Kammarrätten: Det fanns grund för skyddsjakt efter Junselevargen

Kammarrätten i Stockholm har i en dom idag, fredag, kommit fram till att det i februari 2013 fanns grund för skyddsjakt efter den så kallade Junselevargen då Naturvårdsverkets beslut uppfyllde villkoren för skyddsjakt.

Vilhelmina södra sameby ansökte om skyddsjakt efter den så kallade Junselevargen, som hade attackerat och dödat renar i området runt Junsele.

Naturvårdsverket beslutade i februari 2013 om skyddsjakt. Jakten fick pågå under åtta dagar, fram till och med i början av mars 2013.

Förvaltningsrätten i Stockholm stoppade först vargjakten tillfälligt och upphävde senare Naturvårdsverkets beslut. Naturvårdsverket och samebyn överklagade till kammarrätten.

Kammarrätten har prövat skyddsjakten, trots att den tid under vilket jakten fick pågå har gått ut. Det beror på att det saknas vägledande avgöranden från högre rättsinstanser om skyddsjakt.

Idag, fredag, konstaterade kammarrätten att Naturvårdsverket hade grund för sitt beslut i februari 2013 om skyddsjakt av vargen.

Skadan i form av bland annat dödade renar innebar en allvarlig skada och vid tiden för Naturvårdsverkets beslut fanns inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, menar rätten.

Kammarrätten anser dessutom att jakt efter den aktuella vargen inte kunde förvärra den ogynnsamma bevarandestatusen eller förhindra återställandet av en gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen. Detta trots att vargen är genetiskt viktig för vargstammen.

 

Foto: TT

red@dagensjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*