Rånutredning ledde till häktning för grov våldtäkt

Sex män mellan 18 och 25 år har häktats misstänkta för grov våldtäkt i juni i år. Flera av männen är sedan tidigare inblandade i annan grov brottslighet och misstankarna om våldtäkt uppkom i samband med en rånutredning. 

De sex männen anhölls i mitten av september misstänkta för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt, rapporterar Dagens Nyheter. Våldtäkten ska ha ägt rum i Sundbyberg i mitten av juni. Alla männen är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Männen anhölls för våldtäkten i samband med att polisen utredde ett rån i Spånga som en av männen också misstänks vara inblandad i, uppger DN.

Två av de andra männen var också redan häktade misstänkta för andra brott, medan en av de sex just nu avtjänar ett fängelsestraff. Ytterligare två av de andra männen har dömts för annan grov brottslighet, bland annat grov stöld, misshandel och narkotikabrott.

Åklagare Ulrika Lindsö vill inte gå in på några detaljer om fallet med hänsyn till målsägaren i fallet. Utredningen omfattas av sekretess och häktningsförhandlingarna ägde rum bakom stängda dörrar.

– Vi är inne i ett väldigt känsligt läge rent förundersökningsmässigt. Jag värnar om målsägarens integritet och vill inte lämna några fler kommentarer gällande omständigheterna i det här fallet, säger Ulrika Lindsö till DN.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Huvudregeln inom svensk rätt är offentliga förhandlingar där vem som helst kan delta. Vissa domstolsförhandlingar kan dock hållas inom stängda dörrar. Då är det bara rätten och parterna som får vara med i rättssalen. Stängda dörrar används när sekretessbelagda uppgifter ska åberopas eller lämnas, samt kan beslutas om när den åtalade är under 21 år, åtalet rör ett sexualbrott eller när uppgifter som rör den åtalades personliga eller ekonomiska förhållanden kommer fram. Förhör med den som är under femton år eller som lider av en psykisk störning får också hållas inom stängda dörrar.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*