Vi uppdaterar vår site för att ge er en bättre kundupplevelse. Vid eventuella fel, kontakta gärna vår support på info@alltomjuridik.se så hjälper vi dig så fort vi kan.

Sex månaders fängelse för hot mot tidningschefer

En 29-årig man från Göteborg döms till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet, efter att ha hotat flera chefer på Göteborgs-Tidningen, GT.

I slutet av år 2013 dök en idag 29-årig man upp i GT:s lokaler och kastade ägg efter att ha nekats att prata med någon ansvarig för tidningen.29-åringen placerade även någon månad senare ett paket adresserat till tidningens chefredaktör och dess ansvariga utgivare, som även är chefredaktör på Expressen, i GT:s reception.

Paketet, som sprängdes av polisens bombgrupp, innehöll en koran och en jaktkniv. 29-åringen uppgav att paketet inte varit avsett som ett hot utan att han velat ”visa att islam och våld hör ihop”.

Tingsrätten dömer nu 29-åringen för två fall av brott mot medborgerlig frihet. Tingsrätten anser att avsikten i båda fallen varit att hota cheferna på tidningarna och påverka den allmänna åsiktsbildningen, även om cheferna inte funnits på plats vid det första gärningstillfället.

Angreppen har föranletts av en viss krönika och en artikel där både namn och bild på personer som uttalat sig rasistiskt på Internet publicerats.

Eftersom Expressen och GT/Expressen har cirka 1,8 miljoner läsare dagligen anser tingsrätten att angreppet har inneburit fara för yttrandefriheten hos en vidare krets av medborgare.

29-åringen, som även tidigare fällts för olaga hot, döms nu till sex månaders fängelse.

Enligt Jeanette Gustafsdotter, VD för Utgivarna som är en intresseorganisation för publicistiska medieföretag i Sverige, är domen unik.

– Domen är oerhört positiv och av stor samhällsvikt. Hot mot pressen är hot mot yttrandefriheten och ytterst ett hot mot demokratin. Brott mot medborgerlig frihet har inte använts sedan det stiftades under 50-talet och det visar att samhället nu tar hoten på yttersta allvar, säger Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Domen är vägledande på området eftersom att brott mot medborgerlig frihet inte tidigare har använts.

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2023 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*