat utrymme när besittningsrätten upphört. Det kan även avse skyldigheten att återlämna förhyrd egendom, utföra viss verksamhet eller underlåta en bestämd handling.
add_circleremove_circleLösa saker som omfattas av köplagen. Varor kan bestå av såväl råvaror som halvfabrikat och förädlade produkter samt levande djur.
add_circleremove_circleHinder som består livet ut, som exempelvis förbud mot äktenskap mellan helsyskon och släktingar i rätt upp- och nedstigande led.
add_circleremove_circleHandling som ger innehavaren en viss rättighet som normalt kan omvandlas i pengar.
add_circleremove_circleSvenskt aktiebolag som fått tillstånd att driva värdepappersrörelse. Tillståndet ska ha lämnats enligt lagen om värdepappersrörelse och tillståndsgivande myndighet är Finansinspektionen.
add_circleremove_circleFond bestående av fondpapper och andra finansiella instrument som bildats genom kapitaltillskott från allmänheten och som ägs av dem som skjutit till kapital. En värdepappersfond är inte en juridisk person.
add_circleremove_circleJuridisk person vars regelmässiga verksamhet eller rörelse består i att yrkesmässigt tillhandahålla en eller flera investeringstjänster till tredje part och (eller) att utföra en eller flera investeringsverksamheter.
add_circleremove_circleEtt svenskt aktiebolag som har tillstånd att driva värdepappersrörelse.
add_circleremove_circleVerksamhet som består i att yrkesmässigt tillhandahålla vissa tillståndspliktiga huvudverksamheter på värdepappersmarknaden.
add_circleremove_circleDen rätt och skyldighet en vårdnadshavare har att sörja för barnets personliga omvårdnad, angelägenheter och uppfostran i övrigt.
add_circleremove_circleDen som har vårdnaden av ett barn. Från födseln står barnet under båda föräldrarnas vårdnad om föräldrarna är gifta, i annat fall är modern vårdnadshavare.
add_circleremove_circleDen intagne är placerad i familjehem eller hem för vård eller boende som avses i socialtjänstlagen.
add_circleremove_circleInternationell konvention om upphovsrätt som Sverige är ansluten till.
add_circleremove_circleKategori av omsättningstillgångar i företagets balansräkning. Övriga kategorier av omsättningstillgångar är fodringar, kortfristiga placeringar, kassa och bank. Till varulagret hör bland annat råvaror, färdiga varor och handelsvaror.
add_circleremove_circleSärskilt kännetecken för varor som tillhandahålls i en näringsverksamhet. Ett varumärke består av tecken som kan återges grafiskt.
add_circleremove_circleIntrång i rätten till ett varukännetecken. Någon utnyttjar en annan skyddade varumärke i sin egen näringsverksamhet. Straffet kan bli böter eller fängelse och föranleda skadeståndsskyldighet.
add_circleremove_circleRegister över varumärken som förs av Patent och registreringsverket.
add_circleremove_circleBelåning av växel i en bank. Värdefordringen överlåts på banken som betalar överlåtaren beloppet minus ränta för växelns återstående löptid och andra kostnader.
add_circleremove_circleEn persons vederdeloman är juridiskt den som personen ligger i process med.
add_circleremove_circleHämnd, straff – en grundläggande tanke inom många straffrättssystem.
add_circleremove_circleStraffets funktion är att utöva rättvis vedergällning mot gärningsmannen. Principen har stort inflytande inom många kulturer, men inte i Sverige.
add_circleremove_circleEkonomisk ersättning för en prestation, exempelvis lön.
add_circleremove_circleMotbevisa, bestrida, bringa på skam etc.
add_circleremove_circleÅlderdomligt begrepp för bevis när någon har tagits på bar gärning.
add_circleremove_circleDen sanna orsaken.
add_circleremove_circleDet allmänna omsättningsvärdet för en sak.
add_circleremove_circleMuntligt diplomatiskt meddelande.
add_circleremove_circleBestyrka, intyga, bekräfta.
add_circleremove_circleIntyg, kvitto, bestyrkande handling.
add_circleremove_circleDokumentation av affärshändelse eller en vidtagen justering i bokföringen. Det ska finnas en verifikation för varje affärshändelse.
add_circleremove_circleSanning, realitet, giltighet. Det brukar heta att den som överlåter en fordran normalt svarar för dess veritas (giltighet) men inte för dess bonitas (att gäldenären kan betala).
add_circleremove_circleAlster som är resultatet av en upphovsmans eget personliga skapande. För att räknas som verk enligt upphovsrättens definition krävs verkshöjd.
add_circleremove_circleTvå eller flera lagbud är tillämpliga på den aktuella situationen.
add_circleremove_circleNärindsverksamhet eller annan verksamhet som omfattas av bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen.
add_circleremove_circleEtt verk ska vara unikt, dvs vara resultatet av en andlig skapande verksamhet som är så personlig eller säregen att två personer oberoende av varandra inte skulle kunna uttrycka alstrets innehåll på samma sätt.
add_circleremove_circleGenomförande av en dom eller ett utslag, t.ex. genom utmätning eller indrivning av böter.
add_circleremove_circleEn EU-regel kan åberopas direkt mot medlemsstaten av den enskilde även om regeln inte har införlivat i nationell rätt (under vissa förutsättningar).
add_circleremove_circleAllmän åklagare som är riksåklagarens ställföreträdare.
add_circleremove_circleJag har sett. När vidi står vid en namnunderskrift betyder det att undertecknaren har tagit del av handlingens underhåll.
add_circleremove_circleBestyrka en avskrifts likhet med originalet.
add_circleremove_circleDen ritual varigenom äktenskapet kommer till.
add_circleremove_circleLäran om brottsoffer. Det är en tvärvetenskaplig disciplin som spänner över flera ämnesgränser, bland annat sociologi, psykologi, straffrätt och rättsvetenskap.
add_circleremove_circleInnebär att den fortsatta handläggningen av ett mål skjuts upp, t.ex. i avvaktan på att en annan rättegång som har betydelse för den senare ska äga rum, ett visst hinder undanröjs eller ytterligare fakta redovisas.
add_circleremove_circleFörklaring som avses medföra vissa rättsverkningar.
add_circleremove_circleViljan bestämmer hur en avtalspart blir förpliktad, likaså förpliktelsens innebörd och omfattning. Det är dock hur viljan uttrycks, viljeförklaringen, som medför förpliktelsen.
add_circleremove_circleEn påföljd i stället för fängelse, som innebär att den dömde får en prövotid på två år utan övervakning. Om den dömde begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas. Villkorlig dom kan kombineras med t.ex. dagsböter eller samhällstjänst.
add_circleremove_circleFrigivning på prov med övervakning av en person som är dömd till fängelsestraff. Om personen begår nya brott under prövotiden kan den villkorliga frigivningen dras in.
add_circleremove_circleGöra anspråk på, återkräva.
add_circleremove_circleDen som har vindikationsrätt.
add_circleremove_circleÄgarens rätt att återkräva sin egendom från en orättmätig innehavare.
add_circleremove_circleTillstånd att resa in i och vistas i Sverige under viss kortare tid. En utomnordisk medborgare som inte har uppehållstillstånd ska enligt huvudregeln ha visering. Detta får ges för högst tre månader i taget.
add_circleremove_circleUndersöka, besiktiga, granska.
add_circleremove_circleTidsbegränsad anställning, vilket får träffas för vissa typer av arbete. Huvudregeln på den svenska marknaden är annars tillsvidareanställning.
add_circleremove_circleDen kommun där den enskilde befinner sig. Begreppet förekommer bland annat i socialtjänstsammanhang. En kommun har det yttersta ansvaret för att de som visats i den får det stöd och den hjälp de behöver.
add_circleremove_circleBevis om visering.
add_circleremove_circleEU – officiellt dokument från kommissionen med förslag till unionsregler.
add_circleremove_circleI förväg bestämd penningsumma som kan komma att tas ut vid exempelvis underlåtelse att följa myndighetsförelägganden.
add_circleremove_circleFörbud som är förenat med viteshot.
add_circleremove_circleFöreläggande av domstol eller förvaltningsmyndighet förenat med vite. Någon föreläggs att handla eller att inte handla på ett visst sätt inom viss tid under hot om att ett bestämt penningbelopp annars måste betalas.
add_circleremove_circleHot som är kopplat till viss handling eller underlåtenhet och som innebär att en i förväg bestämd penningsumma ska betalas av den som inte fullgör åliggandet.
add_circleremove_circleErkänna, medge riktigheten av ett visst sakförhållande eller medge skäligheten av en yrkad ersättning.
add_circleremove_circleVitt kort är en vardaglig benämning på en delgivningsform, där ett mottagningsbevis ska skrivas under och skickas tillbaka till den som skickat handlingen.
add_circleremove_circleBetraktare, åskådare, närvarande, iakttagare etc.
add_circleremove_circleSkriftlig vittnesberättelse med anledning av inledd eller förestående rättegång.
add_circleremove_circleDen som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.
add_circleremove_circlePersonellt bevismedel i rättegång.
add_circleremove_circleVittnesmål är den berättelse ett vittne avger inför rätten. Vittnesmålet ska avges muntligen.
add_circleremove_circleDen skyldighet att vittna under ed som åligger envar. Den som är närstående till en part, eller den som på grund av att han eller hon är underkastad vissa sekretessregler i sin yrkesutövning inte får tala om vad som kommit till hans eller hennes kännedom, är undantagna från vittnesplikt.
add_circleremove_circleEtt vittnesstöd är en ideellt verksam person som ska bistå brottsoffer och vittnen med mänskligt stöd och praktisk information i samband med rättegång. Vittnesstöden bidrar till att skapa en större trygghet i samband med domstolsförhandlingen. De identifieras genom att bära en bricka med texten vittnesstöd och har avlagt ett etiskt tystnadslöfte. Ett vittnesstöd har genomgått en utbildning som fokuserar på bemötandefrågor och rättsprocessen. De har också fått instruktioner att aldrig diskutera målets innehåll med brottsoffret eller vittnet.
Läs mer om vittnesstöd på Brottsoffermyndighetens webbplats.
add_circleremove_circleAvhysning, när en person tvingas att lämna sin bostad.
add_circleremove_circleWIPO-fördraget om upphovsrätt. Fördraget är en särskild överenskommelse enligt Bernkonventionen och ska inte ändra de förpliktelser som fördragsparterna har mot varandra genom konventionen.
add_circleremove_circleDeklaration antagen av FN:s världskonferens om mänskliga rättigheter år 1993.
add_circleremove_circleWorld Intellectual Property Organization, vilket är ett av FN:s fackorgan. Huvuduppgiften är att administrera de internationella immaterialrättsliga konventionerna och att verka för att de vidareutvecklas.
add_circleremove_circleWorld Trade Organization, Världshandelsorganisationen.
add_circleremove_circleFrämlingsskräck, främlingshat.
add_circleremove_circleBegära att rätten ska företa en processhandling, exempelvis meddela ett avgörande av visst innehåll.
add_circleremove_circleBegäran. Åklagaren kan till exempel yrka, dvs. begära, att domstolen ska döma den tilltalade till ett visst fängelsestraff.
add_circleremove_circleEtt yttrande är oftast en skrift eller skrivelse som skickas eller lämnas in till domstolen. Ett yttrande kan i sällsynta fall avges på telefon och nedtecknas i en tjänsteanteckning.
add_circleremove_circleFrihet för varje svensk medborgare att i olika medier offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och att lämna uppgifter i vilket ämne som helst.
add_circleremove_circleBrott enligt bestämmelserna i yttrandefrihetsgrundlagen. Det är ett “vanligt” brott som begås på ett sätt som anges i den aktuella lagen.
add_circleremove_circleGränsen mellan EU och tredje land, vilket är alla länder som ligger utanför EU oavsett var i världen de ligger.
add_circleremove_circleParternas avtalade prestationer fullgörs samtidigt. Regeln kommer till uttryck i bland annat köplagen och innebär att säljaren inte är skyldig att lämna ut varan innan betalning sker.
add_circleremove_circleRätt att utnyttja sin egendom efter sitt eget gottfinnande. Begränsningar i äganderätten kan följa av lag eller ingångna avtal. Egendom kan få användas utan ägarens tillstånd i nödsituationer.
add_circleremove_circleEtt annat ord för återtagandeförbehåll, en rätt att återta egendom köpt på kredit om inte gäldenären betalar i tid.
add_circleremove_circleSkillnaden mellan inteckningsbeloppet och den aktuella skulden.
add_circleremove_circleLägenhet som ägs i nyproducerat flerfastighetshus. Precis som för fastighet ska lagfart sökas. Till skillnad från att köpa en bostadsrätt, vilket är en andel i en ekonomisk förening knuten till nyttjanderätten för en viss lägenhet, så innebär att köpa en ägarlägenhet att köpa en faktisk lägenhet.
add_circleremove_circleBrott där det uttryckligen anges att det är underlåtenheten, inte en gärning, som är straffbar. Till sådana brott hänförs bland annat många blankettstraffbud.
add_circleremove_circleFormbunden överenskommelse om samlevnad mellan två personer. Det ingås genom vigsel och innebär en överenskommelse om att ett visst regelverk ska tillämpas på parets samlevnad.
add_circleremove_circleIntyg av en svensk myndighet att en person har rätt att ingå äktenskap enligt svensk lag.
add_circleremove_circleEtt äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket, och talar om hur egendom mellan makar ska fördelas.
add_circleremove_circleHinder för två personer att ingå äktenskap med varandra. Exempelvis är åldersgränsen 18 år, men det är emellertid inget absolut hinder eftersom länsstyrelsen kan bevilja dispens.
add_circleremove_circleFör hela landet gemensamt register för inskrivningar av uppgifter som ska registreras enligt Äktenskapsbalken, eller tas i registret enligt andra bestämmelser. Ansökan om registrering görs hos tingsrätten.
add_circleremove_circleUpplösning av ett äktenskap, vilket förutsätter att båda makarna eller bara en av dem vill att äktenskapet ska upphöra. En ansökan kan antingen ske gemensamt eller av en av makarna. Om någon av makarna varaktigt sammanbor och har vårdnaden av ett barn som är under 16 år, eller om någon av parterna begär det, så ska äktenskapsskillnaden föregås av en sex månaders betänketid.
add_circleremove_circleHovrätten tar upp ett visst mål efter överklagande därför att den finner anledning att ändra tingsrättens avgörande.
add_circleremove_circleGemensam benämning på förtal och förolämpning. Förtal, muntligt eller skriftligt, sker när någon utan särskild grund pekar ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen. Förolämpning är en kränkning som riktas direkt mot en person, genom nedsättande omdömen eller liknande.
add_circleremove_circleÅklagaren leder utredningar av brott, beslutar om olika tvångsmedel, väcker åtal och för talan i domstol.
add_circleremove_circleÅklagarväsendets operativa enheter. Det är Åklagarmyndigheten som beslutar om antalet åklagarkammare.
add_circleremove_circleÅklagarmyndigheten leds av riksåklagaren och omfattar samtliga landets cirka 750 åklagare, utom de som är anställda av Ekobrottsmyndigheten, EBM. Därutöver finns cirka 300 personer med olika administrativa arbetsuppgifter.
add_circleremove_circleDen tid inom vilken en konsument har möjligheter att frånträda ett distansavtal eller ett hemförsäljningsaval. Ångerfristen är 14 dagar och börjar löpa den dag konsumenten tar emot varan eller en väsentlig del av denna. Om avtalet avser en tjänst börjar ångerfristen löpa den dag då avtalet ingås.
add_circleremove_circleRätt för en konsument att frånträda ett distansavtal eller hemförsäljningsavtal. Fristen är 14 dagar. Längre tid kan avtalas om.
add_circleremove_circleRedovisning som ska upprättas av företag som inte måste lämna årsredovisning enligt bokföringslagen. Årsbokslut avslutar den löpande bokföringen för varje räkenskapsår och ska innehålla en balansräkning och en resultaträkning. Företag vars omsättning inte uppgår till 3 miljoner kronor får använda en förenklad form.
add_circleremove_circleRamavtal som gäller för ett år, vilket är vanliga inom rederinäringen.
add_circleremove_circleRedovisning som varje år ska avsluta den löpande bokföringen hos företag som räknas upp i bokföringslagen. Årsredovisningen ska bestå av balansräkning, resultaträkning, noter och förvaltningsberättelse, samt för större företag även en kassaflödesanalys.
add_circleremove_circleOrdinarie bolagsstämma som aktieägarna ska hålla och där styrelsen ska lägga fram årsredovisning och revisionsberättelse och, i förekommande fall, koncernredovisning och koncernredovisningsberättelsen.
add_circleremove_circleOm åklagaren anser att det finns tillräcklig utredning om att ett brott har begåtts och vem som begått det så åtalas den misstänkta personen. I Sverige är åklagaren i princip skyldig att åtala om dessa villkor är uppfyllda. Det sker genom att en stämningsansökan lämnas till tingsrätten.
add_circleremove_circleVäcka åtal mot någon.
add_circleremove_circleVid vissa mindre förseelser och vid brott som begås av ungdomar under 18 år kan åklagaren frångå sin skyldighet att åtala. Kallas också åtalsunderlåtelse.
add_circleremove_circleNär en viss tid har förflutit efter att ett brott har begåtts, utan att man har hittat den skyldige, är det inte längre möjligt att väcka åtal. De olika tidsfristerna, som varierar beroende på hur allvarligt brottet är, anges i brottsbalken.
add_circleremove_circleI vissa fall, exempelvis vid brott som begås av ungdomar under 18 år, kan åklagaren frångå sin skyldighet att åtala. Kallas också åtalseftergift.
add_circleremove_circleOm du blir dömd för ett brott eller förlorar i en tvist kan du bli skyldig att betala en del av statens kostnader. Rättshjälpsmyndigheten fungerar då som kravmyndighet i frågor om återbetalning både i brottmål och i tvistemål.
add_circleremove_circleEn försäkringsgivare skyddar sig mot förluster genom att själv ta försäkring hos andra försäkringsbolag.
add_circleremove_circleNär en högre instans, t.ex. en hovrätt, beslutar att skicka tillbaka ett mål till den lägre instansen, tingsrätten, för ny prövning, ofta på grund av att tingsrätten inte prövat någon omständighet som hovrätten anser vara av betydelse.
add_circleremove_circleTalan som innehavaren av växel eller check kan föra för uteblivet godkännande eller betalning.
add_circleremove_circleOm en part i ett mål inte har överklagat i rätt tid men har laga förfall kan Högsta domstolen eller Regeringsrätten bevilja återställande av försutten tid, vilket innebär att en ny tidsfrist börjar löpa.
add_circleremove_circleFörbehåll om återtaganderätt av vara som sålts på kredit. Ett sådant förbehåll måste ha gjorts i samband med köpet.
add_circleremove_circleEtt allmänt rättsmedel och ett begrepp i flera sammanhang, såsom mot treskoddom samt för att återfå egendom som en gäldenär har avhänt, i strid med reglerna om förmånsrätt, sig när gäldenären var på obestånd.
add_circleremove_circleUndersökning av en persons ögon och ögonrörelser i syfte att ta reda på om personen är påverkad av något annat medel än alkohol. Detta får bara göras vid misstanke om vissa trafikbrott och undersökningen kan ha betydelse för utredningen.
add_circleremove_circleTvå parter har ingått avtal enligt vilket båda har rättigheter och skyldigheter. Den enes prestation blir då ett villkor för den andres.
add_circleremove_circleEtt försäkringsbolag som ägs av sina försäkringstagare.
add_circleremove_circleSammanslutning som är öppen för nya medlemmar och därför inte har en på förhand bestämd medlemsbegränsning.
add_circleremove_circleTraktat mellan två eller flera stater som är öppet för andra stater att ansluta sig till.
add_circleremove_circleKöparen medges rätt att under en betänketid bestämma om köpet ska stå fast eller återgå. Således en slags ångertid. Ångrar sig köparen ska varan återlämnas och pengarna återbetalas. Det är ingen rättighet enligt lag, inte ens vid konsumentköp, utan är någonting som en näringsidkare själv får besluta sig för om denne vill erbjuda sina kunder.
add_circleremove_circleAllmän åklagare som under riksåklagaren har ansvaret för åklagarverksamheten inom särskilda områden.
add_circleremove_circleBorgen för att en borgensman fullgör sitt åtagande.
add_circleremove_circleHögre instans, HD är exempelvis överdomstol i förhållande till hovrätt.
add_circleremove_circleFörtroendevald person som ska finnas i varje kommun, om inget annat bestäms, med uppgift att utföra tillsyn över förmyndares, gode mäns och förvaltares verksamhet.
add_circleremove_circleNämnd med samma uppgifter som en överförmyndare. Ledamöterna väljs av kommunfullmäktige och ska vara minst tre stycken.
add_circleremove_circleAtt försäkra egendom för ett högre värde än denna har, vilket i princip är meningslöst. Mer än värdet av det förstörda betalas ändå inte ut.
add_circleremove_circleAtt med våld eller hot om våld angripa någon för att denne har gjort anmälan, fört talan, avlagt vittnesmål eller annorledes vid förhör avgett utsaga hos en domstol eller annan myndighet – eller hindrat denne från att göra detta.
add_circleremove_circleObelånad del av fast egendom.
add_circleremove_circleEn begäran om ny prövning i högre instans av en domstols eller myndighets beslut. En tingsrättsdom kan överklagas till hovrätten, vars dom kan överklagas till Högsta domstolen. Överklagande måste ske skriftligt inom fastställd tid, vanligen två till tre veckor.
add_circleremove_circleNär ett mål ska avslutas och slutpläderingarna är gjorda samlas domaren och nämndemännen för att överlägga. Överläggningen är inte offentlig.
add_circleremove_circleEn person som är misstänkt, åtalad eller dömd för ett brott i ett EU-land kan i vissa fall utlämnas till det landet. Svenska åklagare kan också skicka arresteringsorder till EU-länder för att få personer överlämnade till Sverige. För länder utanför EU kallas förfarandet utlämning.
add_circleremove_circleDen som begått brott kan i vissa fall överlämnas till vård enligt socialtjänstlagen och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) om man är under 21 år, lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) samt lagen om rättspsykiatrisk vård.
Om någon begått brott innan han fyllt 18 år kan han dömas till sluten ungdomsvård under viss tid i stället för fängelse.
add_circleremove_circleSådana värdepapper, utom betalningsmedel, som kan bli föremål för handel på kapitalmarknaden.
add_circleremove_circleÖvergång av äganderätt genom försäljning, byte eller gåva.
add_circleremove_circleInnebär att en högre instans prövar ett avgörande från lägre instans.
add_circleremove_circleEn domstol som är överordnad en annan domstol, t.ex. hovrätt i förhållande till tingsrätt.
add_circleremove_circlePlan som bland annat ska ange grunddragen för användningen av mark- och vattenområden i en kommun och kommunens syn på hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras. En sådan plan ska finnas i varje kommun. Denna ska vara aktuell och omfatta hela det område som hör till kommunen. Den är inte bindande, men är ett underlag för detaljplaner – vilket är bindande.
add_circleremove_circleSamarbete där regler och beslut är juridiskt bindande för alla medlemsländer. Inom EU kan exempelvis dess institutioner skapa gemensamma regler som gäller för alla medlemsländerna, och beslut kan träfa i kraft utan att alla medlemsländer står bakom det.
add_circleremove_circleInteckningar inom skyddsbeloppet fortsätter att gälla även efter exekutiv försäljning av en fastighet. Fodringar med panträtt i fastigheten kvarstår således.
add_circleremove_circleEn person som har i uppdrag att ha tillsyn över och ge hjälp åt personer som dömts till skyddstillsyn eller är villkorligt frigivna.
add_circleremove_circleNämnd inom Kriminalvården som bland annat beslutar om åtgärder för personer som står under övervakning (villkorligt frigivna och dömda till skyddstillsyn).
add_circleremove_circlePart som har den starkaste bevisningen vinner målet. Det gäller hur liten bevisövervikten än är. Principen används främst i förmögenhetsrättsliga mål.
add_circleremove_circle