Restaurang fick inte dra av ingående moms

För att få dra av ingående moms krävs viss bevisning. En restaurang förlorade nyligen mot Skatteverket – och nekades avdrag för ingående moms.

En restaurang ville göra avdrag för ingående moms för december 2011 och december 2012. Skatteverket sade nej. Därför överklagade restaurangen Skatteverkets beslut.

Restaurangen hade under flera års tid hyrt en lokal, och mervärdesskatt hade tidigare påförts hyresbeloppet. De hyresbetalningar som aktualiserades i förvaltningsrätten hade dock gjorts då restaurangen och hyresvärden varit i hyrestvist och under denna period hade hyresvärden inte utfärdat några fakturor.

Skatteverket ansåg helt sonika att det material som lämnats in för att styrka den ingående momsen inte räckte. Det uppfyllde inte verifikationskravet, helt enkelt.

Förvaltningsrätten ansåg inte heller att de inlämnade uppgifterna räckte för att bifalla avdrag för ingående moms avseende de två decembermånaderna.

Restaurangen överklagade igen – men kammarrätten instämde helt i förvaltningsrättens bedömning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att ha rätt till avdrag för ingående moms på skatten krävs att avdragsrätten kan styrkas genom typiskt sett en faktura. Om inte detta kan ske så kan inte avdrag beviljas.

 

Foto: Christine Olsson/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars/Disa Rehn

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*