Måste finna sig i oljud från gym

Att bo granne med ett gym kan medföra en del oljud. En kvinna hade sitt sovrum precis ovanför platsen där gymbesökare gjorde marklyft. Trots de oljud som förekom har nu Svea hovrätt valt att ogilla kvinnans klagan. Hon får helt enkelt finna sig i de ljud som uppstår.

Som hyresgäst av en bostad är du i regel väldigt skyddad. Lagreglerna i jordabalkens tolfte kapitel (vilket brukar kallas hyreslagen) ställer upp en del strikta krav som hyresvärdar måste följa. En bostad måste hålla en viss standard, oavsett vad.

Som hyresgäst har du också rätt att slippa störningar, oljud och andra olägenheter. Frågan är bara var gränsen går för vad som måste tolereras. Ett färskt avgörande från Svea hovrätt behandlar just denna fråga.

Kvinna stördes av gym

En kvinna upplevde besvär på grund av ljudstörningar i sitt boende. Det hade under en längre tid varit oljud från ett gym som var beläget under hennes sovrum. På grund av detta vände sig kvinnan till Hyresnämnden i Stockholm för att få ut ett så kallat åtgärdsföreläggande. I praktiken innebär detta att nämnden ”beordrar” hyresvärden att vidta viss åtgärder för att ta bort störningen.

Hyresvärden menade dock att det redan hade vidtagits ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemen. Bland annat hade värden installerat ljuddämpande material i gymlokaler.

Precis under kvinnans lägenhet fanns stationen för marklyft. Hyresvärden hade därför monterat så kallade maskinfötter under ställningen för skivstången. Dessutom hade gymmet infört regler som förbjöd besökarna att släppa vikter i golvet.

Sammantaget menade hyresvärden därför att de kvarvarande störningar som kunde tänkas uppstå måste ligga inom ramen för vad man som hyresgäst måste kunna tåla. Det går inte att kräva total tystnad, helt enkelt.

Hyresnämnden besökte lägenheten

För att kunna bedöma situationen genomförde Hyresnämnden en så kallad syn. Det innebär att nämnden åker ut till den konkreta platsen för att på plats kunna se, känna – och i det här fallet – höra.

Efter att ha genomfört denna syn beslutade Hyresnämnden att avslå kvinnans ansökan. Nämnden konstaterade att det visserligen hördes vissa ljud från marklyftstationen, men att ljuden trots allt legat på en godtagbar nivå.

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt (som är nästa instans i sådana här typer av mål), men hovrätten väljer nu att ansluta sig till Hyresnämndens bedömning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Som hyresgäst har du rätt att ställa vissa krav på din hyresvärd. Bostaden måste hålla en viss minimistandard vad gäller funktion, sanitet och störningar. Om du inte anser att hyresvärden uppfyller sina skyldigheter kan du vända dig till Hyresnämnden.

 

Foto: Gurinder Osan/TT

Nils Ivars / Jaqueline Balcer Bednarska, Dagens juridik

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*