Justitiekanslern: Staten är skadeståndsskyldig

Justitiekansler Anna Skarhed.

Justitiekanslern, JK, har beslutat att staten ska betala drygt 55 000 kronor i skadestånd till en kvinna. Orsaken? Handläggningen av en konkurs tog för lång tid.

Allt ihop inleddes med att en kvinna begärde en man i konkurs. Året var då 2010.

Mannen överklagade konkursbeslutet och efter diverse turer i domstol fram och tillbaka under två års tid krävde kvinnan staten på ersättning för advokatkostnader, som hade blivit dyrare än vad hon hade kunnat räkna med.

Detta anspråk grundade kvinnan på att handläggningen av konkursen hade dragit ut på tiden. Orsaken var att tingsrätten inledningsvis inte var behörig, vilket gjorde att man fick ta om processen på grund av grovt rättegångsfel.

Justitiekanslern, JK, bekräftar att kvinnan har rätt till ersättning för ombudskostnaderna för den nya prövningen och Domstolsverket ska därför betala drygt 55 000 kronor i skadestånd till henne.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om staten brister i sin hantering av ett ärende på ett sådant sätt att du som individ lider ekonomisk skada kan du föra en skadeståndstalan mot staten. I vissa sådana mål hamnar frågan hos Justitiekanslern, JK.

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Foto: Staffan Claesson/JK

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*