Man som fick fem miljoner kronor i gåva åker på skattesmäll

Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva. Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig “tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Det har en man i Karlstad fått erfara efter att ha tagit emot fem miljoner kronor från sin bror som han nu tvingas skatta för.

Under 2014 beslutade Skatteverket att räkna upp en mans skattepliktiga tjänsteinkomst för åren 2008 till 2013 med cirka fem miljoner kronor, samt att påföra skattetillägg. Skatteverket ansåg nämligen att vissa belopp som mannen tagit emot från sin bror under åren utgjort skattepliktiga tjänsteinkomster.

Enligt mannen däremot, hade han fått pengarna i gåva från sin bror för att han ”ställer upp som familj och hjälper honom i olika avseenden.” Eftersom man inte har någon skyldighet att betala skatt för gåvor ansåg mannen inte att han borde behöva skatta för pengarna. Han överklagade därför Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten.

Gåva eller tjänsteinkomst?

Gränsen för vad som anses utgöra en skattefri gåva och vad som anses utgöra en skattepliktig tjänsteinkomst är inte helt tydlig. Rent juridiskt så kännetecknas en gåva av att gåvogivaren gör en frivillig värdeöverföring med så kallad gåvoavsikt. Med gåvoavsikt menas att gåvogivaren gör överföringen enbart i syfte att gynna mottagaren – utan att kräva någonting tillbaka.

Om exempelvis ”gåvan” i själva verket ges på grund av att gåvomottagaren utfört någon typ av prestation för gåvogivarens räkning och det därmed saknas gåvoavssikt, kan det i själva verket röra sig om en tjänsteinkomst.

Begreppet ”tjänsteinkomst” är i sin tur väldigt brett definierat. Inom det faller alla inkomster man får på grund av tjänster man utför åt andra. Det behöver alltså inte finnas något anställningsavtal eller uppdragsavtal, utan det räcker att man tar emot ekonomisk ersättning för något som man gjort för någon annan.

Det finns scenarion där en transaktion kan ha inslag av både gåva och tjänsteinkomst, exempelvis om en viss tjänst utförs, men att den ersättning som utgår är så orimligt stor att det anses finnas vissa gåvoinslag.

Kammarrätten gör en strängare bedömning än förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten konstaterade att mannen hade utfört ett antal ärenden som hade varit “till nytta” för hans bror. Han hade bland annat hjälpt honom betala räkningar och sköta andra ekonomiska angelägenheter. Dessutom hade han hjälpt släkt, familj och broderns före detta fru att flytta, renovera hus och ordna med alla möjliga sysslor.

Alla tjänster och gentjänster som utförs inom en familj är dock inte skattepliktiga. Enligt domstolen hade mannen dock varit hjälpsam ”långt utöver vad som kan krävas inom ramen för en vanlig familjerelation”. Därför ansåg rätten att de pengar mannen tagit emot från sin bror skulle ses som tjänsteinkomster.

Förvaltningsrätten ansåg dock inte att hela den mottagna summan på fem miljoner kronor kunde ses som en tjänsteinkomst, då beloppet översteg värdet av de tjänster som mannen utfört. Domstolen ansåg därför att transaktionerna hade inslag av såväl tjänsteinkomst som gåva.

Domstolen bestämde att 360 000 kronor skulle beskattas som tjänsteinkomst medan resterande del av pengarna ansågs vara en gåva och därmed var skattebefriad.

Skatteverket överklagade beslutet till kammarrätten, som inte ansåg att det var möjligt att göra någon marknadsvärdering av mannens arbetsinsatser. Enligt kammarrätten gick det därför inte att det gick att avgöra hur stor del av de fem miljoner kronorna som mannen hade tagit emot som skulle räknas som tjänsteinkomst. Domstolen beslutade därför att hela summan skulle ses som tjänsteinkomst.

Mannen överklagade senare domen till Högsta förvaltningsdomstolen, som dock valde att inte meddela prövningstillstånd – innebärande att kammarrättens beslut står fast. Mannen tvingas därför skatta för hela beloppet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Gåvor är skattefria, det är däremot inte tjänsteinkomster. Det är därför viktigt att hålla koll på vad som krävs för att något juridiskt sett ska anses vara en gåva.
  • En gåva kännetecknas av att det sker en frivillig värdeöverföring med gåvoavsikt. Med gåvoavsikt menas att värdeöverföringen görs enbart för att gynna mottagaren. Görs det exempelvis för att belöna mottagaren för prestationer denne utfört kan det istället ses som skattepliktiga tjänsteinkomster.

 

Foto: Christine Olsson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*