Pojke tog sig in på inhägnat flygplatsområde

En 16-årig pojke från Östersund som tagit sig in på ett inhägnat flygplatsområde vid sin styvpappas avvisning frias för olaga intrång och skadegörelse. Anledningen är bland annat att pojken uppfattat det hela som en nödsituation och även haft svårt att besinna sig.

En 16-årig pojke från Östersund tog sig in på ett inhägnat flygplatsområde genom att hoppa upp på en bil och klättra över stängslet. Med anledning av detta åtalades 16-åringen för olaga intrång och skadegörelse.

16-åringen erkände de faktiska omständigheterna men hävdade att han hade handlat i nöd eftersom han sett att hans mamma, som befann sig inne på flygplatsområdet, hade svimmat och fallit till marken.

Tingsrätten konstaterar nu att det föreligger både objektiva och subjektiva förutsättningar för att döma pojken för brotten. Rätten konstaterar dock att situationen för pojken vid tillfället var väldigt kaotisk. Detta genom att hans styvpappa vid tillfället var på väg att avvisas till en plats där han, enligt pojken, med stor säkerhet skulle avrättas samt att han såg sin mamma falla ihop på flygplatsen omgiven av ett antal poliser.

Tingsrätten anför också att för pojken, som kommer från ett land med en annan roll för polis och andra myndighetspersoner, är det inte lika naturligt som för personer uppfödda i Sverige att se polisen som en garant för att allt går rätt till och att alla får den hjälp de behöver.

Även om det rent objektivt kan konstateras att det inte förelåg någon nödsituation i förhållande till mamman är det enligt rätten inte visat annat än att 16-åringen har uppfattat situationen på det sättet och även haft svårt att besinna sig. Han frias därför från ansvar.

Tingsrätten slår även fast att pojken inte behöver betala skadestånd till bilens ägare avseende skador som uppstått på bilen i samband med händelsen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att befinna sig i en nödsituation, eller tro att man är i en nödsituation, är en s k ansvarsfrihetsgrund – vilket innebär att en brottslig handling inte är ett brott. Fordonsägaren i artikeln kan istället vända sig till sitt försäkringsbolag för ersättning.

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*