Sony förlorar mot Copyswede

Mobiltelefontillverkaren Sony ska betala privatkopieringsersättning till Copyswede som företräder upphovsmän och kulturskapare. Ersättningen blev dock betydligt lägre än vad Copyswede ursprungligen begärt.

Lunds tingsrätt har beslutat att Sony ska betala ersättning för upphovsrättsskyddat material i ett mål om privatkopieringsersättning avseende mobiltelefonen W 715.

Privatkopieringsersättning är en ersättning som enligt upphovsrättslagen ska betalas av dem som tillverkar eller importerar utrustning som är ”särskilt ägnad” att kopiera upphovsrättsligt skyddade verk.

Sony ansåg att mobiltelefonen W715 hade en mängd andra funktioner som är viktigare för användarna och att möjligheten att privatkopiera var en funktion av liten betydelse som endast ett fåtal ägare använde. Företaget hävdade också att telefonen hade för liten minneskapacitet för att kunna användas för privatkopiering. Copyswede ansåg istället att W 715 var en mobiltelefon med integrerad mp3-spelare och ett medföljande externt minneskort på 8 GB som kunde användas – och användes – för privatkopiering.

Tingsrätten gav Copyswede rätt i att mobiltelefonen W 715 var en ersättningspliktig anordning.

Nästa fråga var hur stor ersättning som Sony skulle betala till Copyswede. Enligt lagen ska ersättningen för den här typen av utrustning vara 4 kronor per GB om parterna inte träffat avtal om något annat, utom i vissa fall.

Copyswede hade träffat ett avtal med Elektronikbranschen om ersättning med 3:50 kr per GB för vanliga mp3-spelare och hävdade att samma ersättningsnivå skulle tillämpas för den aktuella telefonen. Sony ansåg däremot att ersättningen skulle sättas ned till 0 kr per GB eftersom mobiltelefonen främst hade andra funktioner än de som hade med möjligheten till privatkopiering att göra.

Tingsrätten kom fram till att ersättningen sättas ned till en åttondel av den som följer av upphovsrättslagen – alltså till 50 öre per GB.

Tingsrätten satte ner ersättningen eftersom att telefonen har en mängd funktioner som inte hade med privatkopiering av musik att göra och eftersom minnet till stor del kunde antas bli använt till annat än privatkopierad musik. Sony ska därför betala knappt 300 000 kronor – att jämföra med de cirka 2 000 000 kronor som Copyswede hade begärt.

Vardera parten får även betala sina egna rättegångskostnader.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Copyswedes roll är – i stora drag – att representera alla upphovsrättshavare i processer om eventuella intrång i upphovsrätten. Den som misstänker att dennes rättigheter som upphovsrättshavare har kränkts bör därför rådgöra i frågan med Copyswede.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*