Outlook-kalender inte offentlig handling

Högsta förvaltningsdomstolen fastslår: Rektors Outlook-kalender inte ”register som förs fortlöpande” – behöver inte lämnas ut till tidning

Lunds universitet behöver inte lämna ut rektors, prorektors och vicerektors Outlook-kalendrar till en tidning. Det kommer Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, fram till i en dom.

De elektroniska kalendrarna förvaras visserligen på universitetet och utgör därför handlingar enligt tryckfrihetsförordningen, TF – men de är inte också upprättade där, vilket krävs för att de ska kunna betraktas som allmänna handlingar.

Tidningen ansåg att kalendrarna ska jämföras med e-postloggar och register, som är att betrakta som allmänna handlingar. HFD konstaterar dock att Outlook-kalendrarna främst är till för att underlätta tidsplanering för enskilda befattningshavare, och menar att de kan ses som en ”datalagrad skrivyta öppen för noteringar som stöd för minnet”.

Till skillnad från e-postloggar och så kallade historikfiler registreras inte händelserna vartefter de inträffar – noteringarna sorteras bara i kronologisk ordning genom kalenderns tekniska utformning. Därmed är kalendrarna inte att betrakta som register som förs fortlöpande, anser HFD och avslår därför överklagandet. Tidningen begärde först att få ta del av kalendrarna direkt hos universitetet, men fick nej både där och i Kammarrätten i Göteborg.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Tryckfrihetsförordningen (TF), en av landets fyra grundlagar, reglerar det vi kallar offentlighetsprincipen. Alla handlingar som inkommer till eller upprättas på en myndighet ska i princip kunna begäras ut av vem som helst. TF är dock inte helt uppdaterad till dagens digitala teknik, utan utgår från en tid då handlingar upprättades fysiskt. Detta skapar svårigheter i hur lagstiftningen ska tolkas, varför HFDs avgörande nu klargör hur just elektroniska kalendrar ska tolkas i förhållande till lagstiftningen.
  • I princip bör du som offentliganställd vara inställd på att allt kan begäras ut, även till synes “privata” mail som inkommer till din jobbmail och ibland till och med SMS som kommer till din jobbtelefon och ibland din privata telefon, om det är jobbrelaterat.

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*