Polis döms för misshandel efter ett tiotal batongslag – “ingen nödvärnssituation”

Polis döms för misshandel efter ett tiotal batongslag – “ingen nödvärnssituation”

En polis i Stockholm som åtalats efter att ha fångats på film när hon slår en misstänkt med flera batongslag har nu dömts till villkorlig dom för misshandel.

Det var i juli i centrala Stockholm som händelsen ägde rum. Polis hade kallats till platsen för att gripa en man som var misstänkt för två fall av misshandel. Enligt åtalet ska polisen ha låtit sin tjänstehund gå till angrepp och bita mannen samtidigt som hon själv slår honom med ett tiotal batongslag på hans armar, ben, rygg och mage.

Ett ögonvittne fångade händelsen på film, vilken har varit en central del i åklagarens bevisning.

– Det är en polisman som har agerat på ett sådant sätt så att jag bedömer att det kan vara misshandel eller ett oaktsamt tjänstefel, sa åklagaren Mats Åhlund till Dagens Nyheter i samband med åtalet.

Den åtalade polisen, som har tagits ur yttre tjänst, har hela tiden förnekat brott.

Tingsrätten gör i sitt avgörande bedömningen att polismannen inte befann sig i en situation som innebar trängande fara eller överhängande hot. Detta eftersom det inte fanns något som tydde på att mannen skulle attackera henne. Polismannen hade därför inte rätt att använda våld, då hon inte har befunnit sig i en nödvärnssituation, konstaterar rätten.

Rätten konstaterar även att polismannen genom att låta hunden gå till angrepp och bita mannen – och att kvinnan därefter har utdela slag med sin batong – har gjort sig skyldig till misshandel.

Eftersom polismannen riskerar att förlora sitt arbete, vilket tas hänsyn till vid straffmätningen, bestäms påföljden till villkorlig dom

Foto: Bildsekvens från filmen som Dagens Nyheter har publicerat

Anna Persson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

vanja_100

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*