Kvinnlig publikvärd frias från sexuellt ofredande

Fyra män som – “såvitt utredning visar inte är närmare bekanta med varandra” – anmälde att en kvinnlig publikvärd hade slagit och greppat om deras könsorgan i samband med visitation inför en allsvensk fotbollsmatch. Kvinnan åtalades för sexuellt ofredande frias av både tingsrätten och hovrätten.  

Den 46-åriga kvinnan arbetar år ett företag som tillhandahåller så kallade publikvärdar på allsvenska fotbollsmatcher. Åtalet mot henne gällde en händelse i Göteborg hösten 2013.

Av åklagarens gärningsbeskrivning framgick att de målsägande anser att kvinnan ofredat dem på ett sätt som kunde förväntas kränka deras sexuella integritet, genom att hon i samband med rutinmässig visitation vid inträde till fotbollsmatch tagit på deras könsorgan på ett sätt som inte krävts för denna visitation. Gärningen ansågs utförd med uppsåt.

Kvinnan själv nekade till detta. Hon menade på att hon gjorde omkring 150-200 visiteringar den aktuella kvällen. Det var högt tryck på matchen med mycket folk som ville in så snabbt som möjligt. Hon visiterade som man ska göra och har aldrig greppat dem om könsorganen. Någon av männen nämnde under tillfället att hon inte ‘fick visitera så’ men hon ville inte svara eftersom det vid tillfället inte var lämpligt att diskutera med besökare.

Kvinnan menade vidare på att hon inte har ingenting otalt med målsägandena och inget minne av att hon visiterat dem tidigare. Hon kände efter händelsen ingen anledning att rannsaka sig själv och det finns inget utrymme för att hon vid visitering av misstag råkat ta dem på könsorganet. Kvinnan hävdade också att anmälningarna mot hennes från de fyra männen skulle kunna vara ett sätt för dem att få prövat var gränsen för visitationerna går och att de kan vara ute efter att helt sätta stopp för visitationer inför fotbollsmatcher.

Tingsrätten skrev i sina domskäl att det är svårt då ord står mot ord. Två av männen har även ändrat sina uppgifter mellan polisförhör och rättegång. Det fanns dessutom uppgifter som tydde på att dessa båda män hade lämnat sina polisanmälningar tillsammans. Deras berättelser var enligt tingsrätten också ”anmärkningsvärt lika varandra”. Det fick därför, enligt tingsrätten, anses finnas oklarheter kring vad som egentligen hade hänt vid visitationerna.

Då det råder tveksamheter om vad som verkligen inträffat och kvinnan visiterade ett stort antal personer som ville in i tid till avspark utesluter inte tingsrätten att det kan ha blivit ett missförstånd eller att kvinnan av ren stress och utav misstag har råkat vidröra målsägandenas könsorgan. Detta skulle också harmonisera med att kvinnan tidigare skött sitt tidigare arbete prickfritt.

Kvinnan friades därför av tingsrätten. En av ledamöterna – en rådman – var dock skiljaktig och ville fälla kvinnan för sexuellt ofredande. Åklagaren överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som nu instämmer i tingsrättens bedömning och enigt friar kvinnan från åtalet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du anser dig ha sexuellt ofredats är första steget att kontakta polisen på 11414 och göra en polisanmälan.

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*