Sverige får två månader på sig att ändra LAS – ny EU-kritik mot svenska visstidsanställningar

EU-kommissionen hotar på nytt med EU-domstolen om inte den svenska lagen om anställningsskydd ändras så att den lever upp till kraven som ställs EU:s direktiv för visstidsarbete. Det rapporterar nu tidningen Arbetet. 

I Sverige finns det två typer av anställningsformer; tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Tillsvidareanställning är detsamma som fast anställning. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tillsvidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om inte annat har avtalats om.

De godkända formerna av tidsbegränsad anställning som finns i dagsläget är allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsanställning, provanställning och när den anställde har fyllt 67 år. Flertalet av dessa har även tidsbegränsningar.

Dagens svenska regler kan dock enligt EU-kommissionen missbrukas och leda till en ändlös rad av tillfälliga anställningar. Sverige får nu därför två månader på sig att ändra reglerna – en frist som kommissionen gav Sverige också i februari förra året.

I en skriftlig kommentar hävdar Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) att fasta jobb är och ska vara grunden för den svenska arbetsmarknaden.

”Vi har en god dialog med kommissionen och kan bland annat konstatera att kommissionen nu släppt sin kritik i vissa delar. Vi kommer nu att titta vidare på vad de säger och inom två månader ska vi komma in med ett svar”, skriver hon enligt tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För dig som är tillfälligt anställd eller har tillfälligt anställda är det klokt att hålla koll på hur de nya reglerna berör dig för att ha koll på dina rättigheter, alternativt kunna göra nödvändiga förändringar i din verksamhet.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson/Anna Persson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*