Kvinna råkade starta brand i köket – döms för allmänfarlig vårdslöshet

En kvinna som lämnat en stekpanna med olja på högsta värme på spisen döms för allmänfarlig vårdslöshet. I och med domen från Lunds tingsrätt ska hon betala skadestånd till fastighetsägaren.

Det var i maj 2015 som kvinnan ifråga skulle fritera, och då hällt upp olja i en stekpanna som hon satte på spisen på högsta värme. Hon lämnade sedan rummet. Ungefär 15 minuter senare kom hon tillbaka in i köket och såg då att det brann på spisen och att köksfläkten ramlat ner över spisen. Enligt kvinnan fick hon då panik och hämtade sin dotter och lämnade lägenheten. Därefter bad hon en granne ringa brandkåren. Brandkåren lyckades släcka branden, men delar av köket blev förstört.

Kvinnan åtalades sedan för allmänfarlig vårdslöshet i Lunds tingsrätt. Frågan tingsrätten hade att pröva var om kvinnan hade agerat oaktsamt, och på det sättet vållat branden.

Kvinnan har själv uppgett att hon lämnat stekpannan oövervakad på spisen i 15 minuter. Hon har också uppgett att hon brukar laga maträtten i fråga ofta och vet att oljan behöver tio minuter för att bli tillräckligt varm.

Mot denna bakgrund anser tingsrätten att kvinnan agerat oaktsamt. Tingsrätten menar att det måste ses som ett “medvetet risktagande” att lämna stekpannan på spisen utan uppsikt under 15 minuter. Hon döms därför för allmänfarlig vårdslöshet till dagsböter.

I och med den fällande domen tvingas kvinnan också betala skadestånd till fastighetsägaren med närmare 90 000 kronor. Det är klarlagt att hon förstört egendom, och att det fanns risk för att skadorna skulle bli värre än de faktiskt blev. Dessutom fanns det risk för att människor skulle skadas, då branden mycket väl kunde ha spridits.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Brottet allmänfarlig vårdslöshet innebär att man genom oaktsamhet vållar brand, fara för liv eller hälsa eller förstörelse av egendom. Det är ett oaktsamhetsbrott, vilket innebär att det inte krävs uppsåt för att begå det.

 

Foto: Pernilla Wahlman/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*