Hittade vinstkuponger, döms för behörighetsmissbruk

En mamma och hennes dotter döms nu båda till villkorlig dom och dagsböter efter att ha löst in upphittade vinstkuponger i centrala Malmö.

En kvinna hade hittat ett kuvert med tre spelkuponger på Stortorget i Malmö. Tillsammans med sin mamma löste hon sedan in vinsterna på kupongerna, som uppgick till över en halv miljon kronor.

Mamman och dottern åtalades senare för behörighetsmissbruk.

Duon bestred ansvar för brott under påstående att de saknat uppsåt. Mamman uppgav dessutom att hon hade ringt runt till olika tobakshandlare i området för att försöka hitta kupongernas ägare. Hon hade även ringt till Svenska Spel och allmänt hört sig för om vad man ska göra om man tappat bort kuponger som inte är vinstbevakade.

Tingsrätten konstaterar nu att mamman och dottern, genom att lösa in kupongerna med vetskap om att de tillhörde någon annan, har missbrukat den behörighet som följde med innehavet av dem. Rätten anser att de kontroller som mamman påstått sig ha gjort måste ha varit av betydligt mindre omfattning än vad hon själv uppgett, med hänsyn till att den första kupongen lösts in endast några timmar efter det att hon ringt till Svenska Spel.

Det förefaller enligt rätten även märkligt att mamman vid detta telefonsamtal valde att ställa en fråga om borttappade spelkuponger i allmänhet istället för att, med angivande av de serienummer som fanns på de upphittade kupongerna, försöka härleda dessa till den rätte ägaren eller till spelstället.

Detta beteende verkar enligt tingsrätten snarare vara ett sätt att ta reda på vilka möjligheter den rättmätige ägaren hade att återfå sina kuponger, eller vilken risk de själva tog om de valde att lösa in dem.

Rätten konstaterar också att varken mamman eller dottern har kunnat ge någon rimlig förklaring till varför de inte funderat på att lämna kupongerna till polisen. De döms därför enligt åtalet.

Påföljden bestäms för dottern till villkorlig dom och 120 dagsböter om 300 kronor. För mamman blir påföljden villkorlig dom och 50 dagsböter om 90 kronor. De förpliktas även att betala tillbaka vinsten till kupongernas ägare.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Som huvudregel ska upphittade saker lämnas in till polisen. Du som upphittare kan få rätt till föremålet om ingen hämtar ut det inom en viss tid. Mer information om hittegods finns på polisens hemsida >>>

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*