Hyresvärd tog ut för mycket hyra – blir återbetalningsskyldig

En man som hyrt ut en lägenhet i andra hand via fullmakt från sin svåger döms att betala tillbaka 20 000 kronor. Orsaken är att domstolen anser att han krävt hyresgästerna på 3 500 kronor för mycket varje månad. 

En man hyrde under 13 månader ut en fyra rum stor hyreslägenhet i Angered till två andrahandshyresgäster. Mannen skötte uthyrningen med hjälp av en fullmakt eftersom det var hans svåger som hade hyreskontraktet.

Förstahandshyresgästen betalade själv en månadshyra på 6 500 kronor men andrahandshyresgästerna fick betala 10 000 kronor.

Hyresnämnden konstaterade att den hyra som förstahandshyresgästen själv betalade skulle anses motsvara bruksvärdet för lägenheten – som hyrdes ut omöblerad. Nämnden ansåg därför att andrahandshyresgästerna hade krävts på 3 500 kronor för mycket i månaden i hyra.

Sammanlagt ålades mannen att betala tillbaka drygt 20 000 kronor i “överhyra”.

Nämnden gjorde dessutom bedömningen att lägenheten upplåtits till mannen från hans svåger och att mannen därför var att anse som hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästerna.

Mannen överklagade och uppgav att andrahandshyresgästerna redan från början hade varit medvetna om att han agerat som fullmaktshavare och inte som hyresvärd.

Svea hovrätt instämmer dock i hyresnämndens uppfattning att mannen ska anses som hyresvärd och avslår nu hans överklagande.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Vid hyra i andrahand får inte hyran vara hur hög som helst. Man brukar prata om bruksvärdet, vilket brukar vara vad hyresgästen med förstahandskontakt betalar. Om hyresrätten är möblerad får en högre hyra tas ut.
  • Vi uthyrning av bostadsrätt i andra hand får hyresvärden ta ut en hyra som täcker alla utgifter som är kopplade till bostadsrätten.

 

Foto: Jessica Gow/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
ES_130x87

Ellen Sjöberg/Isak Bellman

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*