Vi uppdaterar vår site för att ge er en bättre kundupplevelse. Vid eventuella fel, kontakta gärna vår support på info@alltomjuridik.se så hjälper vi dig så fort vi kan.

Trio sålde plagierad lampklassiker – döms för upphovsrättsintrång

Tre män från Skåne som åtalats för upphovsrättsintrång efter att ha sålt Kinatillverkade efterlikningar av lampklassikern PH Kotten döms nu till villkorlig dom och dagsböter. Det rapporterar nu Skånskan. 

I början av mars i år åtalades tre män – en 34-åring från Eslöv, en 36-åring från Lund och en 40-åring från Hörby – för att ha sålt en kopia av lampan PH Kotte via Blocket under drygt ett år.

Allt om Juridik har tidigare rapporterat om åtalet, som är unikt. Det var första gången någonsin det prövades straffrättsligt om kopior av designföremål är straffbart att sälja.

Männen erkände att de köpt lampor via internetsajten Alibaba som de senare sålt vidare via Blocket, men de förnekade brott. Männen hävdade istället, skriver tidningen Skånskan, att skillnaderna mellan deras Kinalampor och original-PH Kotten var alltför stora för att det skulle handla om något upphovsintrång.

Lunds tingsrätt finner nu att det inte handlar om rena piratkopior eftersom originallampan och de sålda lamporna skiljer sig så mycket åt i funktion och utseende. Däremot, konstaterar rätten, har trion gjort intrång i upphovsrätten enligt det så kallade dubbelskapandekriteriet.

”Det är uppenbart att någon skapat lampan som de tre sålt genom att titta på en PH Kotten och efterbilda den. Genom att tillgängliggöra den efterbildade lampan har de tre åtalade gjort intrång i Louis Poulsen A/S upphovsrätt till PH Kotten”, skriver tingsrätten i sin dom enligt tidningen.

Påföljden för männen bestäms till villkorlig dom samt 60 dagsböter á 110 kronor, 60 dagsböter á 130 kronor respektive 50 dagsböter á 110 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Upphovsrätt är, som andra immaterialrätter, en ekonomisk och en ideell ensamrätt. Om någon gör intrång i din ensamrätt kan du därför ha rätt till ekonomisk kompensation, varför det är en god idé att kontakta sin jurist för råd och vägledning.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson/Anna Persson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2023 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*