Ny upphandlingsmodell ska stoppa svartjobb

Juristen Kurt Junesjö har i samarbete med flera LO-fack tagit fram en ny upphandlingsmodell som ska sätta stopp för svartjobb, fusk och dåliga löner bland Stockholm stads upphandlade entreprenader. 

Stadshusets nya social­demokratiska ledning vill komma åt problemen genom att kräva kollektivavtalsenliga löner och villkor av de företag som får uppdrag genom offentliga upphandlingar, rapporterar Dagens Nyheter.

Därför har en ny upphandlingsmodell som kallas Vita jobb tagits fram av juristen Kurt Junesjö i samarbete med flera LO-fack.

Kurt Junesjö säger till DN att många kommuner inte verkar bry sig om att företag som vunnit upphandlingar fuskar med villkoren för anställda.

– Den offentliga upphandlingen har blivit en stark motor för svart verksamhet. Så blir det när anbudsgivarna tillåts konkurrera med dåliga löner och arbetsvillkor, fortsätter Kurt Junesjö.

Modellen Vita jobb, som kommer att börja användas i början av nästa år, innebär att alla tjänsteföretag som vill utföra någon form av kommunal verksamhet måste kunna visa att de erbjuder lön, ersättning och arbetstider i linje med branschens kollektivavtal. Dessutom ska huvudentreprenören tvingas ta ansvar för att eventuella underleverantörer följer regler och lagar. Några sådana krav ställs inte idag, enligt DN.

– Varje år görs upphandlingar för mångmiljardbelopp, då måste det gå rätt till. I dag göder vi dessvärre en svart sektor och får på många områden ganska dålig valuta för våra skattepengar, säger borgarrådet Roger Mogert (S) till tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är många som inte är fullt medvetna om alla konsekvenser av att jobba svart. Vad det faktiskt innebär för dig som privatperson framgår av skatteverkets utredning >>>> 

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*