Messi-kramare frias

En 36-årig man i Norrköping som vistats på en fotbollsarena trots att han delgivits tillträdesförbud frias nu från åtal. Anledningen är att mannen delgivits muntligen under en pågående hockeymatch, vilket var olämpligt enligt rätten.

En 36-årig man i Norrköping meddelades ett tillträdesförbud sedan han under en fotbollsmatch tagit sig in på planen och kramat fotbollsspelaren Lionel Messi.

Förbudet innebar att han förbjöds tillträda eller vistas på samtliga idrottsanläggningar i Sverige när vissa matcher anordnades, bland annat i Allsvenskan. Trots det vistades mannen på en fotbollsarena när det pågick en match i Allsvenskan varpå han åtalades för överträdelse av tillträdesförbudet.

Mannen bestred ansvar för brott, och anförde bland annat att han inte kände till förbudet.

Tingsrätten konstaterar att tilltro kan fästas till de uppgifter som den man som fått i uppdrag att delge 36-åringen tillträdesförbudet lämnat om att han läst upp förbudets innehåll för mannen.

Domstolen anför också att det inte fanns något formellt hinder att använda muntlig delgivning av tillträdesförbudet.

Domstolen konstaterar dock att handlingen hade ett långt innehåll och att delgivningen skett under en pågående hockeymatch där mannen av en händelse råkat träffa på delgivningsmannen.

Med anledning av bland annat detta anser tingsrätten att det efter omständigheterna var olämplig att använda sig av muntlig delgivning, vilket medför att mannen inte kan dömas för överträdelse av förbudet.

Tingsrätten ogillar därför åtalet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att delgivning måste ske på ett specifikt sätt är ett skydd för den enskilda individen, som därmed inte riskerar att begå ett misstag som denne inte förstått vidden av.

 

Foto: TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*