13 februari, 2014

Man spridde falska tusenlappar

En 48-årig man från Skåne döms i Malmö tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för bland annat grov penningförfalskning.

Under år 2013 upptäcktes på flera ställen i landet falska tusenkronorssedlar i omlopp. Sedan sedlarna analyserats hos polisen kunde en 48-årig man från Skåne gripas. Mannen åtalades vid Malmö tingsrätt för bland annat grov penningförfalskning av cirka 150 sedlar, men nekade till brotten.

Tingsrätten konstaterar nu att mannen har innehaft och hanterat olika material för framställning av sedlar, bland annat stämplar och stämpelvätska. Domstolen fastslår också att mannen har inhämtat information om papper av lämplig kvalitet för sedeltillverkning och om så kallade skärmaskiner, samt att det är bevisat att mannen har skurit ut ett antal av de sedlar som har påträffats i handeln.

Rätten anser därför att den bevisning som åklagaren har lagt fram ger ett entydigt stöd för att det är mannen som har framställt sedlarna. Brottet ska även anses som grovt då sedlarna har varit i den högsta valör som finns i Sverige, samt att det har rört sig om förhållandevis många sedlar. Eftersom mannen dessutom har spridit ut sedlarna i handeln – och därigenom vilselett företrädare för bland annat butiker – döms han för grov penningförfalskning samt grovt bedrägeri.

Mannen dömdes även för vapenbrott, och påföljden bestämdes till två år och sex månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd på mellan 1 000 och 3 000 kronor till ett stort antal målsäganden. Ytterligare tre personer döms i målet för bland annat olovlig befattning med falska pengar och brukande av falsk penning.

Foto: Jessica Gow/TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se