Man fick arm bruten av polis när han filmade ingripande – vann i hovrätten

När den 32-årige mannen filmade ett polisingripande blev han så illa misshandlad av en polisman att han fick en komplicerad armfraktur. Mannen valde att processa mot staten. Hovrätten slår nu fast att staten är skyldig att betala både skadestånd och kränkningsersättning.

Den 32-årige mannen från Skåne stämde svenska staten vid Stockholms tingsrätt. Han begärde att tingsrätten skulle förplikta att staten att utbetala skadestånd för de skador som mannen fick vid ett polisingripande, och att staten dessutom var skyldig att betala kränkningsersättning till honom.

Bakgrunden till mannens stämningsansökan var att en vän till 32-åringen hade blivit föremål för ett polisingripande i centrala Malmö efter en ordningsstörning.

Det är ostridigt att en av de polismän som kom till platsen använde våld mot 32-åringen på ett sätt som gjorde att han skadades – han föll till marken, fick sin armbågsled “urhoppad”, frakturer i armen och skärsår på hakan.

Meningarna går dock isär om exakt hur detta gick till. Enligt 32-åringen filmade han bara polisingripandet men enligt polisen stack han upp kameran i ansiktet på polismannen och hindrade honom i hans myndighetsutövning.

Tingsrätten konstaterade att mannen ådragit sig en relativt komplicerad armbågsskada som krävt två operationer och att han vid tiden för domen fortfarande inte var helt återställd. Efter en samlad bedömning kom domstolen fram till att polisens agerande uppfyllde kraven för vållande till kroppsskada och gav därför den 32-årige mannen rätt. Staten dömdes dessutom att betala mannens rättegångskostnader med drygt 57 000 kronor.

Staten överklagade domen till Svea hovrätt. Hovrätten slår nu fast att våldsanvändningen vid tillfället har varit av sådan karaktär att polismannen måste ha insett att mannen skulle kunna ådra sig personskada, och att polismannen har varit likgiltig inför detta. Hovrätten fastslog därför att våldet är att bedöma som misshandel.

Hovrätten ansåg även att mannen blivit utsatt för en allvarlig kränkning som ger honom rätt till kränkningsersättning. Staten ska dessutom betala mannens rättegångskostnader i tingsrätten med drygt 77 000 kronor och hovrätten med drygt 63 000 kronor.

Foto: TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*