23 november, 2015

Vänsterextremister döms för våldsamt upplopp

Yttrandefriheten är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Men yttrandefriheten har gränser – du får exempelvis inte förstöra eller störa någon annans yttrandefrihet. Nu döms flera vänsterextremister till fängelse för våldsamt upplopp efter att ha försökt störa en högerextremistisk marsch.

Det var i augusti 2014 som Svenskarnas parti hade en marsch genom centrala Stockholm. Detta gjorde att en motdemonstration anordnades.

Upplagt för konflikt, med andra ord.

I Kungsträdgården, som ligger i centrala Stockholm, drabbade de två grupperingarna samman. En grupp maskerade motdemonstranter slängde rökbomber, smällare, flaskor och andra föremål mot polisen som var på plats för att bibehålla ordningen.

Flera poliser blev slagna och sparkade. Även en motdemonstrant som fredligt uttryckt missnöje över de andra motdemonstranternas våldsamma beteende blev nedslagen.

Totalt 16 personer åtalades senare i Stockholms tingsrätt för bland annat våldsamt upplopp. Enligt Säpo hade flera av de åtalade koppling till vänsterextrema grupper som AFA och Revolutionära fronten.

Bevisningen i målet bestod av filmer och bilder som polis tagit på marken och i helikopter, samt en hel del material från allmänheten.

Tingsrätten dömer nu 14 av 16 åtalade för våldsamt upplopp. Alla dömda får mellan tre och fyra månaders fängelse. Vissa döms även för våld mot tjänsteman till längre fängelsestraff.

Det strängaste straffet får en man som förutom att aktivt ha deltagit i upploppet och ha kastat saker på polisen, också har hoppat på en polisman bakifrån och stött en träskiva i nacken på polisen. Han döms för våldsamt upplopp vid två tillfällen, grov misshandel, försök till våld mot tjänsteman och vapenbrott till ett och ett halvt års fängelse.

Den man som har misshandlat den fredliga motdemonstranten döms till åtta månaders fängelse, bland annat för misshandel, och ska dessutom betala skadestånd till bland annat motdemonstranten på drygt 10 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Upplopp innebär ungefär att ordningen störs och att med våld sätta sig upp mot ordningsmakten och klassas som ett brott mot allmänheten. Det finns alltså ingen målsägande. Om upploppet däremot övergår i misshandel mot enskilda personer uppstår ett nytt brott, som då har målsägande.

 

Foto: Drago Prvulovic/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars/Sophia Lindstedt

nils.ivars@alltomjuridik.se