25 april, 2014

Kontrollfrågor under rånmord var ok

En man i Töreboda kände sig misstrodd och illa bemött när han ringde polisen för att anmäla ett villainbrott under vilket hans 90-åriga mamma mördades. Men inget tjänstefel begicks, enligt chefsåklagaren som nu lägger ned förundersökningen mot den polisman som tog emot samtalet. 

Det var i oktober förra året som en idag 27-årig man bröt sig in i en villa utanför Töreboda och mördade den 90-åriga villaägaren. Därefter tände han eld på huset, enligt SVT.

Kvinnans son, som var på besök, blev även han utsatt för våld innan han lyckades ta sig upp på vinden och ringa SOS Alarm.

Operatören som tog emot samtalet kopplade det vidare till polisens länskommunikationscentral. Men den polisman som svarade hade svårt att tro på mannens uppgifter och frågade bland annat ”skojar du?”.

Samtalet, som ägde rum under det pågående rånmordet, pågick i totalt drygt 20 minuter innan en polispatrull kom till platsen. Efter händelsen anmälde polisen sig själv för granskning för hanteringen av larmsamtalet. Sonen till den mördade 90-åringen, som kände sig ifrågasatt och illa bemött, gjorde även han en anmälan.

Chefsåklagare Anders Jakobsson vid riksenheten för polismål som har granskat ärendet konstaterar nu att polisen inte begick något tjänstefel. Förundersökningen läggs därmed ner, uppger SVT.

Jakobsson uttrycker förståelse för att mannen reagerat över samtalet men pekar på att en patrull skickades och att det ingår i operatörernas arbete att ställa kontrollfrågor.

– Visst, det kan man tycka att en del frågor känns konstiga men det är inte detsamma som att det begåtts något tjänstefel, säger han till TT.

Gärningsmannen, en idag 27-årig man, greps när han försökte fly från platsen med stöldgods från huset. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för mannen och i januari i år fann tingsrätten honom skyldig till samtliga åtalspunkter, däribland mord, mordförsök, grovt rån, grov misshandel och grov stöld. Enligt en rättspsykiatrisk utredning led 27-åringen inte av en psykisk störning under dådet men en andra granskning pågår. Beskedet meddelas efter påsk, enligt Skaraborgs tingsrätt.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Tjänstefel är ett brott som endast kan begås av offentligt anställda. Om du känner att du har hanterats på fel sätt av en myndighetsanställd kan du göra en polisanmälan mot denne för att inleda ett allmänt åtal.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson/Anna Persson

vanja.eriksson@blendow.se