Vi lanserar:

  • Juridiska avtal- & dokumentmallar
  • E-signering
  • Juridisk hjälp & rådgivning
  • Digital avtal- & dokumenthantering

Sex månaders fängelse för man som stoppat misshandel men vägrat vittna mot förövaren

En idag 33-årig man i Borås som stoppat en misshandel och sedan felaktigt uppgett att han inte visste vem det var han övermannat döms nu till sex månaders fängelse för mened.

Sommaren år 2012 blev en kvinna i Borås svårt misshandlad i en lägenhet av en annan kvinna. En idag 33-årig man ingrep och avbröt misshandeln, men uppgav vid misshandelsrättegången att han inte visste vem det var som han övermannat.

Åklagaren ansåg att detta var lögn och 33-åringen åtalades därför själv för mened.

33-åringen har nu erkänt att han i och för sig låtit bli att berätta allt han känt till om misshandeln. Enligt egen utsago hade han dock varit övertygad om att det ”skulle få allvarliga konsekvenser” för honom eller hans familj om han gjort det. Den misshandlade kvinnan anser även att det hade ”räddat livet på henne” att 33-åringen inte berättat hela sanningen, uppgav mannen.

Tingsrätten anser dock inte att 33-åringen har befunnit sig i någon nödvärnssituation utan dömer nu honom i enlighet med åtalet till mened. Det har nämligen, konstaterar rätten, inte ens påståtts att några direkta hot eller försök till påverkan mot 33-åringen förekommit inför rättegången.

Enligt tingsrätten är det i och för sig förståeligt att ett vittne kan uppleva både obehag och rädsla i samband med rättegång. Det är enligt domstolen dock ”själva förutsättningen för ett fungerande rättssystem” att vittnen i domstol lämnar sanna uppgifter.

33-åringen är tidigare straffad, men har brutit med sin tidigare kriminella livsstil och bedöms ha en låg återfallsrisk.

Tingsrätten betonar dock att misshandelsbrottet varit allvarligt och att 33-åringens oriktiga uppgifter troligtvis har minskat möjligheten till fällande dom radikalt. Straffvärdet är därför mycket högt och 33-åringen döms nu till sex månaders fängelse.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att vittna är en allmän medborgerlig plikt. Att försöka undvika detta eller att ljuga i rätten kan få långtgående konsekvenser, såsom i fallet. Den som anser det väldigt obehagligt att vittna bör därför istället tala om detta för domaren så att denne eventuellt kan underlätta processen genom förfaranden som medhörning (att den åtalade inte får vara i rättssalen samtidigt).

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*