26 mars, 2014

Kvinna tvingas betala TV-avgift för barnbarnens skoldatorer

En kvinna i Alingsås som varken har en fungerande TV eller egen dator hemma ska betala TV-avgift – för sina barnbarns skoldatorer. Det slår nu Förvaltningsrätten i Luleå fast i en dom, rapporterar SVT.

I ett samtal med ett av kvinnans barnbarn fick Radiotjänst veta att familjen inte hade någon fungerande TV, men att barnbarnen hade skoldatorer hemma med internetuppkoppling. Kvinnan uppgav att ingen av barnbarnen, som bodde hemma hos henne, hade använt skoldatorerna, som var avsedda för skolarbete, till att titta på TV.

Radiotjänst hävdade att kvinnan ändå skulle betala TV-avgift eftersom skoldatorerna innebar att det fanns TV-mottagare i huset.

– Det behöver inte vara att man äger själva utrustningen, den kan vara lånad eller hyrd, men det är själva innehavet man blir avgiftsskyldig för, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt till Metro.

Förvaltningsrätten i Luleå går på Radiotjänsts linje och konstaterar nu, enligt SVT, att det inte spelar någon roll vem som äger datorerna eftersom lagen anger att den som har möjlighet att använda TV-mottagaren ska ses som innehavare och betalningsskyldig.

Kvinnan förpliktigas nu att betala TV-avgift för barnbarnens skoldatorer då det rör sig om innehav.

Om man har enheten hemma hos sig varje dag blir man avgiftsskyldig, medan man inte blir det om man har den hemma hos sig då och då. Vart gränsen går får prövas i varje enskilt fall. Det är bra med en fast lag, även om det kan verka lite kategoriskt i vissa fall, säger Johan Gernandt till Metro.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Den som har en TV-mottagare (radio, TV, smartphone) är enligt lag skyldig att betala TV-avgift. I vilken omfattning lagen gäller har prövats flertalet gånger de senaste åren. Den som är missnöjd med ett beslut om avgiftsskyldighet kan överklaga detta till förvaltningsrätten genom att väcka talan mot staten.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se