Kan jag höja ett tidigare avtalat pris på grund av ökade materialkostnader?

Jag måste höja det avtalade priset på grund av ökade materialkostnader, kan jag göra det?

Mitt företag utför totalentreprenad för uppförande av bostadsrätter och villor. Vi har just nu ett par pågående projekt igång. Vi har använt standardavtalet för totalentreprenader, ABT 06. På grund av inflationen och läget på marknaden har priset på material som ingår i entreprenaden gått upp och vi måste ändra avtalat pris för att få projektet att gå runt. Kan jag ändra avtalat pris med hänvisning till ökade priser på marknaden?

Det ni kan yrka på är att det har skett en kostnadsändring med grund i 6 kap. 3 § ABT 06. Enligt denna paragraf kan avtalat pris ändras med hänsyn till olika grunder.

Grunderna i 6 kap. 3 § ABT 06 för att ändra avtalat pris är:

  1. kostnadsändring på grund av myndighets åtgärd
  2. kostnadsändring som är förorsakad av krig eller annat krisförhållande med liknande effekt och som avser förnödenhet eller tjänst som är nödvändig för entreprenaden.
  3. kostnadsändring som beror på onormala prisförändringar avseende material som ingår i entreprenaden.

Om det är kostnadsändring avseende material som ni vill yrka på, kan ni hävda kostnadsändring på grund av onormala prisförändringar avseende material som ingår i entreprenaden. Ni behöver då tydligt visa att det föreligger onormala prisförändringar på materialet som ingår i entreprenaden, exempelvis genom en kostnadskalkyl eller en lista över prisutveckling historiskt och nu. Kostnadsändringen måste vara oförutsägbar och väsentligt påverka hela kostnaden för entreprenaden för att det avtalade priset ska kunna ändras.

__________________________________

Författare: Allt om Juridik

Vill ni få hjälp av våra bolagsjurister? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt!

__________________________________

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*