23 juni, 2014

Smygtitt inte sexuellt ofredande

Det var inte sexuellt ofredande – men däremot ”vanligt” ofredande – att smygtitta på ett duschande par på en campingplats. Det konstaterar tingsrätten som dömer en 66 -årig man till dagsböter och skadestånd. 

Den idag 66-årige mannen åtalades vid Kalmar tingsrätt för sexuellt ofredande efter att han sommaren år 2013 skulle ha böjt sig ned och tittat in på ett par som duschat i båset bredvid, i ett duschrum på en campingplats på Öland.

Enligt den tilltalade själv hade han hukat sig ner och tittat in under mellanväggen till duschbåset ”för att se varifrån vattnet kom som stänkte in på hans sandaler”.

Mannens uppgift styrker att det inte var hans avsikt att kränka målsägandenas sexualitet utan endast att se efter vad som medförde att vatten stänkte in i hans omklädningsrum. Gärningen är därför, enligt rätten, inte att bedöma som sexuellt ofredande utan som ofredande vilket brott täcks av gärningsbeskrivningen.

Mannen döms därmed för ofredande till 40 dagsböter om 300 kronor styck.

Tingsrätten anser dock att kränkningen har varit allvarlig och 66-åringen ska därför också betala totalt 10 000 kronor i skadestånd till paret.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Sexuellt ofredande är ett brott som inte kan begås genom oaktsamhet, för att dömas måste gärningsmannen ha haft uppsåt. Saknas uppsåt eller är det svårt att bevisa är ett alternativ att, liksom åklagaren i fallet, åtala personen för ofredande istället.

 

Foto: TT

Matilda Köves/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se