Tre dömda för grovt insiderbrott och svindleri

Tre män hade stått åtalade för bland annat grovt svindleri. De hade samtliga medverkat till genomförandet av en brottsplan där pengar och aktier i ett bolag, som producerade, sålde och distribuerade vin, överförts till en av männen. En av männen var en tidigare styrelseordförande i bolaget.

Två av männen hade även lämnat vilseledande uppgifter i ett pressmeddelande om att ett kroatiskt industribolag förberedde att lämna ett bud på bolaget. Detta hade lett till att aktiekursen drivits upp med 52,4 procent. De två männen hade sedan köpt och sålt aktier i bolaget, vilket gett dem en vinst på drygt 2,3 miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt fann sammantaget det styrkt att de tre männen gjort sig skyldiga till svindleribrott, även om en av dem medverkat i mindre mån. Tingsrätten konstaterade att uppgifterna hade fått stor spridning samt haft betydande påverkan på aktiepriset och bedömde därför brottet som grovt. Domstolen fann det vidare utrett att två av männen, med vetskap om sin brottsliga gärning i form av grovt svindleri, hade handlat med aktierna i bolaget, och dömde även dem för grovt insiderbrott.

De två senare dömdes till fängelse i två år och den tredje mannen dömdes till fängelse i ett år. Samtliga meddelades näringsförbud i fem respektive tre år.

Efter överklagande fastställer nu Svea hovrätt domen i dess helhet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Insiderbrott innebär att man med hjälp av information som inte är offentliggjord handlar på börsen, och på det sättet minskar egen förlust, eller gör en vinst.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Emma Martinsson/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*