Hyrde olovligen ut sin lägenhet i andra hand – förlorar lägenheten

Enligt hovrätten ska en man som varit utomlands i sju månader, och då olovligen hyrt ut sin lägenhet i andra hand, förlora lägenheten. Mannen ansågs inte ha lämnat en giltig ursäkt för den olovliga andrahandsupplåtelsen.

En man hyrde en bostadslägenhet från ett fastighetsbolag. Efter några år skulle mannen tillbringa några månader utomlands. Mannen hyrde då ut lägenheten i andra hand till en vän mellan november 2019 och juni 2020. Mannen hyrde ut lägenheten utan hyresvärdens medgivande. Hyresvärden fick kännedom om detta och sade därför upp hyresavtalet. Hyresgästen motsatte sig detta. Tvisten prövades i hyresnämnden som kom fram till att hyresavtalet hade upphört att gälla och att hyresgästen behövde flytta från lägenheten. Hyresgästen överklagade beslutet till hovrätten.

Hovrätten konstaterade inledningsvis att parterna var överens om att hyresgästen vistades utomlands under perioden november 2019 till juni 2020 och att hyresgästens vän bodde själv i lägenheten under den perioden. Hovrätten förklarade att vännen använt lägenheten självständigt på ett sätt som medför att den olovligen varit upplåten i andra hand. Att hyresgästen hade uppgett att avsikten innan resan var att han skulle vara borta en kortare tid och att han och vännen sen skulle bo i lägenheten tillsammans förändrade inte hovrättens bedömning. Hovrätten ansåg att hyresgästen inte hade visat giltig ursäkt för den olovliga andrahandsupplåtelsen. Hovrätten kom därför fram till att hyresgästen behövde flytta från lägenheten.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Bonny Håkansson / SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*