Parkeringsbolag vinner tvist – tilläggstavlor kompletterar inte varandra

En parkeringstvist har nu slutgiltigt avgjorts i Högsta domstolen, HD. En man som fått en parkeringsbot stämde ett kommunalt parkeringsbolag och gjorde gällande att skyltningen vid parkeringen varit bristfällig och lätt kunde missuppfattas. Borås tingsrätt höll med mannen, men det gjorde inte Högsta domstolen. 

Bakgrund till tvisten

Tidigt på morgonen hösten 2015 parkerade en man på en parkering i Borås. På parkeringen fanns ett parkeringsmärke med två tilläggsskyltar. På den första stod det “Avgift” och på den andra stod det “4 tim, 9-18, (9-15)”. Mannen tolkade skyltarna som att man inte behövde betala parkeringsavgift före klockan nio på morgonen och betalade därför inte någon avgift. När han återvände till bilen en stund senare hade han till sin förvåning fått en parkeringsbot.

Stämde parkeringsbolaget

Mannen betalade boten, men stämde senare det kommunala parkeringsbolaget i Borås tingsrätt och begärde tillbaka pengarna med motiveringen att skyltningen varit bristfällig och lätt kunde missuppfattas. Parkeringsbolaget hävdade å sin sida att skyltningen varit tydlig och att boten var korrekt utfärdad.

Tingsrätten höll dock inte med utan konstaterade att det av skyltningen inte kunnat utläsas vilka parkeringsvillkor som gäller för övriga dagar och tider än dem som nämns enligt tilläggsskylten. Att parkeringsavgift i övrigt ska utgå samtliga dagar, 24 timmar om dygnet, såsom parkeringsbolaget hävdat, framgick inte. Tingsrätten konstaterade att skyltningen varit så pass bristfällig och missvisande att parkeringsanmärkningen inte borde ha utfärdats. Mannen fick därför rätt och bolaget ålades att betala tillbaka avgiften.

Parkeringsbolaget överklagade till Hovrätten för Västra Sverige, som gjorde en helt motsatt bedömning och ger bolaget rätt. Hovrätten ansåg att skyltningen varit tillräckligt tydlig och att det därför funnits skäl att ta ut felparkeringsavgiften.

Tvisten gick ända till Högsta domstolen

Högsta domstolen, HD, anser liksom hovrätten att skyltningen varit tillräckligt tydlig. HD konstaterar samtidigt att när det finns flera tilläggstavlor till en parkeringsskylt kan de bara anses komplettera själva vägmärket och inte varandra. Eftersom tilläggstavlorna bara kompletterar själva parkeringsmärket innebär den första tilläggstavlan att den som parkerar på platsen måste betala avgift oavsett när på dygnet parkeringen sker. Den andra tilläggstavlan innebär bara en begränsning i hur länge man får parkera vissa tider på dygnet och kan enligt HD inte tolkas som att parkering under dessa tider är avgiftsbefriad. HD anser därför att parkeringsbolaget har haft rätt att ta ut en felparkeringsavgift och dömer därför till parkeringsbolagets fördel.

 

Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Sophia Lindstedt

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*