Mamma inte ägare – ingen försäkringsersättning

Mamman var registrerad ägare till bilen och det var hon som stod på försäkringsavtalet. Men eftersom försäkringsbolaget kunde bevisa att det var sonen som varit den egentliga ägaren behöver försäkringsersättning inte betalas ut enligt hovrätten.

Bilen skadades i en viltolycka när sonen körde bilen och kvinnan begärde att Länsförsäkringar skulle betala försäkringsersättning till henne.

Olyckan utgjorde i och för sig ett försäkringsfall enligt försäkringsavtalet. Bilens skador var så omfattande att försäkringsbolaget beslutade att inte reparera den. Bilen värderades till 102 700 kronor.

Det uppställdes dock som villkor i försäkringsavtalet att ersättning bara betalades ut om försäkringstagaren var egentlig ägare och huvudsaklig brukare av fordonet.

Lyckades inte bevisa ägande
Luleå tingsrätt konstaterade att kvinnan visserligen var registrerad ägare och att hon angivits som försäkringstagare. Det hade dock varit sonen som hade ordnat med inköpet av bilen och sett till så att försäkring tecknades.

Sonen tog även bilen i besittning efter köpet. Tingsrätten menade därför att kvinnan inte lyckats bevisa att hon var ägare till bilen och hon fick inte rätt till försäkringspengar.

Sonen ordnade med allt
Hovrätten för Övre Norrland konstaterar nu att kvinnan och sonen gemensamt bidrog till köpesumman. Kvinnan menade att det var på grund av att sonen skulle få använda bilen ibland.

Det är dock som tingsrätten konstaterat sonen som har skött alla de praktiska ärendena som gällt bilen. Bland annat var det han som fört kontakten med försäkringsbolaget efter olyckan.

Inte heller hovrätten anser att kvinnan lyckats bevisa att hon är ägare till bilen och domstolen fastställer därför tingsrättens dom.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att anses vara ägare till lösöre, som en bil är, krävs det att du ska kunna bevisa att det är du som faktiskt är ägare till den. I Sverige har traditionsprincipen länge tillämpas, vilket innebär att den som har besittning av lösöret också är den som är ägare till det. Givetvis finns det undantag, som exempelvis vid registrering av bilar, men vem som har besittning tillmäts värde i bedömningen.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Sara Hovi/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*