Svartarbete ska minskas genom registrering av enskilda hos Skatteverket – DI kritisk

Ett nytt kontrollsystem ska minska svartarbetet i byggbranschen. Datainspektionen flaggar dock för att systemet skulle innebära en omfattande registrering av personuppgifter – väsentligt mer än för motsvarande kontroller i restaurang- och frisörbranscherna.

På uppdrag av regeringen har ett förslag om kontrollsystem som ska minska svartarbetet i byggbranschen tagits fram.

Datainspektionen har nu granskat förslaget och konstaterar att det innebär att en stor mängd uppgifter om enskilda kommer att överföras och lagras hos Skatteverket.

– Förslaget innebär en väsentligt mer omfattande insamling och registrering av personuppgifter än för motsvarande kontrollsystem i restaurang- och frisörbranscherna, säger Datainspektionens jurist Oskar Öhrström.

– Men förslaget innehåller inte en tillräcklig analys av hur denna insamling påverkar enskildas personliga integritet och vilka vinsterna blir av samla in så mycket information.

Datainspektionen är också kritisk till att personuppgifterna kommer att hanteras av en rad olika aktörer i det föreslagna kontrollsystemet, eftersom det kan uppstå oklarheter om vem som har det faktiska ansvaret för uppgifterna.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det ställs höga krav på hur personuppgifter får hanteras. För att du ska kunna ta reda på om personuppgifter som rör dig behandlas har du enligt personuppgiftslagen rätt att ansöka om ett registerutdrag hos den personuppgiftsansvarige. Den personuppgiftsansvarige är skyldig att ge dig besked om denne behandlar personuppgifter som rör dig eller inte. Den personuppgiftsansvarige är även skyldig att på begäran av den registrerade snarast rätta, blockera eller utplåna sådana personuppgifter som inte har behandlats i enlighet med reglerna i personuppgiftslagen eller föreskrifter som har meddelats med stöd av personuppgiftslagen.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*