Permanenta skiljedomstolen i Haag har dömt ut ett rekordstort skadestånd till tidigare aktieägare i oljeföretaget Yukos, som Ryska staten tog kontrollen över genom en tvångsförsäljning av företaget. Ryssland uppger dock att domen kommer att överklagas.
Ryssland ska betala omkring 50 miljarder dollar, vilket motsvarar knappt 350 miljarder kronor, till tidigare aktieägare i oljeföretaget Yukos. Det rapporterar bland andra TT och brittiska BBC.
De tidigare majoritetsägarna i Yukos hade dock yrkat på ett skadestånd på mer än dubbelt så mycket – hela 114 miljarder dollar.
Yrkandet lämnades in av ett dotterbolag till holdingbolaget GML, som var den största aktieägaren i Yukos innan bolaget togs över av ryska staten.
– De flesta aktieägare i Yukos Oil blev utan kompensation för sin förlorade investering när Ryssland illegalt exproprierade Yukos, sade GML:s vd Tim Osborne, enligt BBC.
– Det är ett stort steg framåt för majoritetsägarna, som har kämpat i över 10 år för detta beslut.
Yukos ansökte om konkurs 2006 och upplöstes 2007, efter att Vladimir Putins regering bland annat drivit in 27 miljarder dollar i skatt från företaget. Större delen av Yukos tillgångar togs sedan över av statliga oljeföretaget Rosneft genom en tvångsförsäljning.
Samtidigt var Michail Chodorkovskij, tidigare huvudägare och vd för Yukos, fängslad sedan 2003 för bedrägeri och skatteflykt. Han benådades först i december förra året. Fängslandet av Chodorkovskij har ifrågasatts då han också var en politisk motståndare till Putin.
Skiljedomstolen konstaterar nu att “ryska domstolar böjde sig för ryska myndigheter vilja att försätta Yukos i konkurs, överlåta företagets tillgångar till ett statskontrollerat företag, och fängsla en man som skulle kunna bli en politisk konkurrent.”
Ryssland har nu fram till den 15 januari nästa år på sig att börja betala, enligt TT. Därefter kommer ränta att börja tas ut.
Vad innebär detta i praktiken?
- Någonting som bör noteras är att skiljedomar inte kan överklagas. De kan klandras på formella grunder, men inte omprövas materiellt.
Foto: TT/ Fredspalatset i Haag, som bland annat inrymmer Permanenta skiljedomstolen.
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson