Regeringen vill stärka konsumentskyddet vid skönhetsbehandlingar

Regeringen tillsätter nu en särskild utredare som ska lämna förslag som syftar till att stärka skyddet för konsumenter vid kosmetiska skönhetsbehandlingar.

Skönhetsbranschen är ständigt växande, men regleras idag av förvånansvärt få lagregleringar. En särskild utredare har därför tillsatts. Denne ska lämna förslag som syftar till att stärka skyddet för den enskilde vid behandlingar och ingrepp som kräver medicinsk kunskap och erfarenhet eller kan innebära betydande hälsorisker, men som inte är hälso- och sjukvård eller tandvård.

Främst handlar utredningen om behandlingar som utförs i estetiskt syfte och som kräver medicinsk kompetens. Exempel är plastikkirurgiska ingrepp och injektioner med så kallad Botox eller Fillers. Ett annat exempel på de behandlingar som ska utredas är laser för att korrigera synen.

“Sådana behandlingar medför betydande hälsorisker för den som blir behandlad men faller utanför hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Utredaren ska därför lämna förslag som syftar till att stärka skyddet för den enskilde”, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att ta ställning till vilka ändringar som krävs för att säkerställa att den enskilde ges en god och säker behandling samt ett tillräckligt konsumentskydd i förhållande till konsumenttjänstlagen och Sveriges i övrigt omfattande konsumentskydd.

Utredaren ska bland annat ta ställning till om det finns behov av en åldersgräns för behandlingar eller ingrepp på ett barn, oavsett barnets eller barnets vårdnadshavares inställning, om en försäkringslösning för personskador inom verksamheten bör införas och bedöma om konsumentskyddet vid estetiska och därmed jämförliga behandlingar är tillräckligt och vid behov föreslå åtgärder som innebär att konsumenternas ställning stärks.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2015.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du väljer att utföra en kosmetisk skönhetsbehandling bör du noggrant granska de villkor som gäller för behandlingen. Välj inte en behandling om den som utför behandlingen friskriver sig från all eventuell skada – för det finns alltid risker med dessa ingrepp.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*