En kvinna som haft en kort kärleksaffär med en man har nu dömts för både grovt förtal och ofredande efter att under många år efter relationens slut skickat sms och mejl till både mannens fru, bekanta och affärskontakter – i vilka hon bland annat utpekar honom som kriminell.
Mannen och kvinnan träffades på ett affärsevent och inledde då en relation. När mannen efter en kort tid avslutade relationen blev kvinnan arg, och krävde att mannen skulle fortsätta skicka sms till henne, annars skulle hon berätta om relationen för mannens fru. Trots att mannen faktiskt skickade sms till henne så berättade hon ändå om otroheten för mannens fru via ett “anonymt” sms. Kvinnan skrev också att mannen hade varit otrogen med andra kvinnor, något som inte stämmer. Det kom även hem papper om skilsmässa till paret, trots att de inte ansökt om detta.
Paret polisanmälde kvinnan redan 2006, men trots detta fortsatte sms:en att komma. Mellan 2009 – 2010 skickades även epost till mannens kollegor, affärsbekanta och vänner till paret, där det stod saker som att paret var swingers och att kvinnan var mannens sexslav, och att paret skulle vara kriminella.
I tingsrätten åtalades den före detta älskarinnan för både grovt förtal och ofredande, eftersom hon upprepade gånger hört av sig till mannens fru.
Enligt tingsrätten är det inte helt säkert att det är den före detta älskarinnan som har skickat sms:en och epostmeddelandena, eftersom det inte finns någon teknisk bevisning som kan knyta henne till de mailadresser eller telefonnummer som använts.
Däremot så tror tingsrätten på den historia som paret har berättat. De menar att de inte tror att någon annan kan ha gjort detta, och deras händelseförlopp stämmer överens med den kontakt de har haft med älskarinnan ”öppet”, där hon då använt sitt namn. Tingsrätten menar också att det finns ett sådant samband mellan sms:en och epostmeddelandena att det är uteslutet att det är två olika personer bakom.
Älskarinnan döms för ofredande av frun, eftersom alla sms som skickats varit till henne. Enligt tingsrätten är det fråga om ett ”hänsynslöst beteende”.
Hon döms också för att ha grovt förtalat både mannen och frun, vilket har skett genom epost. Tingsrätten konstaterar att epost kan vidarebefordras lätt och därmed få stor spridning, något som älskarinnan velat.
Tingsrätten dömde kvinnan till villkorlig dom. I och med den fällande domen ska kvinnan också betala skadestånd till både mannen och frun.
Vad innebär detta i praktiken?
- Brottet ofredande innebär att utsätta någon för ett hänsynslöst beteende så denna känner sig kränkt. Det är lite svårt att säga exakt vad som krävs för detta, och domstolen avgör det i varje enskilt fall. Lagtexten räknar upp saker som skottlossning, stenkastning, oljud, att man ”handgripligen antastar” eller på något annat sätt hänsynslöst beteende som exempel på vad som utgör ofredande.
- Att förtala någon innebär att peka ut någon som brottslig eller ”klandervärd i sitt levnadsätt” eller på annat sätt lämna uppgifter som ”är ägnade att utsätta denne för andras missaktning.” Det kan, som i fallet ovan, till exempel vara att man säger att någon är sexslav eller påstår att någon är kriminell, fast det inte stämmer.
Foto: David Magnusson/Scanpix
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Ellen Sjöberg