Lexbase köpte fordran mot ansvarig för gruppstämning

Företaget Lexbase begär nu en man som drivit en grupptalan mot staten med anledning av företagets publicering av namn och personuppgifter i konkurs.

En företrädare för organisationen ReclaimJustice har begärts i konkurs av företaget Lexbase. Organisationen driver ett enskilt åtal mot ansvarig utgivare för företaget och kampanjar för att dem som blivit ”uthängda” på sidan ska ha rätt till skadestånd.

Nu har Lexbase köpt en fordran mot ordföranden för organisationen och begär honom i konkurs, rapporterar Dagens Nyheter.

Ordföranden dömdes år 2009 till sex års fängelse för ekonomisk brottslighet. Han dömdes även att betala sammanlagt över 110 miljoner kronor i skadestånd.

Lexbase har köpt en fordran som gäller 40 miljoner kronor. För denna ska Lexbase enligt DN ha betalat 20 000 kronor.

Enligt köpeavtalet, som lämnats in till tingsrätten, ska dock den ursprungliga innehavaren av kravet få hälften av de pengar som Lexbase lyckas få ut.

ReclaimJustice drev tidigare en grupptalan mot staten med anledning av de uppgifter som Lexbase publicerat.

Organisationens talan avvisades dock av tingsrätten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är ännu inte klart om konkursyrkandet kommer att bifallas. Allt om Juridik kommer självklart att rapportera om de fortsatta turerna i målet.

 

Foto: Per Larsson/TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*