Kvinna kan minnas fel om antalet våldtäktsmän – “blev i det närmaste besatt av ämnet”

Enligt kvinnan blev hon våldtagen av två män. Skador och DNA bevisar enligt både tingsrätten och hovrätten att hon blivit våldtagen – men inte av två gärningsmän. Enligt domen kan hennes minnesbilder ha påverkats av att hon varit “i det närmaste besatt av våldtäkter och läst allt hon kommit över i ämnet”. Hovrätten anser dock ändå att det handlar om en grov våldtäkt.

Kvinna var på väg hem från krogen i centrala Göteborg en sommarnatt år 2012. När hon befann sig på en bro fick hon plötsligt ett hårt slag i huvudet och föll till marken. Därefter blev kvinnan våldtagen.

Gärningsmannen hade under våldtäkten tagit ett mycket kraftigt tag i kvinnans hår. Utöver att hon hade en stark smärta i huvudet och tappade hår efter händelsen fick hon också blåmärken och skrapsår. Hon drabbades även av psykiska besvär och fick genomgå terapibehandling.

En idag 18-årig man greps. Han åtalades vid Varbergs tingsrätt för grov våldtäkt samt ett antal andra brott – varav ytterligare en grov våldtäkt.

Mannen – som var 16 år vid gärningstillfället – medgav att han hade haft sex med kvinnan på bron. Detta bekräftades också av ett DNA-prov. Mannen menade dock att samlaget hade skett med samtycke från kvinnans sida.

Kvinnan hävdade dock att det hade handlat om två män.

Med tanke på kvinnans dokumenterade skador och hennes psykiska mående efter händelsen ansåg tingsrätten att det var styrkt att hon hade blivit våldtagen.

När det gällde frågan om det hade handlat om två gärningsmän anförde tingsrätten att kvinnan efter händelsen blivit, som hon själv uppgett, i det närmaste besatt av våldtäkter och läst allt hon kommit över i ämnet samt att hennes tankar under lång tid kretsat kring det som hände på bron. Det är inte uteslutet att detta kan ha påverkat hennes minnesbilder.

Tingsrätten konstaterade därför att det handlade om en brutal överfallsvåldtäkt men att denna inte kunde anses vara grov eftersom det inte var bevisat att det hade handlat om mer än en gärningsman.18-åringen dömdes därför för våldtäkt av normalgraden – och en rad andra brott, däribland grov våldtäkt – till två och ett halvt års fängelse.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som nu instämmer i tingsrättens uppfattning när det gäller frågan om den tilltalade hade genomfört våldtäkten ensam eller tillsammans med någon annan. Hovrätten anser dock att det finns andra omständigheter som gör att gärningen bör betraktas som grov – särskilt med hänsyn till den skärpta synen på allvarliga våldsbrott sedan 2010 års ändring av brottsbalken.

Att överfallet skett på en bro innebar begränsade möjligheter att ta sig ifrån platsen. Rätten konstaterar också att kvinnan slagits i huvudet och fallit ner på stenbelagt underlag och att det endast var en tillfällighet att hon inte skadades allvarligare vid fallet. Dessutom hade målsäganden känt dödsångest under händelsen eftersom hon trodde att hon skulle slängas i vattnet efter våldtäkten.

18-åringen döms nu därför till tre års fängelse för grov våldtäkt. Detta ska dock ses mot bakgrunden att vid straffmätningen tas hänsyn till gärningsmannens ålder, om denne begått brott tidigare och eventuell återfallsrisk – varför straffen för liknande brott kan variera.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Våldtäkt är ett brott som åtalas genom allmänt åtal. Målsägaren, den som drabbats av brottet, anmäler detta till polisen som sedan samverkar med åklagaren. Den som utsatts för en våldtäkt behöver aldrig själv göra mer än att vittna under själva processen.

 

Foto: TT

Karin Hassel/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*