Livstids fängelse för terrorbrott i Syrien

Två män dömdes av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien. Männen överklagade, men nu fastställer Hovrätten för Västra Sverige tingsrättsdomen.

De två männen, idag 30 respektive 32 år gamla, nekade till anklagelserna. Domstolarna ansåg dock att det hade bevisats att männen under våren 2013 hade befunnit sig i Syrien och stridit mot den syriska staten.

Männen ska ha ingått i en våldsbejakande islamistisk grupp med kopplingar till al-Qaida. Gruppen ska också ha delat flera av Islamiska statens idéer.

Själva terroristbrottet ska ha bestått av att männen medverkat i två avrättningar. Morden har inte utförts av männen själva, men de ansågs ändå som gärningsmän på grund av sitt aktiva deltagande, bland annat i form av val av mordplats och instruktioner till de som utför gärningarna. Det var nämligen två män som fick halsarna avskurna inför rullande kameror och rätten ansåg det bevisat att de åtalade männen hade funnits med i anslutning till avrättningarna.

Med hänsyn till att avrättningarna varit förenade med stor hänsynslöshet valde både tingsrätten och hovrätten att döma de båda männen till livstids fängelse.

Skillnaden mellan mord och terroristbrott?

Männen ansåg alltså ha gjort sig skyldiga till mord, men de dömdes för terroristbrott. Detta kan framstå som lite förvirrande, men är i linje med hur rättsväsendet ska agera.

Ibland kan vissa brott konsumeras, som det heter med juridiska termer. Om någon misshandlar någon till döds döms personen i regel bara för mord eller dråp – misshandelsbrottet konsumeras av det grövre brottet. Grundtanken är att man bara ska kunna dömas en gång för en gärning.

I det här fallet ansåg domstolarna att eftersom morden spelats in och spridits så hade de varit avsedda att ”injaga allvarlig fruktan” hos människor – i detta fall människor som inte delar männens uppfattning om den rätta muslimska läran. Eftersom morden haft ett större symbolvärde uppfylls kriterierna för terroristbrott, varpå domstolen då väljer att döma för terroristbrott istället för mord.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Ifall flera brott av liknande karaktär (exempelvis mord/misshandel eller rån/stöld) är uppfyllda dömer domstolen ofta bara för det grövre brottet. Det lindrigare brottet ”konsumeras”.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars / Sophia Lindstedt, Lexnova
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*