24 september, 2014

Nämndeman tvingas sluta omedelbart

På onsdagen träffade Örebro tingsrätt en överenskommelse med en nämndeman om att man inte kommer att anlita honom för uppdrag under återstoden av mandatperioden. Anledningen är att han tidigare i år gillat och delat främlingsfientliga inlägg på sin Facebooksida.

Efter att det framkommit att nämndemannen gillat och delat främlingsfientliga inlägg på sin Facebooksida kallade lagmannen för Örebro tingsrätt, Björn Lindén, in nämndemannen för samtal.

Under samtalet, som ägde rum på tisdagen, medgav nämndemannen att hans agerande på sociala medier ”varit obetänksamt”. Nämndemannen har vid samtalet även sagt sig värna om allmänhetens förtroende för den dömande verksamheten.

Tingsrätten och nämndemannen har nu kommit överens om att tingsrätten inte ska anlita honom under återstoden av mandatperioden som löper ut vid årsskiftet.

”Även domare och nämndemän har yttrandefrihet, men en sådan rättighet måste anpassas till kraven på domstols oavhängighet och opartiskhet”, konstaterar tingsrätten i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Det är därför av yttersta vikt att domare och nämndemän strävar efter att uppträda på ett sätt som inte medför att hans eller hennes opartiskhet till såväl parter som sakfrågor kan ifrågasättas”.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att förtroendet för rättsväsendet kan skadas efter den här typen av händelser.

– Det är ett problem för att det solkar hela rättsväsendet och det solkar domstolarnas rykte. Det kan ge intryck av att människor inte möts av neutrala och objektiva domare, om man kommer från ett annat land och har en annan etnicitet, säger han till Ekot.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Samma regler gäller för både ordinarie domare och nämndemän, men nämndemän är politiskt tillsatta. Det är därför det ställs stränga krav på nämndemän för att de ska få fortsatta uppdrag.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se