Tingsrätten har dömt fem personer för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en demonstration som Svenskarnas parti höll i Jönköping. Trots att de anses skyldiga till brott slipper de fem straff.
Den första maj år 2014 genomförde nazistiska Svenskarnas parti en uppmärksammad demonstration i Jönköping. Polisen hade gett partiet tillstånd att genomföra demonstrationen.
Som en motreaktion mot detta genomfördes en gudstjänst utanför Sofiakyrkan i Jönköping, i vilken de fem som nu har åtalats deltog. Dessa fem ska senare, tillsammans med ytterligare några personer, där ha satt sig i ring på gatan och sjungit psalmer i protest mot demonstrationen.
I rätten har de fem berättat att de blev tillsagda av polisen att lämna platsen men att de ändå valde att sitta kvar.
De har förklarat sitt handlande med att de som kristna haft en moralisk skyldighet att hindra nazismens framfart och att de försökte förhindra hatbrott. De anser att myndigheterna gjorde en felbedömning när Svenskarnas parti gavs tillstånd till demonstrationen.
Jönköpings tingsrätt dömer nu alla fem för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Domstolen skriver att de tilltalade har deltagit i en folksamling som stört den allmänna ordningen. Polisens agerande mot de tilltalade har inte utgjort en otillåten inskränkning av de tilltalades religions-, yttrande- och mötesfrihet, enligt rätten.
De åtgärder som polisen vidtagit vid tillfället har inte heller varit oproportionerliga, anser domstolen. Det är i första hand myndigheterna som ska göra intresseavvägningar mellan motstående enskilda och allmänna intressen.
De tilltalade slipper dock påföljd. Tingsrätten anser att det är ”uppenbart oskäligt” att döma ut något straff dels med hänsyn till att de tilltalade har motiverat sitt agerande med att de tog ställning mot åskådningar och värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle, såsom nazism och rasism, och dels med hänsyn till den ringa påverkan av ordningen som gärningarna i praktiken kom att få.
Vad innebär detta i praktiken?
- Att straffet uteblir innebär inte att agerande på samma sätt alltid är ok, då demonstrationsfriheten är en grundläggande rättighet i regeringsformen. Emellertid vore det fel att döma ut straff i det aktuella fallet, enligt domstolen.
Foto: TT
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson