Bakgrund
En jurist i 30-årsåldern som tidigare varit anställd på en advokatbyrå i Stockholm åtalades för våldtäkt av en tidigare kollega.
Den aktuella händelsen som åtalet baseras på utspelade sig sommaren 2018. Det var efter advokatbyråns sommarfest som juristen och kollegan delade en taxi hem till hennes lägenhet där han enligt åtalet ska ha våldtagit kollegan.
Berättelserna går isär
Mannen har medgett att han har haft sex med kvinnan, men har hävdat att det varit fråga om ett frivilligt samlag – även om han ”nafsat” henne lite för hårt. Han har också berättat att det under sommarfesten varit en flirtig stämning mellan honom och kvinnan.
Kvinnan har å sin tur berättat om att hon känt sig lättpåverkad under kvällen och upplevt att hon gjort bort sig på sin nya arbetsplats. Mot slutet av kvällen hade hon varit mycket berusad och bland annat haft svårt att hålla balansen. Hon kommer inte ihåg varför parterna delade taxi, men har berättat att mannen gjort närmanden redan i taxin och sedan följt med kvinnan in i hennes hus. Kvinnan har uppgett att hon inte ville avvisa mannen i trapphuset utan ta denna diskussion inne i lägenheten.
Enligt kvinnan hade mannen dock inte accepterat att hon inte ville utan istället börjat klä av henne och blivit hårdhänt – bland annat bet han henne i nacken. Hon blev därför ”rädd och ganska passiv” och mannen ska ha genomfört ett samlag med henne.
Kvinnan ska ha försökt avbryta händelseförloppet flera gånger, men varje gång ska juristen enligt henne tagit tag i henne, dragit henne i håret eller bitit henne för att visa att han var fysiskt starkare.
Vid ett tillfälle ska hon ha ”låtsasletat” efter kondomer trots att hon visste att hon inte hade några och har även onanerat åt mannen för att få det hela att ”ta slut”. Enligt kvinnan har hon dock aldrig velat ha sex och har varit tydlig med detta – vilket mannen hävdar inte stämmer.
Allvarligare än minimistraffet
Tingsrätten anser dock att kvinnans berättelse är trovärdig och pekar bland annat på de skador som hon uppvisat dagen efter händelsen. Flera personer har också kunnat vittna om att kvinnan efteråt varit chockad, förtvivlad och uppriven.
Tingsrätten anser att straffet motsvarar mer än minimistraffet för våldtäkt men döms bara till två års fängelse eftersom domstolen tar ”ganska stor hänsyn” till de men som domen kommer att innebära för hans yrkesutövning. Han ska också betala cirka 125 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Mannen stod även åtalad för våldtäktsförsök mot en kollega på en annan arbetsplats tre år tidigare, men här friar tingsrätten honom i brist på bevis.
____________________________________
Författare: Sophia Lindstedt, Allt om Juridik
Källa: Blendow Lexnova
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT /