Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Hockeyattacken från Röglespelaren kan vara brottslig misshandel

Häromveckan fick Hockeysverige bevittna ett till synes brutalt, oprovocerat överfall på isen. I allmänhet inom idrott gäller ”om man ger sin in i leken får man leken tåla”, som det lite klyschigt brukar sägas. Men var går gränsen för när det faktiskt handlar om misshandel?

Det var på uppvärmningen inför SHL-kvalet som Rögles André Deveaux attackerade Västeråsspelaren Per Helmersson. På filmklipp från händelsen syns hur Deveaux åker fram till Helmersson som står med ryggen mot Deveaux. Han slår klubban mot Helmersson ben och sina armar mot hans nacke. Sekunden efter ligger båda på isen.

­“Utgångspunkten misshandel”
Jack Ågren, lektor i straffrätt vid Stockholms universitet, säger i en intervju med Sveriges Radio P4 Kristianstad att utgångspunkten för rubriceringen måste vara misshandel.
– Kanske rent av grov misshandel eftersom han använder tillhygge och att det sker på en person som är helt oförberedd.

Riksidrottsnämnden är högsta instans för svensk idrotts bestraffningsärenden.
– Det finns ingenting med idrottens särart som ger en sådan här händelse immunitet, säger Riksidrottsnämnden ordförande, juristen Krister Malmsten, som dock inte är insatt i det specifika fallet.

Våldet konstant
Krister Malmsten har bland annat skrivit en bok om idrottsvåld där han går igenom rättsfall ända sedan 1950-talet och han säger att det inte finns tecken på att våldet ökar.
– De senaste trettio åren har det idrottsliga våldet varit konstant. Inom vissa sporter har dock effekterna av våldet ökat, alltså skadorna blivit värre. Ett exempel är hockey där det förekommer skallskador.

Krister Malmsten vill även betona att våldet sker i liten omfattning i jämförelse med hur många idrottsutövningar som genomförs årligen.

– Risken är att medias beskrivning av enskilda händelser ger en missvisande bild av att händelser av aktuellt slag är ett större problem än vad de är.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Inom idrott kan viss våldsanvändning vara en del av sporten – exempelvis tacklingar i ishockey eller slag i boxning. Om motsvarande tacklingar och slag hade utdelats på gatan mot en främmande person hade det varit fråga om brottsliga handlingar, typiskt sett misshandel. Men eftersom deltagarna i idrotten genom sitt deltagande accepterat de risker som finns anses inte tacklingar eller slag vara brottsliga så länge de sker inom ramen för idrotten. Detta kallas inom straffrätten för ”social adekvans”.
  • Bedömningen görs efter idrottens regler och vad som kan anses vara normalt att få räkna med i den specifika idrotten. Att få en hjärnskakning till följd av en spark från en annan tävlande kanske är socialt adekvat inom MMA, men knappast inom simning. I det aktuella ishockeyfallet debatteras i detta nu huruvida överfallet måste anses ligga utanför den sociala adekvansen – och därmed inte kunna ursäktas. Om domstol finner att gärningen ligger utanför kan spelaren dömas för brott.

 

Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

 

Nils.

Jaqueline Balcer Bednarska/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*