Livstids fängelse för delaktighet i folkmordet i Rwanda

Svea hovrätt dömer en idag 61-årig man till livstids fängelse för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda. Mannen anses ha intagit en aktiv och central roll i att hetsa hutuextremister att förgöra folkgruppen tutsis.

En 61-årig man åtalades för bland annat folkmord och grovt folkrättsbrott med anledning av sin delaktighet i folkmordet i Rwanda som inträffade år 1994, då cirka 800 000 civila människor dödades. Mannen ansågs ha hetsat hutuextremister i sin hemby och handlat för att förgöra folkgruppen tutsis. 61-åringens handlande omfattas därför av den folkrättsliga definitionen av folkmord. Mannen ska bland annat ha medverkat till attacker mot ett kommunhus och en medborgarskola genom att instruera hutuextremister om hur angreppet skulle genomföras. Åtalet omfattade inblandning i fem olika massakrer, men 61-åringen nekar till all inblandning i händelserna.

Omfattande vittnesmål

I både tingsrätt och hovrätt bestod bevisningen mot mannen främst av omfattande vittnesmål. Trots att händelserna skedde för över 20 år sedan lägger hovrätten stor vikt vid vad vittnen har berättat. Hovrätten konstaterar att människor i allmänhet är bra på att minnas traumatiska händelser som väckt starka känslor.

Stockholms tingsrätt dömde mannen för folkmord och grovt folkrättsbrott och domen fastställs nu av Svea hovrätt. Hovrätten konstaterar att mannen vid tiden för händelserna intog en informell ledarroll bland hutuextremisterna i sin hemby och att mannen handlat i syfte att förgöra folkgruppen tutsis. Då brotten anses grova döms mannen till livstids fängelse och ska även betala 46 miljoner rwandiska franc i skadestånd till tio brottsoffer, vilket motsvarar ungefär 500 000 svenska kronor.

 

Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Fanny Karlsson

Fanny.Karlsson@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*