Oskyldigt dömd kräver rekordskadestånd

En 66-årig man från Västerås satt tio år i fängelse oskyldigt dömd för att ha våldtagit sin dotter under tortyrliknande former. Nu kräver han 19 miljoner i skadestånd av staten, rapporterar SVT.

År 2002 dömdes den idag 66-åriga mannen i tingsrätten för att ha våldtagit sin dotter hundratals gånger, utsatt henne för gruppvåldtäkter samt skurit henne i underlivet med rakblad. Våldtäkterna skulle ha börjat när flickan var nio år och pågått till hon var 16, skriver SVT.

År 2003 fastställde Svea hovrätt den fällande domen, men skärpte straffet till 14 års fängelse.

Fyra år senare började polisens utredare ana oråd. Detta sedan flickan påstått att hon våldtagits av ett pedofilnätverk i Västerås där namngivna poliser och företagsledare skulle ha ingått, uppger SVT.

I maj förra året, ungefär ett år efter att 66-åringen frigivits villkorligt, beviljades mannen resning av Högsta domstolen. 66-åringen släpptes i våras efter en friande dom i Svea hovrätt. Han är den som suttit längst i fängelse för en felaktig dom i modern tid och kräver nu totalt 19 miljoner i skadestånd av staten.

Enligt mannens advokat Tomas Olsson är det ett sammantaget belopp bestående av förlorad arbetsinkomst, förlorade pensionspoäng och kränkning, skriver SVT.

15 miljoner kronor beräknar mannen och hans advokat att kränkningen är värd.

– Det har han rätt till enligt gällande svensk lag. Det är en kränkning att förlora så många år av sitt liv, säger advokat Thomas Olsson till SVT.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Den som har suttit oskyldigt dömd har i regel rätt till skadestånd av staten, men hur beloppet ska beräknas i det här fallet återstår att se.

 

Foto: Jessica Gowh/TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*