Make betalade halva fastigheten – frun blev ändå ensam ägare

 

En man anses inte ha dold samäganderätt i två bostäder som han och hans tidigare hustru köpte när de fortfarande var gifta. Detta trots att han betalat stora delar av köpeskillingen.

En man och en kvinna skildes 2012 efter att ha varit gifta sedan 1999. Makarna hade under äktenskapet köpt flera fastigheter och bostadsrätter och hade även haft ett äktenskapsförord som bland annat föreskrev att all egendom som respektive make köpte skulle vara enskild egendom. Detta innebär att egendomen inte ska ingå i en bodelning.

Kvinnan var den som var registrerad som öppen ägare. Mannen hävdade dock att han hade så kallad dold samäganderätt till en bostadsrätt i Stockholm och en sommarbostad i Båstad som ex-frun stod som ägare till. Det vill säga att mannen ansåg sig vara samägare i bostadsrätten och fastigheten trots att han inte var inskriven som ägare.

Enligt mannen hade makarna betalat hälften var för bostaden i Båstad medan han stått för två tredjedelar av köpeskillingen för bostadsrätten. Kvinnan stod som ensam köpare i båda fallen men enligt mannen hade makarna avsett att äganderätten skulle vara gemensam.

Tingsrätten och Hovrätten ansåg dock att parets handlande snarare talade för att kvinnan skulle anses som ensam ägare. Mannens talan ogillades därför.

Vad innebär detta i praktiken?

 • Fastigheter och viss annan egendom där endast den ena maken/sambon är registrerad ägare kan i vissa lägen anses vara samägd av båda makar/sambor, så kallad dold samäganderätt.
  En presumtion om dold samäganderätt finns om:
  1) Egendomen köpts i syfte att brukas gemensamt,
  2) Den “dolde ägaren” har bidragit ekonomiskt till köpet,
  3) Den registrerade ägaren insåg att maken/sambons ekonomiska bidrag var ett bidrag till just inköpet av egendomen.
  *Presumtionen bryts dock om det kan visas att parternas vilja vid köpet i själva verket var att bara en skulle vara ägare – så skedde i fallet ovan.
 • Här hittar du färdiga mallar för familjerättsliga avtal.

 

Foto: Hasse Holmberg / TT

Isak Bellman/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils

 

 

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*