Hovrätten river upp våldtäktsdom

En idag 27-årig man som tidigare dömts till två års fängelse för att ha våldtagit en kvinna under en nyårsfest i Örnsköldsvik förra året frias nu helt av en djupt oenig hovrätt.

En nu 27-årig man åtalades för våldtäkt efter att han haft sexuellt umgänge med en kvinna under hennes nyårsfest i Örnsköldsvik 2013. Kvinnan uppgav att hon hade gått och lagt sig under festen eftersom hon kände sig berusad. Enligt åklagaren hade 27-åringen sedan stannat kvar efter att festen tagit slut och haft vaginalt samlag med kvinnan mot hennes vilja.

27-åringen uppgav däremot att han hade stannat för att hjälpa till med städningen och att de sedan hade haft ömsesidigt oralt samlag.

27-åringens har emellertid ändrat sin berättelse under förhören. Under utredningen fann man även DNA-spår från 27-åringen på målsägandens trosor.

Tingsrätten har tidigare konstaterat att kvinnan varit så berusad vid angreppet att hon inte kunnat freda sin sexuella integritet. Hon hade därför befunnit sig i en särskilt utsatt situation, vilket 27-åringen måste ha insett.

Tingsrätten dömde honom därför till två års fängelse för våldtäkt. Skadeståndet till målsäganden fastställdes till 95 000 kronor.

Hovrätten framhåller nu att det finns brister i både 27-åringens och kvinnans berättelser och att det därför inte finns anledning att bedöma den ena som mer trovärdig.

Rätten finner det inte heller klarlagt att kvinnan varit så berusad att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation, bland annat eftersom hon har en klar minnesbild av kvällen.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och friar 27-åringen från åtalet och skadeståndsskyldigheten. Två av nämndemännen är skiljaktiga och ansluter sig till tingsrättens bedömning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det har varit många turer kring vad som är särskilt utsatt situation samt om sexualbrottslagstiftningen bör förstärkas med ett samtyckesrekvisit. Domen kan förväntas skapa till ytterligare debatt i frågan, som är långt från slutdiskuterad.

 

Foto: TT

Sara Hovi/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*