Måste mitt företag återbetala korttidsstödet till Tillväxtverket?

Många företag har under covid-19 haft allvarliga ekonomiska svårigheter och har därför fått statligt stöd (stöd vid korttidsarbete). Stödet har avsett att täcka en del av kostnaderna när en arbetsgivare under en begränsad tid har minskat de anställdas arbetstid, men utan att arbetstagarnas löner har minskat i samma omfattning. Syftet med stödet har varit att bevara arbetstillfällen i situationer när det annars skulle kunna bli aktuellt med uppsägningar.

De företag som fått ekonomiskt stöd kan under vissa förutsättningar behöva betala tillbaka stödet. Det gäller om en arbetsgivare har lämnat oriktiga uppgifter eller på annat sätt gjort så att stöd utgått felaktigt.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu sagt att företag som beslutat om utdelning innan eller under stödperioden behöver betala tillbaka stödet. Domstolen har kommit fram till att bolagen genom att inte upplysa om omständigheterna kring sin utdelning har lämnat oriktiga uppgifter om sin ekonomiska situation. Stöd har därför utgått på felaktig grund. Detta har inneburit att många företag har behövt betala tillbaka stora belopp till Tillväxtverket.

Det finns dock en möjlighet att slippa betala tillbaka korttidsstödet. För att slippa betala tillbaka korttidsstödet behöver bolaget lägga fram vissa omständigheter som visar att de trots utdelningen inte ska behöva betala tillbaka något belopp. Vilka omständigheter det kan vara skiljer sig åt i varje enskilt fall. Ta gärna hjälp av våra bolagsjurister för att se över vilka omständigheter det kan handla om i ert fall!

__________________________________

Författare: Allt om Juridik

Foto: Therese Sedman

Vill ni få hjälp av våra bolagsjurister? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt!

__________________________________

Skriv till oss!

*” anger obligatoriska fält

Integritetsskyddspolicy*
För att läsa Allt om Juridiks integritetsskyddspolicy kan du klicka här.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*